Το ρύζι στα γιορτινά τραπεζώματα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς αποτελεί για εμένα ένα βασικό πιάτο και θεωρώ πως έχει έναν συμβολικό χαρακτήρα.
Ετσι το ρύζι που το έχουμε συνδέσει με το ‘ρίζωμα των γάμων” είναι το απόλυτο σύμβολο ευμάρειας και γονιμότητας, μαζί με τους ξηρούς καρπούς, το ρόδι και το μέλι, γι’ αυτό και μια σούπα αυγολέμονο με ρύζι ή το αγαπημένο πιλάφι είναι απαραίτητα, έτσι για το καλό!
Το ρύζι είναι σαν μια μικρή γιορτή, ποιος δεν λατρεύει ένα καλομαγειρεμένο, συνοδευτικό με ρύζι σκέτο ή πιο ευφάνταστο.
Άλλωστε μπορεί να συνδυαστεί με τα πάντα και πολλές φορές να καταπλήξει και τους πιο απαιτητικούς συνδαιτημόνες και μην ξεχνάς οτι το 50% του πληθυσμού της γης τρέφεται καθημερινά με ρύζι.
Το φετινό μου ρύζι αποφάσισα να είναι το κυρίως πιάτο, ναι καλά διάβασες, τρεις εκδοχές και μια κότα ψητή στα λεμονόφυλλα που είναι η αγαπημένη μου.
Τα υπόλοιπα ακόμη είναι αναποφάσιστα και αυτό είναι κάτι που μου αρέσει πολύ γιατί θα μπω με διάθεση δημιουργίας στην κουζίνα!
Το Festive Rice όπως το ονόμασα είναι τρία διαφορετικά με ρύζια αλλά με την ίδια ανατολίτικη διάθεση, φτιάχνεις ένα απλό κλασικό πιλάφι, ανακατεύεις και καρυκεύεις, τόσο απλά.
Παρακάτω όταν ξεκινήσεις να διαβάζεις την συνταγή μην σκεφτείς πως ο κατάλογος των υλικών είναι μακρύς, διάβασε τα υλικά, ρίξε μια ματιά στα ντουλάπια σου και πράξε ανάλογα, αν ακολουθήσεις όλα τα παρακάτω θα “χορτάσεις” γιορτή!
Enjoy!
Γιορτινό Ρύζι (σε Τρεις Εκδοχές)
•Προετοιμασία: 20′ •Έτοιμο σε: 40′ •Ποσότητα: 6-8 άτομα •Επίπεδο Δυσκολίας: Εύκολο
Υλικά
500 gr. ρύζι μακρύκοκκο Uncle Ben’s*
100 gr. βούτυρο
1 ρόδι
5-6 κλωναράκια κόλιανδρο ή μαϊντανό
Αλάτι
Πιπέρι φρέσκο
Κανέλα τριμμένη
Μπαχάρι τριμμένο
Μοσχοκάρυδο τριμμένο
για την εκδοχή με τον κιμά
150 gr. κιμά
1 κρεμμύδι
150 ml. ζεστό ζωμό βοδινού
Ίνες κρόκου κοζάνης
3 κουταλιές της σούπα κράνα ή cranberries
για την εκδοχή με το συκώτι
150 gr. συκώτι μοσχαρίσιο ή συκωτάκια πουλιών
1 κρεμμύδι
150 ml. ζεστό ζωμό βοδινού
1 κουταλιά της σούπας μαύρη σταφίδα
1 κουταλιά της σούπας κουκουνάρι
1 κουταλιά της σούπας κάσιους ή φυστίκια
¾ κουταλάκια του γλυκού κουρκουμά
για την εκδοχή με τα αποξηραμένα φρούτα
1 κρεμμύδι
150 gr. αποξηραμένα φρούτα (βερίκοκα, χουρμάδες, δαμάσκηνα κ.τ.λ)
150 ml. ζεστό ζωμό βοδινού
1 κουταλιά της σούπας κουκουνάρι
1 κουταλιά της σούπας κάσιους ή φυστίκια
3-4 σπόρους καρδάμωμο κοπανισμένους, προαιρετικά
Εκτέλεση Συνταγής
Προετοιμασία
Βράζουμε σε αλατισμένο νερό το ρύζι για 20 λεπτά και το κρατάμε ζεστό μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε.
Ετοιμάζουμε ένα μείγμα μπαχαρικών με κανέλα, μπαχάρι και μοσχοκάρυδο, σε αναλογία 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα τριμμένη,
½ κουταλάκι του γλυκού μπαχάρι τριμμένο, ½ κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο.
η εκδοχή με τον κιμά
Ρίχνουμε στον ζεστό ζωμό τις ίνες του σαφράν και το αφήνουμε στην άκρη.
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και σε ένα βαθύ τηγάνι το σωτάρουμε μαζί με τον κιμά και 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο μέχρι να πάρει χρώμα.
Προσθέτουμε όσο μείγμα μπαχαρικών μας αρέσει και χοντροκομμένο πιπέρι.
Προσθέτουμε τον ζωμό, τον οποίο περνάμε από σίτα και σιγοβράζουμε τον κιμά, δοκιμάζουμε και αν χρειαστεί διορθώνουμε με αλάτι.
Τέλος προσθέτουμε 165 gr. βρασμένο ρύζι, 1 κουταλάκι του γλυκού βούτυρο και ανακατεύουμε καλά.
Κρατάμε το ρύζι ζεστό μέχρι να το σερβίρουμε.
η εκδοχή με τα αποξηραμένα φρούτα
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και τα αποξηραμένα φρούτα, τα σωτάρουμε σε ένα βαθύ τηγάνι, ελαφρά, μαζί με 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο, προσθέτουμε όσο μείγμα μπαχαρικών μας αρέσει, τους σπόρους του καρδάμωμο και τα κάσιους.
Προσθέτουμε χοντροκομμένο πιπέρι, τον ζωμό και 165 gr. βρασμένο ρύζι, διορθώνουμε με αλάτι και τέλος προσθέτουμε ένα κουταλάκι του γλυκού βούτυρο.
Κρατάμε το ρύζι ζεστό μέχρι να το σερβίρουμε.
η εκδοχή με το συκώτι
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και σε ένα βαθύ τηγάνι το σωτάρουμε μαζί με τον συκώτι και 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο μέχρι να πάρει χρώμα.
Προσθέτουμε όσο μείγμα μπαχαρικών μας αρέσει, χοντροκομμένο πιπέρι, τα κάσιους, το κουκουνάρι και τον κουρκουμά.
Προσθέτουμε τον ζωμό, 165 gr. βρασμένο ρύζι σιγοβράζουμε και αν χρειαστεί διορθώνουμε με αλάτι.
Τέλος προσθέτουμε τις σταφίδες, 1 κουταλάκι του γλυκού βούτυρο και ανακατεύουμε καλά .
Κρατάμε το ρύζι ζεστό μέχρι να το σερβίρουμε.
Σε μια μεγάλη μακρόστενη πιατέλα σερβίρουμε τα ρύζια που ετοιμάσαμε πασπαλίζουμε με τον ψιλοκομμένο κόλιανδρο και σπορους ροδιού.
Σημειώσεις για την συνταγή:
– Μπορείτε να κάνετε μόνο μια από τις παραπάνω εκδοχές, απλά θα διπλασιάσετε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το ρύζι.
– Αν βρείτε ή έχετε μείγμα μπαχαρικών Garam Masala προτιμήστε το, αν θες μπορείς να το φτιάξεις και στο σπίτι συνταγή εδώ.
– Μπορείτε να συνδυάσετε μόνο τα υλικά που σας αρέσουν από κάθε εκδοχή και να δημιουργήσετε την δική σας.
– Το βούτυρο μπορεί να αντικατασταθεί με ελαιόλαδο.
*(Το άρθρο περιέχει τοποθέτηση προϊόντος στα πλαίσια συνεργασίας για το ρύζι UNCLE BEN’S και καταγράφει την προσωπική μου εμπειρία, έχει δοκιμαστεί από εμένα την ίδια και χρησιμοποιήθηκε στην παραπάνω συνταγή)
Πανδαισία χρωμάτων και γεύσεων!!!!!!!!!!
Καλά Χριστούγεννα Ευάκι μου 🙂
Eυχαριστώ Γιώργον να είσαι καλά, σου εύχομαι καλή χρονιά!
Φιλιά.