Βασιλόπιτα κέικ βανίλια και βουτυρόκρεμα με μπαχαρικά

299

Αυτή είναι φετινή μου συνταγή για βασιλόπιτα ώστε να υποδεχτώ το 2022 με τον πιο γλυκό τρόπο, μια βασιλόπιτα κέικ με γεύση βανίλια “τυλιγμένο” σε βουτυρόκρεμα με μπαχαρικά!

Αρκετά χρόνια νωρίτερα, όταν ακόμη πηγαίναμε στα πρωτοχρονιάτικα ρεβεγιόν υπερπαραγωγή, με πολύ-πολύ κόσμο χωρίς να νοιαζόμαστε για τίποτα βρέθηκα σε ένα αξέχαστο ρεβεγιόν.

Αυτό που μου έμεινε από εκείνη την βραδιά ήταν το φαγητό και κυρίως η βασιλόπιτα, ένα μοσχομυριστό κέικ με τέλεια υφή και παιχνιδιάρικη γεύση από μπαχαρικά.

Φέτος, σκέφτηκα να δοκιμάσω να το φτιάξω και πραγματικά χάρηκα τόσο πολύ που έφτασα τόσο κοντά σε εκείνο!

Δες το βίντεο που ετοιμάσαμε την τη νέα μοναδική κουζινομηχανή της Kenwood Titanium Chef Baker και θα στα πω όλα αναλυτικά!

Όπως είδες αυτή η κουζινομηχανή είναι ένα σκέτο στολίδι, με δυνατότητες που μόνο η #KenwoodCan!

  • Ένσωματωμένη ζυγαριά
  • Βοηθητικό μικρό μπολ DuoBowl ™, που “κουμπώνει” στον μεγάλο κάδο ώστε να ζυγίζεις ή να κάνεις τις βοηθητικές παρασκευές
  • 25+ διαθέσιμα ανοξείδωτα εξαρτήματα
  • Υπέροχο design
  • Ο μοναδικός αναδευτήρας Κ, το “δυνατό” χτυπητήρι αλλά και ο κόπτης “έκαναν” το κέικ βανίλια όπως ακριβώς ήθελα

Λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά

Το κέικ βανίλια

Η αληθινή βανίλια

  • Το πρώτο και πιο βασικό που πρέπει να κάνεις είναι να προμηθευτείς έναν φυσικό λοβό βανίλιας, χωρίς αυτόν θα είναι ένα ακόμη “λευκό” κέικ.
  • Η φυσική βανίλια είναι μαγική! Το ξέρω οτι η τιμή της είναι στα ύψη αλλά για αξίζει να “δώσεις” στη βασιλόπιτα το κάτι παραπάνω!
  • Εννοείται πως αφού πάρεις τα σποράκια, δεν πετάς τον λοβό θα τον χρησιμοποιήσεις για να κάνεις ένα γιορτινό ζεστό κρασί, συνταγή εδώ.

Η ζύμη

  • Όπως είδες ο τρόπος είναι εντελώς διαφορετικός με όσα συνήθως κάνουμε σε ένα κέικ.
  • Μην παραλείψεις σε καμία περίπτωση τους χρόνους ανάδευσης, αν το κάνεις δεν υπόσχομαι τίποτα 🙂
  • Πρέπει να χρησιμοποιήσεις μόνο αλεύρι για όλες τις χρήσεις και όχι φαρίνα
  • Τέλος βασικό, όλα τα υλικά να είναι σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, μπορείς να τα αφήσεις εκτός ψυγείου αποβραδίς
Η βουτυρόκρεμα με μπαχαρικά
  • Καλό αφράτεμα και άχνη λεπτή καλής ποιότητας
  • Το ίδιο ισχύει και για τα μπαχαρικά, δεν πρέπει να είναι ταγκισμένα
  • Η ποσότητά τους σε ισορροπία, όπως αυτή που προτείνεται
  • Τέλος είναι βασικό το κέικ να έχει κρυώσει τελείως, μπορείς να το αλείψεις με τη βουτυρόκρεμα και να τη διατηρήσεις στο ψυγείο, τη βγάζεις από το ψυγείο 2 ώρες τουλάχιστον πριν σερβίρεις

Αυτά αγαπημένοι φίλοι από εμένα και πολλές-πολλές ευχές από καρδιάς για νέα χρονιά!

Η δική μου ευχή είναι η επιστροφή μας στην κανονικότατα, την ελευθερία μας, που μόνο αυτή μπορεί να μας δώσει χαρά, ψυχική υγεία και αισιοδοξία για νέους στόχους και όνειρα!


Εύα

Βασιλόπιτα κέικ βανίλια και βουτυρόκρεμα με μπαχαρικά

Συνταγή για βασιλόπιτα κέικ βανίλια και βουτυρόκρεμα με μπαχαρικά

Κατηγορία Συνταγής: Χριστουγεννιάτικες Συνταγές, Συνταγές για κέικ, Εύκολα γλυκά, Γλυκιές ζύμες, Χριστουγεννιάτικα γλυκά

Χρόνος Προετοιμασίας: 30’
Χρόνος Ψησίματος: 50′
Μερίδες: 6-8 άτομα

Υλικά

Για το κέικ βανίλια

120 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
4 αυγά, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
260 γρ. ζάχαρη
250ml γάλα
2 ½ κ.γ. baking powder
¼ κ.γ. αλάτι
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
1 λοβό φυσική βανίλια
300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Για τη βουτυρόκρεμα με μπαχαρικά

120 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
300 γρ. ζάχαρη άχνη
3 κ.σ. γάλα
1 κ.σ. ρούμι
1 κ.γ. τζίντζερ σκόνη
½ κ.γ. μοσχοκάρυδο, τριμμένο
½ κ.γ. κανέλα

Εκτέλεση

Το κέικ βανίλια

Τοποθετούμε τον κόπτη στην κουζινομηχανή KENWOOD και αλέθουμε τη ζάχαρη και τη φυσική βανίλια.

Στον βοηθητικό κάδο ζυγίζουμε το αλεύρι, προσθέτουμε το baking powder και το αλάτι.

Στον κάδο της κουζινομηχανής KENWOOD χρησιμοποιώντας τον αναδευτήρα Κ αφρατεύουμε τα αυγά, στη χαμηλότερη ταχύτητα για 30’’.

Προσθέτουμε τη ζάχαρη και χτυπάμε για 6-8’ μέχρι να αποκτήσει το μείγμα κρεμώδη υφή.

Ταυτόχρονα ζεσταίνουμε το γάλα με το βούτυρο, φροντίζοντας να μη βράσει αλλά να λιώσει το βούτυρο και αφήνουμε στην άκρη να πέσει λίγο η θερμοκρασία του.

Προσθέτουμε στον κάδο το αλεύρι, τμηματικά και συνεχίζουμε το χτύπημα για 2’.

Κατόπιν προσθέτουμε στο ζεστό γάλα το εκχύλισμα βανίλιας, 3-4 κουταλιές από τη ζύμη του κέικ, ανακατεύουμε καλά και το προσθέτουμε το μείγμα στον κάδο.

Συνεχίζουμε το χτύπημα για 3-4’ στη χαμηλότερη ταχύτητα και βουτυρώνουμε μια αντικολλητική φόρμα ψησίματος περίπου 26 εκ.

Μεταφέρουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε στους 180ο C για περίπου 50’, βγάζουμε το κέικ από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει.

Η βουτυρόκρεμα με μπαχαρικά

Τοποθετούμε το χτυπητήρι στην κουζινομηχανή KENWOOD και μαλακώνουμε το βούτυρο.

Προσθέτουμε την άχνη, το γάλα, το ρούμι και τα μπαχαρικά συνεχίζοντας το χτύπημα για 3’.

Απλώνουμε και καλύπτουμε τη βασιλόπιτα με τη βουτυρόκρεμα και σερβίρουμε.

Συνταγή για Βασιλόπιτα κέικ βανίλια και βουτυρόκρεμα με μπαχαρικά
Εδώ, μπορείτε να δείτε και άλλες συνταγές για βασιλόπιτα, δοκιμάστε τις ιδιαίτερες βασιλόπιτες τις ελληνικής κουζίνας, τις βασιλόπιτες-τσουρέκι ή τις κλασικές βασιλόπιτες κέικ!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Like
Close
Cook & Eat with Funkycook © Copyrights 2022. All rights reserved.
Close