Burritos με Λαχανικά και Σάλτσα Καλαμποκιού με Μακεδονικό Ταχίνι

886

Πρόσφατα μας επισκέφθηκαν στο σπίτι ο Τόμας και η Λίσα, η οποία είχε έρθει από την Ιρλανδία.
Ο Τόμας ξέρει πως πάντα μαγειρεύω κάτι και γι’ αυτό άμεσα μου τηλεφώνησε για να με ενημερώσει πως η Λίσα είναι vegan.

Δεν το πολυσκέφτηκα. Θα έφτιαχνα μεξικάνικο που σίγουρα θα της άρεσε και το οποίο φτιάχνω κι εγώ συχνά στη veggie εκδοχή του. Άλλωστε είναι και Σαρακοστή, τι καλύτερο για όλους!

Αυτό όμως που θα μου έλειπε σ΄αυτή την περίπτωση θα ήταν η συνοδευτική sour cream και αφού θυμήθηκα ένα ωραίο relish καλαμποκιού, σκέφτηκα οτι μια σάλτσα από γλυκό καλαμπόκι θα ήταν ιδανική.

Εκείνο το βράδυ ρωτούσα τη Λίσα τα πάντα γύρω από την επιλογή της να ακολουθήσει τη vegan στάση διατροφής. Της είπα για τη δική μας Σαρακοστή και ότι κι εγώ 40 ημέρες απέχω-νηστεύω, κάτι που την εντυπωσίασε.

Κι ενώ ξεκινήσαμε να φτιάχνει ο καθένας το δικό του burrito, η Λίσα είδε στον πάγκο της κουζίνας το βάζο με το  Μακεδονικό Ταχίνι.  Το πήρε και άλειψε στην τορτίγια της, λέγοντας μου ότι το λατρεύει.

Μεξικάνικες Συνταγές

«Θα σου πω το δικό μου αγαπημένο γλυκό. Ανάμεσα σε τορτίγιας απλώνεις ταχίνι, ψιλοκόβεις μπανάνα ή μήλο και το ψήνεις. Από επάνω, όσο είναι ζεστό, περιχύνεις με σιρόπι αγάυης ή σφένδαμο (maple syrup).»  μου είπε.

Κι όταν ήρθε η ώρα του γλυκού της σέρβιρα ένα μεγάλο κομμάτι Μακεδονικό Χαλβά με φρούτα και κανέλα, το οποίο την ενθουσίασε μιας και δεν είχε ιδέα οτι υπάρχει αυτό το «αριστούργημα» όπως είπε. Της εξήγησα πώς φτιάχνεται και ενώ ήταν διστακτική για το 2ο κομμάτι την παρότρυνα λέγοντάς της ότι αυτό είναι το #glykopoukaneikalo!

Η Λίσα μου έδωσε την ιδέα για το ταχίνι στο γουακαμόλε και τη σάλτσα καλαμποκιού, εγώ την αποχαιρέτησα χαρίζοντάς της Μακεδονικό Χαλβά και ένα βάζο Μακεδονικό Ταχίνι και λέγοντάς  #kalisarakosti!


Burritos με Λαχανικά και Σάλτσα Καλαμποκιού με Μακεδονικό Ταχίνι

[vc_row][vc_column width=”1/4″] Χρόνος Προετοιμασίας: 30′[/vc_column][vc_column width=”1/4″] Χρόνος Ψησίματος: 30′  [/vc_column][vc_column width=”1/4″] Βαθμός Δυσκολίας: Εύκολος [/vc_column][vc_column width=”1/4″] Μερίδες: 6 άτομα [/vc_column][/vc_row]


Υλικά

Για τα burritos λαχανικών
6 μεγάλες τορτίγιες , μαλακές πίτες καλαμποκιού
1 κρεμμύδι ξερό
1 σκελίδα σκόρδο
350 gr. μανιτάρια
400 gr. μαύρα φασόλια
100 gr. καλαμπόκι
150 ml. σάλτσα ντομάτας
50 gr. καυτερές πιπεριές
100 ml. μπύρα
50 ml. ελαιόλαδο
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη καστανή
1 κουταλάκι του γλυκού καπνιστή  πάπρικα
1 κουταλάκι του γλυκού μαντζουράνα  αποξηραμένη
1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
1 μικρό ματσάκι φρέσκο κόλιανδρο
Αλάτι

Επιπλέον
3 πιπεριές πολύχρωμες
1 κρεμμύδι
30 ml. ελαιόλαδο
½  κουταλάκι του γλυκού κύμινο
½  κουταλάκι του γλυκού μαντζουράνα  αποξηραμένη
1 λάιμ

Για την σάλτσα καλαμποκιού με Μακεδονικό Ταχίνι
150 gr. καλαμπόκι
1 κρεμμύδι ξερό
1 σκελίδα σκόρδο
30 gr. Μακεδονικό Ταχίνι
¾ κουταλάκι του γλυκού καπνιστή  πάπρικα
1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
45 gr. ζάχαρη
50 ml. μηλόξυδο
250 ml. χυμό μήλου
Αλάτι

Για το γουακαμόλε με Μακεδονικό Ταχίνι
1 μεγάλο αβοκάντο
1 κουταλάκι του γλυκού Μακεδονικό Ταχίνι
1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο κόλιανδρο
1 μικρό κρεμμύδι ξερό
2 ντοματάκια σφιχτά
2 μικρά λάιμ

Εκτέλεση

[dropcap type=”1″]1[/dropcap] Η γέμιση
Ψιλοκόβουμε σε πολύ μικρά κομμάτια τα μανιτάρια, το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα σοτάρουμε σε μεγάλο τηγάνι με το ελαιόλαδο, σε δυνατή φωτιά. Σβήνουμε με την μπύρα και μόλις εξατμιστεί προσθέτουμε τα μπαχαρικά, συνεχίζοτας το ανακάτεμα.

Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τη σάλτσα ντομάτας, 100 ml. νερό, το καλαμπόκι και σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα. Αποσύρουμε και προσθέτουμε τα φασόλια, όσο κόλιανδρο θέλουμε και τις καυτερές πιπεριές.

Κόβουμε τις πιπεριές και το κρεμμύδι σε λεπτές λωρίδες και τα σοτάρουμε στο τηγάνι με το ελαιόλαδο και  τα μπαχαρικά για μερικά λεπτά.
Σβήνουμε με το χυμό λάιμ.
[dropcap type=”1″]2[/dropcap] Η σάλτσα καλαμποκιού με Μακεδονικό Ταχίνι
Σε ένα τηγάνι βάζουμε όλα τα υλικά για τη σάλτσα καλαμποκιού και σιγοβράζουμε για περίπου 30 λεπτά μέχρι να μείνει μόνο το ¼ των υγρών.
Κατόπιν πολτοποιούμε στον επεξεργαστή τροφίμων τη σάλτσα και την κρατάμε ζεστή μέχρι να τη σερβίρουμε.

Πικάντικη Σάλτσα Καλαμποκιού


[dropcap type=”1″]3[/dropcap] Για το γουακαμόλε με Μακεδονικό Ταχίνι
Μ’ ένα πιρούνι πιέζουμε τη σάρκα του αβοκάντο και τη λιώνουμε.
Προσθέτουμε το ταχίνι, το λάιμ, τα ντοματίνια και το κρεμμύδι ψιλοκομμένα. Ανακατεύουμε και πασπαλίζουμε με κόλιανδρο.

Γουακαμόλε Συνταγή
[dropcap type=”1″]4[/dropcap] Για το σερβίρισμα
Ζεσταίνουμε τις τορτίγιες, στο τηγάνι ή το φούρνο, γεμίζουμε με τις σοταρισμένες πιπεριές και το τσίλι λαχανικών, προσθέτουμε φέτες αβοκάντο και τέλος καυτερές πιπεριές ή ταμπάσκο.

Συνοδεύουμε με τις σάλτσες καλαμποκιού και γουακαμόλε.

Burritos Vegan

Σημειώσεις για τη συνταγή:
– Αν δεν μας αρέσει ο κόλιανδρος τον παραλείπουμε ή χρησιμοποιούμε αποξηραμένο. Σε καμιά περίπτωση δεν αντικαθιστούμε με μαϊντανό.
– Τον χυμό μήλου στη σάλτσα καλαμποκιού μπορούμε να τον αντικαταστήσουμε με νερό. Τη γλυκύτητα της σάλτσας την ισορροπούμε με όσο αλάτι θέλουμε σύμφωνα με τα γούστα μας.
– Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε γαρίδες στη γέμιση.
– Στο burrito μπορούμε να προσθέσουμε ρύζι, το οποίο βράζουμε σε αλατισμένο νερό και το κρατάμε σπυρωτό.

Buritto Συνταγές

Chili Con Carne Vegan Συνταγές

Νηστίσιμο Vegan Τσίλι κον Κάρνε Συνταγές

Γουακαμόλε Συνταγές

Σάλτσα Καλαμποκιού Συνταγή

Mexican Veggie Burrito Recipe

Burritos με Λαχανικά και Σάλτσα Καλαμποκιού με Μακεδονικό Ταχίνι

 

Vegan Συνταγές Burrito

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Like
Close
Cook & Eat with Funkycook © Copyrights 2022. All rights reserved.
Close