Σούπα κάρυ με κόκκινες φακές και γλυκοπατάτες

2171
0

Το πορτοκαλί δεν είναι το χρώμα μου, όμως το λατρεύω στα φαγητά, στα λαχανικά κια τα φρούτα πολύ απλά γιατί μου “μαρτυρά” κάτι νόστιμο και κυρίως θρεπτικό, όπως αυτή η σούπα κάρυ με κόκκινες φακές και γλυκοπατάτες.

Το τελευταίο λοιπόν πορτοκαλί πράγμα που θυμάμαι να “ανέχομαι” ήταν κάτι πορτοκαλί κουρτίνες.

Επίσης, μισώ τη φράση “orange is the new black”, μη το κουράζουμε ποτέ δε θα συμβεί αυτό και ας περάσουμε στο “γευστικό” πορτοκαλί.

Ξεκινώ με ένα ρητορικό ερώτημα.. γιατί τις κόκκινες φακές τις ονομάζουν κόκκινες εφόσον είναι πορτοκαλί; Εντάξει, το γκουγκλάρισα μου λύθηκαν όλες οι απορίες.

Κανονικά οι φακές, αυτές, που χρησιμοποιώ στη συνταγή είναι οι πορτοκαλί (orange lentils).

Μάλιστα είναι οι ιδανικές για σούπες αφού βράζουν σε γρήγορο χρόνο και δίνουν κρεμώδες αποτέλεσμα.

Οι πορτοκαλί, κίτρινες και κόκκινες φακές χρησιμοποιούνται συχνά σε ινδικά πιάτα με κάρυ και κυρίως είναι “σπασμένες” δηλαδή κομμένες στη μέση.

Είναι φανταστικό το πόσο ταιριάζουν οι φακές με τα ινδικά μπαχαρικά και το κάρυ γενικά.

Συγκεκριμένα από τα πιο αγαπημένα μου ινδικά πιάτα είναι to dhal με φακές, υπόσχομαι να το φτιάξω κάποια στιγμή.

Η σούπα με κάρυ και κόκκινες φακές πάντως είναι σχετικά “κοντά”, αλλάζουν κάποια μπαχαρικά και κάποιες άλλες λεπτομέρειες.

Να πω την αλήθεια όταν ξεκίνησα να φτιάχνω τη συνταγή βασίστηκα σε μια άλλη που είχα φτιάξει πριν καιρό, τις φακές κάρυ και μπορείς να τις δεις εδώ.

Ο λόγος που πάντρεψα τις φακές με τη γλυκοπατάτα είναι γιατί πιστεύω πως οι φακές ταιριάζουν με τις πατάτες, και ειδικά με τη γλυκιά γεύση της γλυκοπατάτας και το mix των ινδικών μπαχαρικών.

Τελικά, το κάρυ έγινε φανταστικό, οι φακές “έλιωσαν” σε 20′, δε θα σου πω ψέματα στην αρχή τις έφαγα σα κάρυ με ρύζι μπασμάτι και το βράδυ, αφού τις αραίωσα, τις έφαγα σα σούπα.

Κάνε κι εσύ το ίδιο, αξίζει.

Μέχρι την επόμενη συνταγή,
την αγάπη μου,
Εύα

Σούπα κάρυ με κόκκινες φακές και γλυκοπατάτες

Συνταγή για σούπα κάρυ με κόκκινες φακές και γλυκοπατάτες

Κατηγορία Συνταγής: Όσπρια, Ethnic Food, Vegan
Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 25 λεπτά
Ποσότητα: 4 άτομα

Υλικά

450 γρ. γλυκοπατάτες
150 γρ. κόκκινες φακές
1 ξερό κρεμμύδι
1 πιπεριά τσίλι
2-3 σκελίδες σκόρδο
1 κ.σ. πάστα κάρυ
1½ κ.σ. φρέσκο τζίντζερ
1 κ.γ. κουρκουμά
400 γρ. κρέμα καρύδας
500 ml ζωμό λαχανικών
30 ml ελαιόλαδο

Για το σερβίρισμα

Φρέσκο κόλιανδρο
Μοσχολέμονο

Εκτέλεση

1. Κόβουμε τις πατάτες σε μικρά, ομοιόμορφα κυβάκια, ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, τα σκόρδα, την πιπεριά και τρίβουμε το τζίντζερ.

2. Ξεπλένουμε καλά τις φακές σε τρυπητό.

3. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σωτάρουμε τις γλυκοπατάτες για 4-5′.

4. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το τζίντζερ, την πιπεριά και συνεχίζουμε το σωτάρισμα για μερικά λεπτά ακόμη.

5. Προσθέτουμε τις φακές, την πάστα κάρυ, τον κουρκουμά, το ζωμό και βράζουμε για 25′.

6. Τέλος προσθέτουμε την κρέμα καρύδας, μαγειρεύουμε 5′ ακόμη και σερβίρουμε.

Σημειώσεις για τη συνταγή:

-Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και καφέ φακές, αρκεί να τις έχουμε βράσει πρώτα για να μαλακώσουν
-Σε περίπτωση που δεν εχουμε πάστα κάρυ θα αντικαταστήσουμε με 1 κ.σ. τοματοπελτέ και μείγμα κάρυ σε σκόνη.
-Περισσότερες συνταγές για κάρυ με όσπρια μπορείς να δεις εδώ

Curry-Soup-Recipes Σούπα κάρυ

Curry-Indian-recipes

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.