Καλαμάρια γεμιστά με ρύζι κουνουπιδιού, πιπεριές και μυρωδικά

1.3K

Η συνταγή για καλαμάρια γεμιστά με ρύζι κουνουπιδιού, πιπεριές Φλωρίνης, λιαστή ντομάτα και μυρωδικά είναι μια από τις πιο αγαπημένες μου και καλύτερες συνταγές για καλαμαράκια που έφτιαξα ποτέ, το εννοώ απόλυτα!

Τον περασμένο χρόνο έχοντας τις συνταγές με κουνουπίδι, ως challenge, για τη στήλη μου στο Olive Magazine, ήθελα να σκεφτώ εντελώς out of the box, υπενθυμίζω:

Την ιδιαίτερη σισιλιάνικη μακαρονάδα με κουνουπίδι

Το λαχματζούν με plantbase κιμά από μανιτάρια-κουνουπίδι

Τα τέλεια vegan κεφτεδάκια με φακές, προέκυψε η σκέψη για τα γεμιστά καλαμαράκια με ρύζι κουνουπιδιού.

Το ρύζι κουνουπιδιού, φαντάζομαι, σου είναι γνωστό εδώ και μερικά χρόνια και φυσικά η λέξη ρύζι δεν είναι κάτι άλλο από την κοπή που θυμίζει ρύζι.

Συγκεκριμένα, το 2020 είχα φτιάξει ένα φανταστικό wrap με ρύζι από κουνουπίδι και σάλτσα φυστικοβούτυρο συνταγή εδώ.

Το ρύζι κουνουπιδιού αν μαγειρευτεί σωστά, και νόστιμα, όντως θυμίζει κουσκουσάκι, θα έλεγα, εμφανισιακά.

Γευστικά τώρα, συμβιβάζομαι αφού δεν θα το χρησιμοποιήσω ως πιλάφι.

Εξάλλου κάθε φορά που αντικαθιστώ ένα υλικό με άλλο δεν έχω προσδοκίες να “μεταμορφωθεί”, “αφήνομαι” δοκιμάζω, αξιολογώ και ναι, το ρύζι κουνουπιδιού σε πολλές συνταγές ανταποκρίνεται  και προσομοιώνεται πάρα πολύ καλά.

Γενικά, το ρύζι από κουνουπίδι χρειάζεται ενίσχυση από μυρωδικά και μπαχαρικά.

Στα γεμιστά καλαμάρια επιβεβαιώνω ότι όχι μόνο ανταποκρίθηκε αλλά αναβάθμισε την κλασική συνταγή για καλαμαράκια γεμιστά με ρύζι.

Λεπτομέρειες που αναδεικνύουν τη συνταγή

√ Το ρύζι κουνουπιδιού

Επιλέγεις ένα κουνουπίδι που να είναι πραγματικά φρέσκο, ώστε να έχει υγρασία και ζωντάνια στη γεύση.

Το κόβεις σε μπουκετάκια και το ψιλοκόβεις στο πολυμηχάνημα, σταδιακά σε μικρές ποσότητες ώστε να πάρεις το αποτέλεσμα που θα θυμίζει ρύζι.

Αν βάλεις σε μεγάλη ποσότητα θα το “πιέσεις” το ρύζι θα γίνει σαν κιμάς, και αυτή είναι σημαντική διαφορά για τη σωστή χρήση στις συνταγές.

Σε αυτή τη συνταγή το ρύζι για τη γέμιση δεν χρειάζεται σοτάρισμα όπως συνήθως.

√ Τα καλαμαράκια

Υπάρχουν 2 επιλογές τα καλαμάρια και τα θράψαλα, μπορείς να χρησιμοποιήσεις όποιο είδος σου αρέσει καλύτερα.

Φρέσκα ή κατεψυγμένα, δεν έχει σημασία, όμως αυτό που σου προτείνω είναι να μη χρησιμοποιήσεις τα μικρά καλαμαράκια.

Θα παιδευτείς να τα γεμίσεις και δεν θα πάρεις και το σωστό αποτέλεσμα.

Τέλος να σχολιάσω ένα “μυστικό” που διαβάζω συχνά ότι τα καλαμάρια τα βάζουν σε σόδα για μαλακώσουν.

Από μένα είναι όχι, δεν  χρειάζεται να τα βάζεις σε καμία σόδα απλά να τα μαγειρέψεις στον σωστό χρόνο.. κάτι που μαθαίνεται με την εμπειρία 🙂

√ Η γέμιση

Στην γέμιση έβαλα όλα τα συστατικά ψιλοκομμένα, τις πιπεριές Φλωρίνης, το κρεμμύδι και το σκόρδο χωρίς να τα σοτάρω.

Χωρίς αυτό να σημαίνει πως το σοτάρισμα είναι απαγορευτικό, αν θέλεις μπορείς να σοτάρεις αυτά τα τρία υλικά για πιο “γλυκό” αποτέλεσμα.

Εμπλούτισα τη γέμιση με λιαστή ντομάτα, έδωσε νοστιμιά και ένταση, το χρειάζεται το κουνουπίδι.

Για τα μυρωδικά, πάντα όμορφα ψιλοκομμένα, μαϊντανός, βασιλικός και άνηθος ή μάραθος ταιριάζουν άριστα!

2-3 φορές που έχω ξαναφτιάξει τη συνταγή έχω προσθέσει στη γέμιση θυμάρι, δυόσμο, φέτα, μυρώνια, ντομάτα, και φοινόκιο, ξερό κόλιανδρο, όλα ταιριαστά!

√ Το ψήσιμο

Τα γεμιστά καλαμάρια χρειάζονται 30-35 λεπτά ψήσιμο σε καλά προθερμασμένο φούρνο, δεν τα σκεπάζω και προτιμώ να τα ψήνω σε ταψί.

Νερό, κρασί, το λεμόνι, το πορτοκάλι αλλά και η ντομάτα ταιριάζουν άριστα και για να σιγουρευτείς αν έχουν ψηθεί, δοκιμάζεις.

Ψήσε και απόλαυσε την υπέροχη νοστιμιά της κλασικής συνταγής αλλιώς.

Δεν στέκομαι τόσο στο ότι είναι πιο θρεπτική -σε σχέση με το ρύζι- αλλά είναι “αυτή” η γεύση, διαφορετική και ξεχωριστή!


Εύα

Ποσότητα / Μερίδες: 4
Χρόνος Προετοιμασίας30 minutes
Χρόνος Μαγειρέματος30 minutes
Είδος ΓεύματοςΚυρίως Πιατό

Καλαμάρια γεμιστά με ρύζι κουνουπιδιού, πιπεριές Φλωρίνης και μυρωδικά

Εκτυπώση Συνταγής
Η συνταγή για καλαμάρια γεμιστά με ρύζι κουνουπιδιού, πιπεριές Φλωρίνης, λιαστή ντομάτα και μυρωδικά είναι μια από τις πιο αγαπημένες μου και καλύτερες συνταγές για καλαμαράκια που έφτιαξα ποτέ, το εννοώ απόλυτα!

Υλικά

  • 1000 γρ. καλαμάρια, καθαρισμένα καλά
Για τη γέμιση
  • 250 γρ. γρ. κουνουπίδι
  • 150 γρ. γρ. πιπεριές, κομμένες σε κυβάκια
  • 5 λιαστές ντομάτες, ψιλοκομμένες
  • 1 κρεμμύδια ξερό, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 2 κ.σ. άνηθο, ψιλοκομμένο
  • 2 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • ½ κ.γ. βασιλικό ξερό
  • 2 ελαιόλαδο
  • Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • Αλάτι
Για το ψήσιμο
  • 150 γρ. νερό
  • 100 γρ. κρασί
  • 50 γρ. χυμό πορτοκαλιού
  • 80 γρ. ελαιόλαδο
  • 1 λεμόνι, κομμένο σε φέτες
  • Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • Αλάτι

Διαδικασία

  • Στον πολυκόφτη κόβουμε το κουνουπίδι σε μέγεθος ρυζιού.
  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη γέμιση, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
  • Με ένα κουταλάκι γεμίζουμε τα καλαμάρια και τα αραδιάζουμε, το ένα δίπλα στο άλλο, σε ένα ταψί.
  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το νερό, το κρασί, το ελαιόλαδο, τον χυμό πορτοκαλιού και περιχύνουμε τα καλαμάρια.
  • Προσθέτουμε τις φέτες του λεμονιού, αλάτι και πιπέρι, κατά βούληση.
  • Φουρνίζουμε τα καλαμάρια, σε πολύ καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 200℃ και ψήνουμε για 25-30’.
  • Σερβίρουμε τα καλαμάρια με ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Σημειώσεις για τη συνταγή

- Αν χρησιμοποιούμε θράψαλα υπολογίζουμε και αν χρειάζεται φτιάχνουμε μεγαλύτερη ποσότητα γέμισης
- Εμπλουτίζουμε τη γέμιση με ντομάτα και άλλα λαχανικά όπως το καρότο, σελινόριζα, φοινόκιο, κολοκυθάκια τριμμένα στο χοντρό μέρος του τρίφτη
- Το κρασί μπορούμε να το παραλείψουμε και προσθέτουμε στη θέση του νερό και χυμό από μισό λεμόνι

Καλαμάρια γεμιστά με ρύζι κουνουπιδιού, πιπεριές Φλωρίνης και μυρωδικά

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ψήφοι Συνταγής




Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Like
Close
Cook & Eat with Funkycook © Copyrights 2022. All rights reserved.
Close