Φακές με γαρίδες, πιπεριές και μείγμα μπαχαρικών cajun

253

Οι φακές “παίζουν” δυνατά και το καλοκαίρι, ειδικά σε δροσερές σαλάτες ή μαγειρεμένες με διαφορετικό τρόπο όπως η συνταγή με γαρίδες, πιπεριές και το μείγμα μπαχαρικών cajun!

Τα μείγματα μπαχαρικών τα λατρεύω!

Στην κουζίνα μου υπάρχουν πολλά, πολλά βαζάκια που το καθένα από αυτά ανά πάσα στιγμή μπορεί να δώσει έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα στο φαγητό μου.

Μαρτυρούν τον χαρακτήρα της προέλευσής τους, λένε τη δική τους ιστορία για τον τόπο που δημιουργήθηκαν, αντιπροσωπεύει μια κουλτούρα.

Ουσιαστικά κάθε μείγμα μπαχαρικών είναι μια γαστρονομική κληρονομιά.

Για παράδειγμα, αν βάλεις κάρυ στα γιουβαρλάκια έχεις ένα φαγητό “άγνωστης” ταυτότητας, δεν υπάρχει τίποτα “μέσα” σου που μπορεί να ανασύρει κάποια γευστική μνήμη.

Υπόσχομαι να επιστρέψω με έναν DIY πλήρη κατάλογο για κάθε μείγμα μπαχαρικών (εδώ μπορείς να δεις μερικά).

Η συνταγή με φακές, πιπεριές και γαρίδες είναι εμπνευσμένη στην creole και cajun κουζίνα της Νότιας Λουιζιάνα, μια σπουδαία κουζίνα με ισπανικές, γαλλικές, αφρικανικές επιρροές.

Πριν περάσω στη συνταγή να σου υπενθυμίσω πως ΕΔΩ στην κατηγορία ETHNIC FOOD θα βρεις πολλές συνταγές από τις κουζίνες όλου του κόσμου!

Λεπτομέρειες που θα αναδείξουν τη συνταγή

Το μείγμα μπαχαρικών cajun

Το πόσο ταιριάζει το cajun με τις γαρίδες και τις φακές είναι πραγματικά ασύλληπτο!

Τα υλικά που συνθέτουν το cajun δεν είναι δυσεύρετα, ίσα-ίσα που αν σου αρέσει η μαγειρική το πιο πιθανό είναι να έχεις όλα τα συστατικά στο ντουλάπι σου.

Βασική προϋπόθεση, όσε όλα τα μπαχαρικά για να έχει τέλεια γεύση το φαγητό μας είναι να μην είναι πολυκαιρισμένα.

Η συνταγή για cajun

1 κ.γ. αποξηραμένο κρεμμύδι
1 ¾ κ.γ. αποξηραμένη σκόνη σκόρδου
1 κ.γ. ρίγανη
1 ½ κ.γ. θυμάρι
1 κ.γ. καπνιστή πάπρικα
¾ κ.γ. μπούκοβο
1 κ.γ. πιπέρι καγιέν
1 ½ κ.γ. αλάτι, επιλέγω ανθό αλατιού
1 κ.γ. φρεσκοκομμένο μαύρο πιπέρι

Ανακατεύουμε και αποθηκεύουμε σε βάζο που κλείνει ερμητικά σε σημείο χωρίς υγρασία και ζέστη.

Οι φακές

Το ευκολότερο όσπριο, δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις 🙂

Για τη συγκεκριμένη συνταγή τις βράζω με 2 μεγάλα δαφνόφυλλα και να “κρατάνε”, σπυρωτές-σπυρωτές.

Εκτός από τις καφέ φακές μπορείς να χρησιμοποιήσεις και φακές μπελούγκα.

Οι γαρίδες

Κατεψυγμένες ή φρέσκες το αφήνω πάνω σου, αυτό όμως που είναι βασικό είναι να έχουν το κεφάλι τους, τα οποία βράζω κάνοντας ζωμό που θα χρησιμοποιώ στο μαγείρεμα.

Αν θέλεις να κάνεις το φαγητό σου ακόμη πιο ενδιαφέρον μαζί με τις γαρίδες μπορείς να προσθέσεις στο φαγητό, λουκάνικο ή κοτόπουλο, τα οποία θα ψήσεις, κανονικά, σε αντικολλητικό τηγάνι  πριν τα προσθέσεις στο φαγητό μαζί με τις γαρίδες.

Οι πιπεριές

Στο φαγητό ταιριάζουν οι γλυκές πιπεριές,  πολύχρωμες, πράσινες ή κόκκινες Φλωρίνης, όποιες σου αρέσουν αρκεί να βγάζουν γλύκα.

Το φαγητό αυτό είναι απίθανος συνδυασμός, η γεύση και το mood που βγάζει κατά έναν ιδιαίτερο τρόπο θυμίζει καλοκαίρι, δοκίμασέ το, συνόδευσε με μοσχολέμονο και κρύες μπύρες!


Εύα

Φακές με γαρίδες, πιπεριές και cajun

Φακές με γαρίδες, πιπεριές και μείγμα μπαχαρικών cajun

Οι φακές "παίζουν" δυνατά και το καλοκαίρι, ειδικά σε δροσερές σαλάτες ή μαγειρεμένες με διαφορετικό τρόπο όπως η συνταγή με γαρίδες, πιπεριές και το μείγμα μπαχαρικών cajun!
ΧΡΟΝΟΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ 30 mins
ΕΙΔΟΣ ΓΕΥΜΑΤΟΣ Κυρίως Πιατό
ΜΕΡΙΔΕΣ 4

ΥΛΙΚΑ
  

Για το μείγμα cajun

  • 1 κ.γ. αποξηραμένο κρεμμύδι
  • 1 ¾ κ.γ. αποξηραμένη σκόνη σκόρδου
  • 1 κ.γ. ρίγανη
  • 1 ½ κ.γ. θυμάρι
  • 1 κ.γ. καπνιστή πάπρικα
  • ¾ κ.γ. μπούκοβο
  • 1 κ.γ. πιπέρι καγιέν
  • 1 ½ κ.γ. αλάτι, επιλέγω ανθό αλατιού
  • 1 κ.γ. φρεσκοκομμένο μαύρο πιπέρι

Για τις φακές με γαρίδες

  • 200 γρ. καφέ φακές
  • 16 γαρίδες, καθαρισμένες
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 στικ σέλερι, ψιλοκομμένο
  • 2 πιπεριές Φλωρίνης, κομμένες σε μέτρια κυβάκια
  • 1 πορτοκαλί πιπεριά, κομμένη σε μέτρια κυβάκια
  • 200 γρ. σάλτσα ντομάτας
  • 150 γρ. ζωμό κοτόπουλο
  • 2 κ.σ. Worcestershire sauce
  • 1 κ.γ. κόρν φλάουρ
  • 2 δαφνόφυλλα
  • 30 ml ελαιόλαδο
  • Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • Αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
 

  • Βράζουμε σε δυνατή φωτιά τις φακές με τα δαφνόφυλλα μέχρι να μαλακώσουν αλλά να παραμείνουν σπυρωτές.
  • Ταυτόχρονα, σε ευρύχωρο τηγάνι σοτάρουμε με το ελαιόλαδο τις πιπεριές για 8’ σε μέτρια χαμηλή φωτιά.
  • Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το σέλερι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 3’ ακόμη.
  • Προσθέτουμε τον χυμό ντομάτας, όσο μείγμα μπαχαρικών cajun θέλουμε, τη Worcestershire sauce
  • αλάτι και πιπέρι.
  • Σουρώνουμε τις φακές και τις προσθέτουμε στην κατσαρόλα.
  • Στον ζωμό διαλύουμε το κόρν φλάουρ, τα προσθέτουμε και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 5-8’.
  • Τέλος προσθέτουμε τις γαρίδες, μαγειρεύουμε 4-5’ ακόμη και αποσύρουμε.
  • Σερβίρουμε με ψιλοκομμένο κρεμμύδι και μοσχολέμονο.

Φακές με γαρίδες, πιπεριές και cajun

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Ψήφοι Συνταγής




Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Like
Close
Cook & Eat with Funkycook © Copyrights 2022. All rights reserved.
Close