Ποιος μπορεί αν πει όχι στα κεφτεδάκια; Μάλλον κανείς! Δώσε βάση γιατί η συνταγή για vegan κεφτεδάκια φούρνου από φακές και κουνουπίδι είναι φανταστική και πρέπει να την δοκιμάσεις οπωσδήποτε!
Το κουνουπίδι “γίνεται” ένα με τις φακές, εύκολα και απλά -με υλικά που μάλλον έχεις στα ντουλάπια σου υλικά- μαγειρεύεις τα πιο νόστιμα νηστίσιμα κεφτεδάκια φούρνου, που τρώγονται με πολλούς-πολλούς τρόπους!
Τα κεφτεδάκια -κάθε τύπου και είδους- είναι ένα φαγητό που όλοι αγαπάμε να βλέπουμε στα πιάτα μας, χειμώνα και καλοκαίρι.
Δεν θα εξυμνήσω τους κρεατένιους κεφτέδες, αυτά είναι γνωστά αλλά σήμερα μιλάμε για τα χορτοφαγικά, vegan και νηστίσιμα κεφτεδάκια και κεφτέδες.
Θα το πιάσω από λίγο πιο “πίσω”, εννοώ πριν την τρέλα του trend meatless κεφτεδάκια.
Στην Ελλάδα όχι μόνο τρώμε χορτοφαγικούς κεφτέδες αλλά τους λατρεύουμε, ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι ασύγκριτοι κολοκυθοκεφτέδες.
Όλη η Ελλάδα, από Βορρά μέχρι Νότο λοιπόν είναι γεμάτη από συνταγές με χορτοφαγικούς κεφτέδες, οι περισσότεροι τηγανητοί όμως.
Και κάπου εδώ έρχεται η στιγμή που τα hype έχουν και τα καλά τους, η αλλιώτικη προσέγγιση, η πιο υγιεινή και αυτή που σε βάζει σε ένα “τρυπάκι” να σκεφτείς..
Αρκεί να είναι vegan, χορτοφαγικό και νηστίσιμο για να είναι υγιεινό; Σαφώς όχι.
Οπότε ψάχνεις, δοκιμάζεις, αποτυγχάνεις ίσως αλλά στο τέλος πετυχαίνεις τον στόχο, μια συνταγή πραγματικά θρεπτική, άξια λόγου.
Τα κεφτεδάκια από φακές είναι πασίγνωστα για την απίστευτη σχεδόν ομοιότητά τους με τα κρεατένια αλλά ετούτα εδώ με το τραγανό κουνουπίδι πραγματικά τα πάνε “αλλού”!
Λεπτομέρειες που αναδεικνύουν τη συνταγή
Το κουνουπίδι
Ένα περίφημο λαχανικό με πολλούς οπαδούς αλλά και haters!
Υπήρξε περίοδος που κι εγώ άνηκα στη δεύτερη κατηγορία αλλά πια ανήκω στην πρώτη, το ίδιο συνέβη και με το μπρόκολο.
Σε αυτή τη συνταγή το κουνουπίδι γίνεται αυτό που σίγουρα ακούς συχνά “ρύζι”, ναι μαγειρεύεται και σαν ρύζι, δες μια ωραία συνταγή για ρύζι από κουνουπίδι εδώ.
Μην ανησυχείς ο τρόπος είναι απλός, το ψιλοκόβεις με το λεγόμενο “multi” ή πολυμηχάνημα σε μέγεθος ρυζιού.
Δεν χρειάζεται μαγείρεμα, θα ψηθεί τόσο-όσο στον φούρνο και εκτός από τα θρεπτικά του στοιχεία θα δώσει μια υπέροχη υφή στα κεφτεδάκια, αντίστοιχη με αυτή του κιμά.
Κάτι που για εμένα λείπει από τα κλασικά κεφτεδάκια από φακές.
Οι φακές
Την πρώτη φορά που είχα φτιάξει κεφτεδάκια φακής ακολούθησα μια συνταγή με λιναρόσπορο για να “δέσει” το μείγμα, ΠΕΡΙΤΤΟ!
Με τον τρόπο που προτείνω δεν χρειάζεται περισσότερο από τις φακές βρασμένες σωστά και σε 2 υφές.
Αρχικά επιλέγουμε είτε μαύρες φακές, είτε κλασικές καφέ φακές και επειδή κάθε φακή έχει τη δική της “προσωπικότητα” την βράζουμε τόσο όπως την βράζουμε για σαλάτα.
Χμ, ίσως δεν έχεις κάνει ποτέ φακές σαλάτα, ωραία.
Ξεκινάμε τις φακές να βράσουν με κρύο νερό, σε μέτρια φωτιά και με ένα δαφνόφυλλο. Οι φακές όταν βράζουν σε δυνατή φωτιά “διαλύονται”.
Μόλις η φακή είναι ολόκληρη και μαλακή, τόσο που τρώγεται ευχάριστα αποσύρουμε και στραγγίζουμε καλά!
Τα κεφτεδάκια
Όλοι ξέρουμε πως για να δέσουν τα υλικά και να γίνουν κεφτεδάκια χρειάζονται κάτι, παραπάνω αναφέρθηκα στον λιναρόσπορο.
Εδώ δεν θα χρειαστεί. Αρκεί να πολτοποιήσεις ένα μέρος από τις φακές και να προσθέσεις βρώμη για να “”δέσει” το μείγμα.
Προσθέτω αλεύρι ΓΟΧ και βρώμη μπορεί να είναι πίτουρο, νιφάδες quaker ή αλεύρι.
Αν δεν θες να προσθέσεις συμβατικό αλεύρι προσθέτεις της επιλογής σου.
Η ποσότητα είναι ενδεικτική αλλά και αυτή που χρειάζεται, βέβαια είπαμε παίζουν πολλά ρόλο.
Αν χρειαστεί προσθέτεις επιπλέον αλλά πρώτα αφήνεις 15′ στην άκρη πριν τα πλάσεις.
Η βρώμη απορροφάει τα υγρά, όταν τα πλάθεις πρέπει να στέκονται και να μην κολλάνε στα χέρια.
Αυτή η συνταγή για τα vegan κεφτεδάκια είναι εμπνευσμένη από την Μαροκινή κουζίνα οπότε και τα μπαχαρικά όπως θα διαπιστώσεις είναι αντίστοιχα.
Το ψήσιμο
Τα νηστίσιμα κεφτεδάκια φούρνου ψήνονται με τεράστια επιτυχία σε γεύση και εμφάνιση, σε συμβατικό φούρνο ή σε air fryer.
Το μόνο που κάνεις είναι να λαδώσεις τα χέρια σου, γιατί το λάδι εξωτερικά και γεύση θα τους δώσει, και τραγανά θα τα κάνει και το χρωματάκι τους το σωστό θα αποκτήσουν.
Μόλις ψηθούν αφήνεις τα κεφτεδάκια -όπως τα μπισκότα- να σταθούν και να κρυώσουν ελαφρά.
Ετοιμάζεις μια εύκολη, απολαυστική σάλτσα με ταχίνι αλλά αν αγαπάς τα πικάντικα στοιχεία τους πάει απίστευτα η χαρίσα!
Εγώ τα σερβίρω και με τα δύο!
♡
Εύα
Vegan κεφτεδάκια φούρνου από φακές και κουνουπίδι
Εκτυπώση ΣυνταγήςΥλικά
Για τα κεφτεδάκια
- 300 γρ. φακές, βρασμένες
- 200 γρ. κουνουπίδι
- 1 κρεμμύδι ξερό, τριμμένο
- 70-80 βρώμη, τύπου quaker
- 2 κ.σ. αλεύρι, για όλες τις χρήσεις
- 1 ½ κ.σ. φρέσκο δυόσμο
- ¼ κ.γ. κανέλα
- ½ κ.γ. κύμινο
- ½ κ.γ. κόλιανδρο, τριμμένο
- 1 κ.σ. τοματοπελτέ, ή χαρίσα
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο, και επιπλέον για το πλάσιμο
- Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
- Αλάτι
Για τη σάλτσα ταχινιού
- 80 γρ. ταχίνι
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2-3 κ.σ. νερό
- 2 κ.σ. χυμό λεμονιού
- ½ κ.γ. δυόσμο, ξερό
- Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
- Αλάτι
Διαδικασία
Τα κεφτεδάκια
- Στον πολυκόφτη κόβουμε το κουνουπίδι σε μέγεθος ρυζιού.
- Πολτοποιούμε τα 150 γρ. από τις φακές και βάζουμε όλα τα υλικά για τα κεφτεδάκια σε ένα μπολ.
- Ζυμώνουμε και αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο για 15-20’.
- Με λαδωμένα χέρια πλάθουμε κεφτεδάκια σε μέτριο μέγεθος και τα αραδιάζουμε σε ταψί που έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί.
- Ψήνουμε τα κεφτεδάκια σε προθερμασμένο φούρνο για 30’ στους 180ο C στο αερόθερμο.
Η σάλτσα ταχίνι
- Στο μπλέντερ ανακατεύουμε τα υλικά για τη σάλτσα ταχινιού.
- Σερβίρουμε τα κεφτεδάκια με την σάλτσα ταχινιού και με σάλτσα χαρίσα.
Σημειώσεις για τη συνταγή
♡
Εύα