Γλυκιά πίτα με κολοκύθα και μήλα – Κολοκυθομηλόπιτα

566

Χριστούγεννα χωρίς πίτες δεν γίνονται, η τελευταία συνταγή για το 2023 είναι μια γλυκιά πίτα με κολοκύθα και μήλα δηλαδή μια κολοκυθομηλόπιτα που όμοιά της δεν θα βρεις!

Από μικρή είχα μια λατρεία για τη γλυκιά κολοκυθόπιτα, βέβαια τότε οι γλυκοκολοκύθες δεν ήταν διαθέσιμες όλο τον χρόνο.

Οπότε όταν στο σπίτι ψηνόταν κολοκυθόπιτα γινόταν ο “χαμός”!

Αυτή η θεϊκή γέμιση με την κολοκύθα, τα μπαχαρικά και το τραγανό φύλλο ήταν ο λόγος που μπορούσα να φάω ολόκληρο το ταψί μόνη!

Στο blog όλα αυτά τα χρόνια έχω “ψήσει” πολλές, εδώ θα βρεις όλες τις συνταγές για κολοκυθόπιτα, αλμυρές και γλυκιές.

Κάποια στιγμή έχοντας λίγο περίσσευμα από κολοκύθα, αμέσως σκέφτηκα να κάνω μια πίτα.

Η πορτοκαλί κολοκύθα ήταν λίγη και σε πουρέ, τότε σκέφτηκα να την εμπλουτίσω με μήλα, έτσι και έγινε, ΟΝΕΙΡΟ!

Η κολοκυθομηλόπιτα αυτή ψήθηκε αρκετές φορές για να καταλήξω στη σημερινή συνταγή, μπορείς να τη δεις κι εδώ σε βίντεο.

Λεπτομέρειες που αναδεικνύουν τη συνταγή

Το φύλλο 

Όταν θέλω να φτιάξω πίτες που χρειάζονται ένα λεπτό φύλλο κρούστας, η επιλογή μου είναι μία, το πολίτικο φύλλο κρούστας της ALFA.

Το αποτέλεσμα γευστικά και εμφανισιακά δε με απογοητεύει ποτέ.

Το φύλλο από τη στιγμή που θα το ξεπαγώσω, κρατάει τη φόρμα του και δεν “σπάει”, ακόμη και με ελάχιστο λάδωμα γίνεται απίστευτα τραγανό!

√ Η γέμιση

Η διαδικασία είναι εξαιρετικά εύκολη αφού η κολοκύθα μπαίνει σε υφή πουρέ, αυτό σημαίνει ότι μπορείς να τον αγοράσεις έτοιμο.

Προσωπικά, όταν έχω χρόνο ψήνω την κολοκύθα στο air fryer και μετά την κάνω πουρέ.

Αυτός ο τρόπος δίνει μια βαθιά νοστιμιά, όχι μόνο στην πίτα σε όλες τις συνταγές με κολοκύθα!

Τα μήλα τα τρίβεις, στο ρεντέ και μπορείς να χρησιμοποιήσεις ποικιλία από μήλα.

Τα μήλα Fuji και τα μήλα Ζαγορίν είναι ιδανικά για την κολοκυθομηλόπιτα γιατί είναι μυρωδάτα, ζουμερά και με σκληρή σάρκα.

Αλλά και τα πράσινα μήλα θα ταιριάξουν πολύ!

Η μαύρη μαλακή ζάχαρη και το βούτυρο, κατά τη γνώμη μου είναι “απαραίτητα” γιατί σου δίνουν αυτή την μοναδική καραμελένια και βουτυράτη γεύση.

Εξάλλου είπαμε είναι γιορτές, και αυτή η κολοκυθομηλόπιτα με το τραγανό φύλλο κρούστας είναι μια χριστουγεννιάτικη συνταγή!

Ωστόσο, αν για τους δικούς σου λόγους θέλεις να μειώσεις τη ζάχαρη ή να την αντικαταστήσεις δοκίμασε τη ζάχαρη καρύδας και αντί για το βούτυρο, ελαιόλαδο.

Σταφίδες και ξηροί καρποί ευπρόσδεκτα!

Το μείγμα μπαχαρικών apple spice

Τζίντζερ, κανέλα, μοσχοκάρυδο, κακουλέ αυτά είναι τα τέσσερα μπαχαρικά που θα απογειώσουν τη γεύση!

Αν δεν έχεις τριμμένο κακουλέ, θα το αντικαταστήσεις μια ελάχιστο ξύσμα πορτοκάλι.

√ Η κολοκυθομηλόπιτα

Ανοίγεις δύο φύλλα κρούστας, ραντίζεις με λίγο ελαιόλαδο, βάζεις τη γέμιση και τυλίγεις σε ρολό.

Ναι, η κολοκυθομηλόπιτα τυλίγεται σε ρολάκια, είναι εξαίσιο το αποτέλεσμα κατ΄αυτό τον τρόπο!

Ψήνεις και μόλις δεις το φύλλο ολόχρυσο τη βγάζεις από τον φούρνο.

Τί να σου πω.. οτι τρώγεται καυτή; Αυτό εξυπακούεται, τρώγεται όμως το ίδιο εκπληκτικά ακόμη και από το ψυγείο!

Σέρβιρέ κάθε κομμάτι με μια μπάλα παγωτό αν θες να τη βάλεις στο γιορτινό σου τραπέζι ως γλυκό ή απόλαυσέ τη σαν πρωινό, δεκατιανό ή σνακ.

Σε “αφήνω” για φέτος με ευχές από καρδιάς για μια νέα χρονιά γεμάτη προσδοκίες, υγεία και ευτυχία στα σπιτικά σας, και πολλή-πολλή ζεστασιά και αγάπη στην καρδιά όλων!


Εύα

 

Ποσότητα / Μερίδες: 8
Χρόνος Προετοιμασίας30 minutes
Χρόνος Μαγειρέματος45 minutes
Είδος ΓεύματοςΠίτα
Είδος ΚουζίναςΕλληνική
Κουζίνα Ελληνική

Γλυκιά πίτα με κολοκύθα και μήλα - Κολοκυθομηλόπιτα

Εκτυπώση Συνταγής
Χριστούγεννα χωρίς πίτες δεν γίνονται, δοκίμασε αυτή τη φανταστική κολοκυθομηλόπιτα, μια γλυκιά πίτα με κολοκύθα, μήλα και φύλλο κρούστας που όμοιά της δεν θα βρεις!

Υλικά

  • 1 συσκευασία πολίτικο φύλλο κρούστας ALFA
  • 500 γρ. πουρέ κολοκύθας
  • 4 μεγάλα κόκκινα μήλα, καθαρισμένα
  • 1 κ.σ. βούτυρο
  • 150 γρ. μαλακή μαύρη ζάχαρη
  • 80 γρ. σταφίδες
  • 1 κ.γ. τζίντζερ, σκόνη
  • 1 κ.γ. κανέλα, σκόνη
  • ½ κ.γ. μοσχοκάρυδο, φρεσκοτριμμένο
  • ¼ κ.γ. κακουλέ, σκόνη
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • Ελαιόλαδο , για το άλειμμα των φύλλων
Για το σερβίρισμα
  • Κανέλα
  • Άχνη ζάχαρη

Διαδικασία

  • Τρίβουμε τα μήλα και τα βάζουμε σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά.
  • Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το βούτυρο, τα μπαχαρικά και τη βανίλια.
  • Μαγειρεύουμε για 5’, προσθέτουμε τις σταφίδες, τον πουρέ κολοκύθας, ανακατεύουμε και αποσύρουμε.
  • Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει, περίπου 10’ και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180℃.
  • Για κάθε ρολό χρησιμοποιούμε 2 πολίτικα φύλλα κρούστας, τα οποία ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο, τοποθετούμε 3-4 κ.σ. από τη γέμιση και κλείνουμε σε ρολό.
  • Ραντίζουμε με ελαιόλαδο, αλείφουμε με πινέλο τα ρολά και ψήνουμε στους 180℃ για 45’-50’.
  • Σερβίρουμε την κολοκυθομηλόπιτα με άχνη και κανέλα.

Γλυκιά πίτα με κολοκύθα, μήλα και φύλλο κρούστας_Κολοκυθομηλόπιτα Χριστουγεννιάτικες συνταγές

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ψήφοι Συνταγής




Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Like
Close
Cook & Eat with Funkycook © Copyrights 2022. All rights reserved.
Close