Χριστούγεννα υπέροχα και μοναδικά, η ομορφότερη γιορτή του χρόνου έχει γεύση από κανέλα, γεύση από μέλι και γλυκιές αναμνήσεις από την καρυδόπιτα της μαμάς μου, συνταγή που της έδωσε κάποτε η μαμά της παιδικής μου φίλης, της Κατερίνας.
Το 1980 ήταν η δεκαετία που έχω ζήσει τα δεύτερα, πιό ξεχωριστά Χριστούγεννα που θυμάμαι με πολύ νοσταλγία, πλέον την πρώτη θέση κατέχουν τα Χριστούγεννα με την μικρή μου Υβόννη!
Όμως ας γυρίσω πίσω περίπου 28 χρόνια στα περίφημα ‘80s, τότε που τα Χριστούγεννα «αργούσαν» να έρθουν και τέτοιες ημέρες έκανα πρόβα για το ποίημα της γιορτής του σχολείου:
«Χριστούγεννα σιμώνουν
μεγάλη εορτή,
χαρά σ’ όλο τον κόσμο,
χαρά σ’ όλη τη γη.»
Στις 12 του Δεκέμβρη στολίζαμε το δέντρο, πρώτα η μαμά μας πήγαινε στον κυρ Λευτέρη να διαλέξουμε από ένα καινούριο στολίδι για το καλό, τότε ήταν που τρώγαμε και το πρώτο μας μελομακάρονο στις Χάριτες !
Ακόμη θυμάμαι τα όμορφα γιορτινά τραπέζια της μαμάς μου και εμένα στην «πένα» με τα μαλλιά μου σφιχτά τραβηγμένα σε αλογοουρά, το μπορντώ βελούδινο φόρεμα και τα λουστρίνια μου, όλα περιποιημένα με τα κοφτά προικίσια τραπεζομάντηλα, τους τέλειους λαχανοντολμάδες, την χαρακτηριστικά λεπτοκομμένη της λαχανοσαλάτα και την γιορτινή της καρυδόπιτα.
Φυσικά ήμουν πάντα δίπλα της όταν την έφτιαχνε και πάντα την ρωτούσα πώς μπορούσε να θυμάται και αυτή τη συνταγή απ΄έξω… Μου απαντούσε λοιπόν πως η συνταγή για καρυδόπιτα τα έχει όλα 10 κι εγώ όταν έτρωγα το πρώτο κομμάτι της έλεγα «Μαμά, η καρυδόπιτά σου παίρνει 10!»
Η καρυδόπιτα είναι και θα είναι για πάντα το γλυκό των Χριστουγέννων , των παιδικών μου αναμνήσεων και ένα από τα πρώτα μου γλυκά όταν καταπιάστηκα με τη ζαχαροπλαστική.
Έχω φτιάξει αρκετές φορές αυτό το γλυκό ακολουθώντας ευλαβικά την αναλογία του 10 (10 αυγά, 10 κουταλιές καρυδόψιχα και 10 φρυγανιά) όμως εδώ και μερικά χρόνια προτιμώ την καρυδόπιτα που σου γράφω παρακάτω.
Όσοι την έχουν γευτεί ψάχνουν να ανακαλύψουν τί κάνει τη διαφορά και ποιο είναι το μυστικό που δίνει ξεχωριστή γεύση και τόσο βελούδινη, αφράτη υφή τους εξηγώ πως δεν υπάρχουν μυστικά είναι το απολαυστικό Flora με βούτυρο!
Η μαμά μου δεν την έφτιαχνε ποτέ με σοκολάτα αλλά της πάει τρελά και την κάνει πιό γιορτινή, όπως και τα καραμελωμένα καρύδια.
Δεν θα σου πω πως είναι η καλύτερη καρυδόπιτα που έχεις φάει γιατί αν θα τη δοκιμάσεις θα το πεις σίγουρα εσύ και θα της βάλεις 10’!
Καρυδόπιτα με Σοκολάτα και Καραμελωμένα Καρύδια
Χρόνος Προετοιμασίας: 50 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 15 λεπτά
Ποσότητα: 12 μερίδες
Υλικά
Για την καρυδόπιτα
50 γρ. Flora με βούτυρο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
10 αυγά
125 γρ. ζάχαρη
120 γρ. καρυδόψιχα
85 γρ. φρυγανιά ολικής άλεσης
2 κουταλάκια του γλυκού baking powder
1 ½ κουταλάκια του γλυκού κανέλα
½ κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο
¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
2 κάψουλες βανιλλίνης
Για το σιρόπι
600 γρ. ζάχαρη
500 ml. νερό
1 ξυλάκι κανέλας
3-4 μοσχοκάρφια
1 φλούδα λεμονιού
Για την σοκολάτα
250 γρ. κουβερτούρα
250 ml. κρέμα γάλακτος
1 κουταλάκι του γλυκού Flora με βούτυρο
Για τα καραμελωμένα καρύδια
50 γρ. καρύδια
1 κουταλάκι του γλυκού Flora με βούτυρο
80 γρ. ζάχαρη
20 ml. νερό
Κανέλα
Εκτέλεση Συνταγής
[dropcap type=”1″]1[/dropcap] Η καρυδόπιτα
Αφήνουμε τ΄αυγά και το Flora με βούτυρο να έρθουν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C. Σ’ ένα μπωλ ανακατεύουμε πολύ καλά όλα τα στερεά υλικά. Τοποθετούμε τ΄αυγά στον κάδο του μίξερ και τ΄ανακατεύουμε για 1 λεπτό, προσθέτουμε τη ζάχαρη και το Flora με βούτυρο, χτυπάμε για 10 λεπτά σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να έχουμε ένα πολύ αφράτο μείγμα.
Χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα, ενσώματώνουμε τμηματικά το μείγμα καρυδόψιχας και την μαρέγκα στο μείγμα αυγών με πάρα πολύ απαλές κινήσεις απαλές κινήσεις. Αλείφουμε ένα μέτριο ταψί με 30 γρ. Flora με βούτυρο και μεταφέρουμε το μείγμα ΚΑΙ Ψήνουμε στους 180ο C για 50 λεπτά.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι βάζοντας όλα τα υλικά να βράσουν για 5-6 λεπτά. Σιροπιάζουμε την καρυδόπιτα ζεστή, κουταλιά-κουταλιά και την αφήνουμε 4-5 ώρες πριν σερβίρουμε.
[dropcap type=”1″]2[/dropcap] Τα καραμελωμένα καρύδια
Σ’ ενα τηγανάκι τοποθετούμε τη ζάχαρη με το νερό, ανακατεύουμε και προσθέτουμε τα καρύδια, στην αρχή το μείγμα ζαχαρώνει και κατόπιν θ΄αρχίσει να καραμελώνει.
Αποσύρουμε προσθέτουμε το Flora με βούτυρο και την κανέλα, ανακατεύουμε και μεταφέρουμε σε αντικολλητικό χαρτί. Μόλις κρυώσει η καραμέλα σπάμε σε μικρότερα κομμάτια.
[dropcap type=”1″]3[/dropcap] Το γλάσο σοκολάτας
Ετοιμάζουμε την επικάλυψη βάζοντας την κρέμα γάλακτος να πάρει μια βράση και αποσύρουμε. Προσθέτουμε την κουβερτούρα ψιλοκομμένη και το Flora με βούτυρο και ανακατεύουμε. Περιχύνουμε την καρυδόπιτα και την πασπαλίζουμε με το καραμελωμένο καρύδι.
Σημειώσεις για τη συνταγή:
-Μπορούμε να κάνουμε την καρυδόπιτα ακόμη πιο γιορτινή προσθέτοντας μια στρώση κρέμα ζαχαροπλαστικής η συνταγή εδώ
– Μόλις κρυώσει το σιρόπι μπορούμε να προσθέσουμε κονιάκ ή άλλο λικέρ
– Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οποιοδήποτε είδος κουβερούρας θέλουμε
– Η καρυδόπιτα μπορεί να γίνει πολύ ωραία βάση και για άλλα γλυκίσματα
– Μπορούμε να προσθέσουμε και 100 γρ. ψιλοκομμένα κόντιτα στην καρυδόπιτα ή φλούδες από γλυκό λεμόνι, νεράντζι ή πορτοκάλι
ΥΠΕΡΟΧΗ ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΤΑ!!!!!!!!!!! ΞΕΤΡΕΛΑΘΗΚΑ!!!!!!!!!!!!!!!
Πολύ χαίρομαι που σας άρεσε!
♡
Εύα