Αυτή είναι η τελευταία συνταγή για το 2021 και διάλεξα να σου προτείνω την πιο επική συνταγή για το γιορτινό σου τραπέζι, το κοτόπουλο γεμιστό με συκωτάκια και σάλτσα gravy!
Μια συνταγή για κοτόπουλο που θα σε ενθουσιάσει, εμπιστεύσου με και δες πως ένα απλό κοτόπουλο μπορεί να γίνει το απόλυτο γιορτινό πιάτο.
Τα αρώματα και οι γεύσεις είναι μοναδικά, ζεστά μπαχαρικά, μυρωδικά, ξερά φρούτα, κάστανα, τί πιο εορταστικό.
Λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά
Το κοτόπουλο
Ελαιοπουλάκι, το μοναδικό! Αυτό είναι το κοτόπουλο που θα χρειαστείς. Πλούσια γεύση, ζουμερό κρέας, αληθινό χρυσαφένιο χρώμα που προσδίδει ο συνδυασμός του Ελαιολάδου με το καλαμπόκι στη διατροφή του.
Το μαρινάρισμα
Ένα στάδιο που προσδίδει στο κρέας έξτρα ενυδάτωση και γεύση, το “μπανάκι” για 8 ώρες θα κάνει το κοτόπουλο σκέτο λουκούμι!
Η γέμιση
Συκωτάκια κοτόπουλου, ψιλοκομμένα σαν κιμάς συνδυάζονται με ξερά φρούτα, κάστανα, μυρωδικά και μπαχαρικά, η νοστιμιά της γέμισης είναι απλά θεϊκή!
Μην παραλείψεις τον χυμό και το κονιάκ!
Η επάλειψη
Ξεκινάς να ψήνεις το κοτόπουλο και στην πορεία, όσο το αλείφεις, διαπιστώνεις οτι “μεταμορφώνεται” στο πιο yummy ψητό κοτόπουλο.
Θα θες να φας μέχρι και την πέτσα του!
Η σάλτσα gravy
Η πιο-πιο φανταστική σάλτσα ψητού, απλά δεν θα χορταίνεις να την προσθέτεις πάνω από το ήδη ζουμερό κοτόπουλο.
Δεν έχω και δεν θέλω να πω περισσότερα για την συνταγή ήδη είμαστε μια ανάσα πριν στρώσουμε το τελευταίο τραπέζι του 2021.
Μιας ακόμη χρονιάς που μας γεμίζει με ανάμεικτα συναισθήματα λόγω COVID-19, που μας “κρατάει” μακριά από την καθημερινότητα.
Σίγουρα όλος ο “πλανήτης” αισθάνεται το ίδιο, ίσως αυτό είναι παρήγορο και μας δίνει αισιοδοξία οτι δεν είμαστε μόνοι σε όλη αυτή την “ιστορία”.
Δύο ευχές από καρδιάς για όλους.. υγεία και επαναφορά στην κανονικότητα, όλα αυτά χρειάζονται υπομονή και λογική.
Όπως και να είναι η φετινή μας Πρωτοχρονιά, ας περάσουμε καλά!
Ας χαρούμε, ας μοιραστούμε την χαρά -με όποιο τρόπο-, ας προσφέρουμε και ας μαγειρέψουμε με την καρδιά μας.
Καλή χρονιά, ευτυχείτε!
♡
Εύα
Συνταγή για κοτόπουλο γεμιστό με συκωτάκια και σάλτσα gravy
Κατηγορία Συνταγής: Συνταγές με κοτόπουλο, Χριστουγεννιάτικες Συνταγές,
Χρόνος Προετοιμασίας: 8 ώρες
Xρόνος Μαγειρέματος: 2 ώρες
Βαθμός Δυσκολίας: Εύκολο
Άτομα: 6
Υλικά
1 κοτόπουλο Ελαιοπουλάκι Αγγελάκης
Για τη μαρινάδα
200ml χυμό πορτοκάλι
3 σκελίδες σκόρδο, σπασμένες
2 κρεμμύδια, κομμένα στη μέση
1 κ.γ. κόκκους πιπέρι
2-3 κόκκους μπαχάρι
1 κ.σ. αλάτι
2 κ.σ. καστανή ζάχαρη
Δενδρολίβανο, φρέσκο
Θυμάρι, φρέσκο
Κρύο νερό
Για τη γέμιση
250 γρ. εντόσθια κοτόπουλου Αγγελάκης
50 γρ. ξερά φρούτα
4 βρασμένα κάστανα
1 κ.σ. κουκουνάρι
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
1 μικρό ξυλάκι κανέλα
2-3 κόκκους μπαχάρι
1 κ.γ. φρέσκο δενδρολίβανο, ψιλοκομμένο
2 δαφνόφυλλα
1 κλωναράκι θυμάρι
50ml χυμό πορτοκάλι
30ml κονιάκΦρεσκοτριμμένο πιπέρι
Αλάτι
Για την επάλειψη
2 κ.σ. μέλι
50 γρ. βούτυρο
2 κ.σ. γιαούρτι, σε θερμοκρασία δωματίου
½ κ.γ. μουστάρδα σκόνη ή 1 κ.γ. μουστάρδα ντιζόν
½ κ.γ. μείγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Αλάτι
Για τη σάλτσα gravy
300-350ml ζωμό κοτόπουλου
1 κ.γ. κόρν φλάουρ
20 γρ. μαύρη μαλακή ζάχαρη
2 κ.σ. σάλτσα Worcestershire
50 γρ. χυμό πορτοκάλι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Αλάτι
Εκτέλεση
Η μαρινάδα
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας, ανακατεύουμε και βάζουμε μέσα το κοτόπουλο συμπληρώνοντας με όσο κρύο νερό χρειάζεται ώστε να καλυφθεί.
Τοποθετούμε την κατσαρόλα στο ψυγείο για 8 ώρες.
Κατόπιν βγάζουμε το κοτόπουλο και το στεγνώνουμε, εξωτερικά, με απορροφητικό χαρτί και το αλατοπιπερώνουμε στο εσωτερικό του.
Η γέμιση
Στο πολυμηχάνημα (multi) ψιλοκόβουμε τα κάστανα και τα ξερά φρούτα και τα βάζουμε σε ένα μπολάκι.
Επίσης, ψιλοκόβουμε και κάνουμε σαν κιμά τα συκωτάκια.
Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε με το ελαιόλαδο τα συκωτάκια, το κρεμμύδι, το σκόρδο για 2-3’.
Προσθέτουμε τα μπαχαρικά, το δαφνόφυλλο, το θυμάρι, αλάτι, πιπέρι, το κονιάκ, το χυμό και μαγειρεύουμε για 5’.
Αποσύρουμε και προσθέτουμε τα ξερά φρούτα, τα κάστανα και το κουκουνάρι.
Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει και αφαιρούμε τα μπαχαρικά, το θυμάρι και το δαφνόφυλλο.
Γεμίζουμε και δένουμε τα πόδια του κοτόπουλου με σπάγκο.
Η επάλειψη
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το μέλι να ζεσταθεί, σε χαμηλή φωτιά, αποσύρουμε και προσθέτουμε το βούτυρο, τη μουστάρδα, το μείγμα μπαχαρικών, το γιαούρτι και ανακατεύουμε καλά.
Το ψήσιμο
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C.
Σε ένα ταψί τοποθετούμε το κοτόπουλο, το αλείφουμε με ελαιόλαδο, το βάζουμε στο φούρνο και το ψήνουμε για 15’.
Κατόπιν χρησιμοποιώντας 2-3 κλαράκια δενδρολίβανου σαν πινέλο το αλείφουμε με το μείγμα επάλειψης, διαδικασία που επαναλαμβάνουμε ανά 20’ και για όσο ψήνεται το κοτόπουλο, περίπου 1.40’.
Η σάλτσα gravy
Μαζεύουμε τα υγρά που έχει βγάλει το κοτόπουλο στο ταψί, τα «περνάμε» από σίτα και τα βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι.
Διαλύουμε το κόρν φλάουρ στο χυμό πορτοκαλιού και τα προσθέτουμε στο κατσαρολάκι με όλα τα υπόλοιπα υλικά, σιγοβράζοντάς μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Σερβίρουμε το κοτόπουλο με τη ζεστή σάλτσα και τη γέμιση.