Το παραδοσιακό “άγιο” γλυκό μυρωδάτο ψωμί, που προσφέρεται προς τιμήν στην γιορτή του αγίου και την ονομαστική γιορτή των πιστών, για να διαβαστεί και να ευλογηθεί στην Αρτοκλασία (Ιερά Ακολουθία Προσκομιδής) και στην συνέχεια να μοιραστεί ευλογημένος σε όλους εκκλησιαζόμενους!
Ο άρτος γίνεται πανεύκολα, είναι πεντανόστιμος και δεν χρειάζεται να τον φτιάξετε μόνο για την αρτοκλασία!
Άρτος (Αρτοκλασίας) Recipe
By 21 Ιουλίου, 2013
Published:- ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΓΙΑ: 1 καρβέλι (1 Servings)
- ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 60 mins
Το παραδοσιακό "άγιο" γλυκό μυρωδάτο ψωμί, που προσφέρεται προς τιμήν …
Υλικά
- 500 gr. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 8 gr. ξηρή μαγιά στιγμής ή 15 gr. νωπή
- 120 gr. ζάχαρη
- 65 ml. μέλι
- 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
- ¼ κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο
- ½ κουταλάκι του γλυκού σπόρους γλυκάνισο
- ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 85 ml. ελαιόλαδο ή σησαμέλαιο
- Ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
Οδηγίες
- Βάζουμε 150 gr. από το αλεύρι σε ένα μπωλ, προσθέτουμε την μαγιά, 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη και προσθέτουμε 1¼ φλυτζάνια χλιαρό νερό.
Ανακατεύουμε καλά να γίνει μία ρευστή ζύμη.
Αφήνουμε για 30 λεπτά το μπωλ σκεπασμένο σε ζεστό μέρος να "γίνει", το προζύμι. - Βάζουμε το αλεύρι κοσκινισμένο σε μία λεκάνη κάνουμε μια λακκούβα και προσθέτουμε το προζύμι, το μέλι, την ζάχαρη, τα κανελογαρίφαλα, τους σπόρους κοπανισμένους και το ηλιέλαιο.
Προσθέτουμε όσο χλιαρό νερό χρειαστεί, περίπου ½ φλυτζάνι νερό, ίσως και λίγο περισσότερο αυτό θα το δoύμε στην πράξη.
Ζυμώνουμε πολύ καλά, μέχρι να πάρουμε μια ομοιόμορφη, εύπλαστη και μαλάκή ζύμη που ξεκολλάει από τα χέρια μας. - Λαδώνουμε καλά ένα αντικολλητικο στρόγγυλο ταψί 30 εκ. βάζουμε μέσα την ζύνη και την απλώνουμε πατώντας με το χέρι να ανοίξει, η ζύμη θα φτάσει μέχρι την μέση του ταψιού.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 60°C για 20 λεπτά και κατόπιν τον σβήνουμε.
Σκεπάζουμε με μια πετσέτα ή τραπεζομάντηλο το ταψί και το τοποθετούμε στον φούρνο μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο η ζύμη. - Προθερμένουμε τον φούρνο στου 200°C και ψήνουμε τον άρτο για 20 λεπτά, κατόπιν κατεβάζουμε την θερμοκρασία στους 120°C και ψήνουμε άλλα 20 λεπτά.
Βγάζουμε τον άρτο και ραντίζουμε την επιφάνειά του με νερό για να γυαλίσει.
Αφήνουμε να κρυώσει, σε σχάρα και πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη!
- ΚΟΥΖΙΝΑ:: Ελληνικη
- ΤΥΠΟΣ: DIY
- ΕΠΙΠΕΔΟ:: Προχωρημενο
Πριν βάλουμε τους αρτους στο ταψάκι, αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί στην λεκανιτσα? Ή αρκεί Μόνο όσο θα φουσκώσει στο ταψάκι?
Αθηνά αφήνουμε να ξεκουραστούν στο ταψί, βάλτους μέσα στον φούρνο με ένα μπωλάκι ζεστό νερό στην άκρη του φούρνου, για να έχουν υγρασία!
Καλή επιτυχία!
Μόλις τον έβγαλα απ τον φούρνο!Μοσχοβολάει είναι υπέροχη συνταγή πολλά μπράβο!!!
Ύ.Γ.Έχετε αφήσει αδιευκρίνιστο το που μπαίνει το αλάτι κι αν μπαίνει τελικά στη συνταγή
Είναι υπέροχη συνταγή πεντανόστιμη!!!
Πολλά μπράβο
Ύ.Γ. Το αλάτι ποτε μπαίνει??Εγώ δεν το έβαλα
Σήμερα παραμονή της Αγίας Ζώνης έκανα αρτοκλασια δηλ πέντε αρτους με τη συνταγή σας επί 4 στην ποσότητα υλικών. Βγήκαν υπέροχοι και βγήκα ασπροπρόσωπη γιατί θα μοίραστουν στην εκκλησία οπότε η συνταγή έπρεπε οπωσδήποτε να πετύχει. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ!!! Βοήθεια σας/μας και χρόνια πολλα!!
Σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια! Χαίρομαι πάρα πολύ, βοήθειά σας!
Ε.
Γεια σας και συγχαρητήρια για την σελίδα σας. Επιτέλους βρηκα μια ωραία συνταγη για αρτο . θέλω όμως κάποιες διευκρινήσεις. Τα 150 γραμ αλεύρι για το προζυμι, είναι επιπλεον των 500 γραμ που γράφετε? Ψήνουμε στον αέρα ή στις αντιστάσεις?