Αυτό το post έχει μια γλυκόπικρη «γεύση» όπως ακριβώς είναι το περγαμόντο στην επίγευση του.
Η παρακάτω συνταγή ανήκει στη γιαγιά Ευτυχία που πρόσφατα χάσαμε και δίπλα της έμαθα το πιο ευωδιαστό και ιδιαίτερο γλυκό του κουταλιού περγαμόντο.
Ακόμη θυμάμαι τη μικροσκοπική φιγούρα της να φέρνει τον καλό τον δίσκο, τον στρωμένο με το σεμεδάκι και επάνω του το λαμπερό γλυκό περγαμόντο.
Όσο εγώ το έτρωγα αυτή μου μιλούσε με καμάρι για το πως «δένει» το υπέροχο γλυκό του κουταλιού περγαμόντο που έφτιαχνε για πάνω από 50 χρόνια.
Πάντα με καμάρι μας μιλούσε για τα σεμεδάκια, τα κεντητά της, τη μαγειρική της και μας γάζωνε στη Singer τα πάντα!
Το χειμώνα μας γέμιζε γυάλες με γλυκό περγαμόντο και το καλοκαίρι με γλυκό βύσσινο, πραγματικά δύο αυτές συνταγές για γλυκό του κουταλιού ήταν αριστουργήματα.
Τόσο σωστά δεμένα αλλά και τραγανά, που ενώ έμεναν μήνες και μήνες εκτός ψυγείου, τόσο πιο νόστιμα γίνονταν.
Ευτυχώς μου έμαθε αυτές τις δύο συνταγές για γλυκό περγαμόντο και παρότι δεν είναι πια μαζί μας έχουμε τις συνταγές της.
Πριν λίγες ημέρες στη λαϊκή βρήκα βιολογικά περγαμόντα και φυσικά αμέσως αποφάσισα να φτιάξω το αγαπημένο μας γλυκό περγαμόντο.
Όσο έξυνα με υπομονή το περγαμόντο τόσο πιο πολύ μου έρχονταν στη θύμηση μου αναμνήσεις συνυφασμένες με το άρωμα και τη γεύση του.
Αυτό το ισχυρό, παραμυθένιο του άρωμα με πάει πίσω στα παιδικά μου χρόνια.
Η μαμά μου φορούσε ένα άρωμα με νότες περγαμόντου και θα ορκιζόμουν πως το χάδι της “μοσχοβολά” ακόμη περγαμόντο και cremedas.
Θυμάμαι που όταν με κερνούσαν λουκούμια και έψαχνα, με το μάτι, μέσα στις άχνες να βρω το κίτρινο λουκούμι.
Στο μυαλό μου έρχεται η άλλη μου γιαγιά που δίπλα στο φλιτζανάκι με το ελληνικό είχε πάντα ένα λουκουμάκι περγαμόντο.
Κάνω τις φλούδες αρμαθιές και τις ξεπικρίζω, τόσο όσο χρειάζεται, τα χέρια μου μυρίζουν ώρες αυτό το ντελικάτο άρωμά του.
Άλλωστε τα πλούσια έλαια του έχουν δώσει διαχρονικό χαρακτήρα σε κορυφαία αρώματα!
Κάπου διάβασα πως το περγαμόντο δεν έχει σαφή καταγωγή και οι περισσότεροι ειδικοί εκτιμούν ότι πρόκειται για μετάλλαξη άλλων εσπεριδοειδών.
Όσο για τη χώρα προέλευσής του υπάρχουν διάφορες θεωρίες, επικρατέστερες των οποίων είναι οι ακόλουθες:Κίνα, Ελλάδα, Ισπανία, Κανάριοι Νήσοι, Μπαρμπάντος.
Το γλυκό «έδεσε» τέλεια και αμέσως δοκιμάζουμε.
Επιβεβαιώνεται γι΄ακόμη μια φορά πως η γεύση και το άρωμα είναι ικανά να δημιουργήσουν τις πιο δυνατές, συναισθηματικές αναμνήσεις!
Συνταγή για γλυκό του κουταλιού περγαμόντο
Χρόνος Προετοιμασίας: 12 ώρες
Ποσότητα: 2 βάζα
Υλικά
8-10 περγαμόντο
1200 γρ. ζάχαρη
1000ml νερό
2 κ.σ. χυμό λεμονιού
Εκτέλεση
Πλένουμε και στεγνώνουμε με απορροφητικό χαρτί.
Τρίβουμε τη φλούδα με ψιλό τρίφτη ελαφρά και με προσοχή γιατί δεν πρέπει να αφαιρέσουμε εντελώς το ξύσμα.
Με κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε βαθιά το κάθε περγαμόντο, χωρίζουμε τη φλούδα σε 6 ή 8 κομμάτια, ανάλογα το μέγεθος του φρούτου και τις αφαιρούμε.
Παίρνουμε μία καινούρια σακοράφα και περνάμε χοντρή κλωστή, τυλίγουμε τις φλούδες σε ρολό και τις περνάμε στην κλωστή βάζοντας 6-7 φλούδες μαζί και δένουμε τις άκρες σε μία οδοντογλυφίδα.
Γεμίζουμε μία λεκάνη με νερό και βάζουμε μέσα τις φλούδες για 8 ώρες αλλάζοντας το νερό ανά 2-3 ώρες.
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα άφθονο νερό να βράσει και ρίχνουμε τις φλούδες.
Βράζουμε για 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και αφαιρούμε τις φλούδες με τρυπητή κουτάλα.
Τις τοποθετούμε σε μία πετσέτα για να στεγνώσουν για 1-2 ώρες και αφαιρούμε τις κλωστές και τις οδοντογλυφίδες.
Βάζουμε στην κατσαρόλα τη ζάχαρη με το νερό, δεν ανακατεύουμε, αφήνουμε να λιώσει η ζάχαρη και να πάρει το σιρόπι 1-2 καλές βράσεις.
Προσθέτουμε τα περγαμόντα και τα αφήνουμε να βράσουν περίπου 10 λεπτά, ξαφρίζοντας συνεχώς και για όσο χρειαστεί. Αποσύρουμε το γλυκό και αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει, σκεπασμένο με καθαρή στεγνή πετσέτα.
Την επόμενη ημέρα συνεχίζουμε το δέσιμο του σιροπιού και βράζουμε για 10 λεπτά περίπου.
Με ένα κουταλάκι βλέπουμε το δέσιμο ως εξής: Βουτάμε το καθαρό κουτάλι στο σιρόπι και αυτό ρέει σε παχύρρευστες σταγόνες είναι έτοιμο.
Κατεβάζουμε από την φωτιά, προσθέτουμε το λεμόνι και μοιράζουμε το γλυκό σε αποστειρωμένα βάζα.
Σημειώσεις για τη συνταγή
Για τον τρόπο που θ΄αποστειρώσετε σωστά τα βάζα μπορείτε να διαβάσετε εδώ
Το περγαμόντο μπορούμε να το κόψουμε και σε λεπτές λωρίδες αντί να το κάνουμε ρολό.
Είναι εύκολο να μου πεις , σ’ ένα κιλό περγαμόντα πόση ζάχαρη;
Καλησπέρα Ελεάννα,
περίπου 6 περγαμόντα ανάλογα και το μέγεθός τους.
Καλή επιτυχία,
Ε.
για να μην χαθεί το έντονο άρωμα του περγαμόντου πόσα λεπτά και πόσες φορές το ξεπικριζουμε? μήπως γνωρίζει κάποιος να μου απαντήσει?
Ελένη καλημέρα,
ξεπικρίζουμε 2-3 φορές, πάντα κρύο νερό και δεν τρίβουμε τόσο τη φλούδα ώστε να ασπρίσει.
Καλή επιτυχία,
Ε.