Στο ταξίδι μου στη Σικελία, λάτρεψα τα κεφτεδάκια από τόνο, τόσο, που τα φτιάχνω συνεχώς γιατί αυτά τα κοκκινιστά κεφτεδάκια από τόνο καπνιστό στο φούρνο, δε θα “χορταίνεις” να τα βάζεις στο πιάτο σου!
Polpette di tonno, το φαγητό που έβρισκες σε κάθε μενού, σε κάθε Osteria!
Συνήθως σερβιρισμένα με ζυμαρικά ή σκέτα, μέσα σε πλούσια σάλτσα ντομάτας, εννοείται πασπαλισμένα με μπόλικο φιστίκι, ονειρικά!
Τα τονοκεφτεδάκια, φυσικά, στη Σικελία μαγειρεύονται με ψιλοκομμένο φρέσκο τόνο, τον οποίο εγώ στο Γαλάτσι δεν κατάφερα να βρω αλλά αυτό δε με πτόησε..
Άνοιξα το ντουλάπι και έβγαλα μια διπλέτα τόνο καπνιστό ΤΡΑΤΑ και λέω οκ, δοκίμασέ το.
Και ναι, έγιναν και ήταν φανταστικά!
Ως γνωστόν άλλωστε, τα παιδιά πάντα λένε την αλήθεια, και η Υβόννη είπε: “Μαμά αυτά τα τρώγαμε στη Σικελία”!
Λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά
- Ο τόνος καπνιστός ΤΡΑΤΑ, θα δώσει όλη αυτή, τη “γεμάτη” γεύση, που είχαν και εκείνα τα κεφτεδάκια με φρέσκο τόνο!
- Τα κουκουνάρια και το ξύσμα λεμονιού, που δίνουν το σικελικό χαρακτήρα στη κεφτεδάκια από τόνο
- Το ψωμί του τοστ αντί για την κλασική ψίχα ψωμιού, δεν θέλει μούλιασμα και δίνει πολύ αφράτο αποτέλεσμα
- Η πλούσια και σιγομαγειρεμένη σάλτσα ντομάτας
- Το ψήσιμο στο φούρνο, στην αρχή λες άραγε θα γίνουν “κεφτεδάκια” και μετά από 20′ δεν πιστεύεις στα μάτια σου.. άσε που τα τρως για πλάκα στο “πόδι”!
Και αυτή ήταν είναι μία από τις #SicilianTaste συνταγές που θα βλέπεις κατά καιρούς να ανεβαίνουν στο blog.
Στο λέω, μόλις τα δοκιμάσεις θα τα φτιάχνεις συνεχώς, με σάλτσα ή χωρίς.
Δίπλα σε ζυμαρικά, σε ρύζι με πατάτες.
Μέσα σε σάντουιτς, σε σαλάτες ή σκέτα, τρώγονται με κάθε τρόπο!
Εύα
❤️
Συνταγή για κεφτεδάκια από τόνο στο φούρνο με σάλτσα ντομάτας
Κατηγορία Συνταγής: Συνταγές με ψάρι, Συνταγές για παιδιά, Light συνταγές, Υγιεινές συνταγές, Γεύμα σε 30′, Ethnic Food, Συνταγές για το καθημερινό τραπέζι, Comfort food
Χρόνος Προετοιμασίας: 10’
Xρόνος Μαγειρέματος: 20
Μερίδες: 4 άτομα
Υλικά
Για τα κεφτεδάκια
320 γρ. καπνιστό τόνο ΤΡΑΤΑ
1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο, τριμμένη
50 γρ. ψίχα από ψωμί του τόστ
1 κ.σ. κουκουνάρι
2 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1 κ.γ. ξύσμα λεμονιού
1 αυγό
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Αλάτι
Επιπλέον θα χρειαστούμε
2 κ.σ. ελαιόλαδο για το ψήσιμο
Για τη σάλτσα ντομάτας
500 γρ. τριμμένες ντομάτες
200 γρ. σάλτσα ντομάτας
2 κ.σ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
3 κ.σ. ελαιόλαδο
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Αλάτι
Για το σερβίρισμα
Φιστίκι Αιγίνης
Σπαγγέτι
Μαϊντανό
Εκτέλεση
Τα κεφτεδάκια
Αλέθουμε την ψίχα του ψωμιού με το κουκουνάρι.
Σε ένα μπολ τοποθετούμε τα ψίχουλα και τον καπνιστό τόνο, στραγγισμένο από το λάδι του, προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε να ενωθούν τα υλικά.
Πλάθουμε 12 κεφτεδάκια και τα ακουμπάμε σε δίσκο ψησίματος που έχουμε καλύψει με αντικολλητικό χαρτί.
Ραντίζουμε τα κεφτεδάκια με το ελαιόλαδο και τα ψήνουμε για 20’ στους 180ο C.
Η σάλτσα ντομάτας
Σε ένα τηγάνι βάζουμε όλα τα υλικά για τη σάλτσα, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 20’.
Όταν η σάλτσα δέσει προσθέτουμε τα κεφτεδάκια, ανακατεύουμε και αποσύρουμε.
Σερβίρουμε τα κοκκινιστά κεφτεδάκια, με σπαγγέτι, τριμμένο φιστίκι και μαϊντανό.
Σημειώσεις για τη συνταγή:
- Μπορούμε να προσθέσουμε στα κοκκινιστά κεφτεδάκια μαύρες σταφίδες στο μείγμα για τα κεφτεδάκια
- Η συνταγή μπορεί να μαγειρευτεί με όλες τις σειρές τόνος ΤΡΑΤΑ