Ο αγαπημένος μου, εύκολος μουσακάς με πατάτες, μελιτζάνες και μπεσαμέλ, είναι απίστευτα ανάλαφρος και γρήγορος, σχεδόν του τριαντάλεπτου και κάτι!
Αγαπημένε μου μουσακά, για εσένα έχουν γραφτεί άπειρες συνταγές, αμέτρητα πιρούνια έχουν «λυγίσει» μπροστά σου και ένα από αυτά, το δικό μου!
Γυρνώντας πάρα πολλά χρόνια πίσω, θυμάμαι τη μητέρα να «κλείνει» ραντεβού με το μουσακά, αποβραδίς, να βγάζει τον βαρύ τσελεμεντέ για θυμηθεί με λεπτομέρεια τη συνταγή για μουσακά και να προετοιμάζει τον κιμά.
Στ΄αλήθεια, τον έκανε ποίημα, όλα τηγανισμένα μεν, πατάτες και μελιτζάνες, αλλά αυτή ήταν η νοστιμιά του… ή τότε έτσι νόμιζα.
Δεν τρώγαμε πάνω από μια-δύο φορές το καλοκαίρι αυτό το θεϊκό φαγητό γιατί όπως μονολογούσε ήταν μπελαλίδικο και τη θυμάμαι με τις ώρες στην κουζίνα να τον μαγειρεύει.
Και αργότερα «μπήκε» στην κουζίνα η Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ και είδαμε «άσπρη μέρα» γιατί ο μουσακάς, όπως και το παστίτσιο, μαγειρεύονταν πλέον πιο συχνά λόγω της απίστευτης ευκολίας.
Και επειδή μερικά πράγματα στη ζωή είναι τέλειο να είναι εύκολα, όπως αυτός ο εύκολος μουσακάς.
Μπορεί να είναι ένας εύκολος μουσακάς με πατάτες και μελιτζάνες, όμως είναι το ίδιο γευστικός και ξαναλέω, πραγματικά εύκολος.
Τις λεπτομέρειες θα τις δεις στην εκτέλεση, όπου θα δεις ότι χρησιμοποίησα τσακώνικες μελιτζάνες –που τις λατρεύω- και πατάτες Νάξου που αυτή την εποχή είναι πεντανόστιμες.
Μην καθυστερείς πάρε τη συνταγή της ευκολίας, ένα κουτί Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ και απόλαυσε το πιο μεγαλειώδες φαγητό το καλοκαιριού!
Συνταγή: Eύκολος μουσακάς με πατάτες, μελιτζάνες και μπεσαμέλ
Κατηγορία Συνταγής: Ελληνική κουζίνα, κυρίως πιάτα, Καλοκαιρινές συνταγές
Χρόνος Εκτέλεσης: 40 λεπτά
Χρόνος Ψησίματος: 50 λεπτά
Ποσότητα: 8 μερίδες
1000 γρ. πατάτες
500 γρ. μελιτζάνες
400 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
1 κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
3 ντομάτες
200 γρ. τοματοχυμό
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
1 ξυλάκι κανέλα
3-4 κόκκους μπαχάρι
1 κλωναράκι θυμάρι
40ml ελαιόλαδο
20 γρ. βούτυρο
150 γρ. κεφαλοτύρι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Αλάτι
Επιπλέον χρειαζόμαστε
1 συσκευασία Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ
1500ml γάλα
½ κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
20 γρ. βούτυρο λιωμένο
Ελάχιστη φρυγανιά
Αλάτι
Βήμα 1: Κόβουμε τις πατάτες σε κύβους και τους βάζουμε μέσα σε ένα ταψί 32εκ. περίπου, τους ραντίζουμε με το μισό ελαιόλαδο, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και ψήνουμε στους 180ο C για 30’.
Βήμα 2: Ταυτόχρονα κόβουμε τις μελιτζάνες σε κύβους, τις βάζουμε σε νερό για να μη μαυρίσουν και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και τα σκόρδα.
Σωτάρουμε τον κιμά με το βούτυρο και το υπόλοιπο ελαιόλαδο μέρι να πάρει χρώμα, προσθέτουμε το κρεμμύδι, τα σκόρδα και τη μελιτζάνα.
Συνεχίζουμε το σωτάρισμα για μερικά λεπτά και ψιλοκόβουμε τις ντομάτες.
Προσθέτουμε στον κιμά τα μπαχαρικά, το θυμάρι, τον τοματοχυμό, τις ντομάτες, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι και μαγειρεύουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Βήμα 3: Ξεκινάμε να φτιάχνουμε τη Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ σύμφωνα με τις οδηγίες παρασκευής, προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο και λίγο αλάτι.
Βήμα 4: Μόλις ο κιμάς είναι έτοιμος αποσύρουμε και προσθέτουμε το μισό κεφαλοτύρι. Βγάζουμε τις πατάτες από τον φούρνο, περιχύνουμε με τον κιμά, πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί και περιχύνουμε με τη Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ.
Βήμα 5: Ραντίζουμε με το λιωμένο βούτυρο και πασπαλίζουμε με τη φρυγανιά. Συνεχίζουμε το ψήσιμο στους 180ο C για περίπου 50΄και σερβίρουμε αφού αφήσουμε το μουσακά να κρυώσει για μια ώρα.
Σημειώσεις για τη συνταγή:
– Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κολοκυθάκια ή άλλα λαχανικά, τα οποία θα ψήσουμε μαζί με τις πατάτες κομμένα σε κύβους.
– Εδώ μπορείτε να δείτε και άλλες συνταγές για μουσακά