Αν έχεις βρεθεί στο Μαρόκο, σίγουρα θα έχεις φάει το υπέροχο κοτόπουλο με πράσινες ελιές και παστό λεμόνι.

Το μαροκινό κοτόπουλο που μαγείρεψα είναι μια εύκολη εκδοχή της μαροκινής συνταγής αλλά εξίσου νόστιμη!

Το Μαρόκο αρκετά χρόνια θεωρείται ένας από τους τοπ γαστρονομικούς προορισμούς, και για εμένα ένα προορισμός που έχει ενταχθεί στα πλάνα μου.

Συχνά ψάχνομαι και μαγειρεύω διάφορα από την “εξωτική” και παραδοσιακή Μαροκινή κουζίνα με τις αφρικανικές ρίζες, τις Αραβικές, Γαλλικές και φυσικά Ισπανικές επιρροές.

Το μαροκινό κοτόπουλο με τις πράσινες ελιές είναι υπέροχο και θα ήταν αρκετά “γνώριμη” μεσογειακή γεύση αν δεν κυριαρχούσε η γεύση του κουρκουμά και των άλλων μπαχαρικών.

Πριν πω οτιδήποτε για τη συνταγή, ξεκαθαρίζω οτι το παστό λεμόνι, αν το έχεις δοκιμάσει σε αυτή τη συνταγή θα σου λείψει, πάντως δεν παύει να είναι μια πολύ καλή εκδοχή.

Λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά
  • Τα μπαχαρικά, κυρίως η ισορροπία τους είναι βασική γιατί οι γεύσεις είναι πολύ δυνατές και επίσης να μην είναι ταγκισμένα
  • Το σωστό θωράκισμα του κοτόπουλου θα δώσει επιπλέον νοστιμιά και θα κρατήσει ζουμερό το κοτόπουλο
  • Αλείφω το κοτόπουλο με το μείγμα μπαχαρικών όσο είναι καυτό, δεν το ρίχνω ποτέ στην κατσαρόλα ή πριν θωρακίσω το κοτόπουλο, δεν είναι αλατοπίπερο, θα πικρίσει και θα “καταστρέψει” το φαγητό
  • Τα κρεμμύδια κόβονται χοντρά, ανάλογα το μέγεθός τους ακόμη και σε τέταρτα
  • Προτιμώ τις ελιές πράσινες γεμιστές με πιπεριά Εδem γιατί δίνουν την διακριτική “γλύκα” της πιπεριάς που ταιριάζει τέλεια
  • Το λεμόνι επειδή μπαίνει σε φέτες, με τη φλούδα, εννοείται ότι δεν πρέπει να είναι κερωμένο, διαφορετικά καλύτερα να το ξύσεις ελαφρά
  • Το φαγητό στον φούρνο γίνεται εκπληκτικό τα κρεμμύδια καραμελώνουν και δίνουν ξεχωριστή “γλύκα”, προτιμώ λευκά

Αν έχεις χρόνο μπορείς να δεις τη συνταγή του Yotam Ottolenghi για preserved lemons, όπως λέγονται, να τα φτιάξεις το φαγητό σου θα γίνει ακόμη πιο αυθεντικό, αν και αυτό είναι τόσο λαχταριστό, δοκίμασέ το!

Εύα
❤️


Μαροκινό κοτόπουλο συνταγή με πράσινες ελιές και μπαχαρικά

Συνταγή για κοτόπουλο με πράσινες ελιές και κουρκουμά από το Μαρόκο

Κατηγορία Συνταγής: Συνταγές με κοτόπουλο, Ethnic Food, Συνταγές για το καθημερινό τραπέζι, Συνταγές με λαχανικά, Συνταγές φούρνου

Χρόνος Προετοιμασίας: 15’
Xρόνος Μαγειρέματος: 60′
Μερίδες: 4-5 άτομα


Υλικά

1000 κοτόπουλο, κομμένο σε μερίδες
340 γρ. ελιές πράσινες γεμιστές με πιπεριά Εδem
3 κρεμμύδια, κομμένα σε χοντρές φέτες
1-2 σκελίδες σκόρδο
4-5 στίγματα σαφράν
150ml ζεστό νερό
100ml ελαιόλαδο
2 λεμόνια
1 ½ κ.γ. κουρκουμά
½ κ.γ. κύμινο
½ κ.γ. κόκκινο γλυκό πιπέρι
¼ κ.γ. καρδάμωμο, τριμμένο
½ κ.γ. τζίντζερ σκόνη
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Αλάτι
Φρέσκο κόλιανδρο

Εκτέλεση

Βάζουμε τα στίγματα του σαφράν μέσα στο καυτό νερό τα τα αφήνουμε για τουλάχιστον 30′.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο C.

Στο μπλέντερ, πολτοποιούμε τα 80ml ελαιόλαδο με το σκόρδο, προσθέτουμε τον κουρκουμά, το κύμινο, την κανέλα, το κόκκινο πιπέρι, το τζίντζερ και 2 κ.σ. χυμό λεμονιού.

Σε ένα τηγάνι με βαρύ πάτο ή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και θωρακίζουμε το κοτόπουλο και από τις 2 πλευρές.

Αμέσως τοποθετούμε το κοτόπουλο σε ένα ταψί, το αλατοπιπερώνουμε και το αλείφουμε με το μείγμα μπαχαρικών που ετοιμάσαμε.

Με το υπόλοιπο μείγμα περιχύνουμε τα κρεμμύδια, ανακατεύουμε και τα προσθέτουμε στο ταψί.

Προσθέτουμε τις ελιές, το νερό με τα στίγματα του σαφράν, φέτες λεμονιού, καλά αλατισμένες.

Ψήνουμε το κοτόπουλο για 35’, σκεπασμένο στους 200ο C, ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε ακόμη 20’.

Σερβίρουμε το κοτόπουλο με φρέσκο κόλιανδρο, ρύζι ή κους κους.

Μαροκινό κοτόπουλο με πράσινες ελιές και λεμόνι
Σημειώσεις για τη συνταγή:
  • Μπορούμε να μαγειρέψουμε το κοτόπουλο και στην κατσαρόλα.
  • Χρησιμοποιούμε μόνο πράσινες ελιές, γεμιστές ή απλές
  • Αν έχουμε θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε περισσότερο χυμό λεμονιού
  • Εδώ μπορείτε να δείτε και άλλες συνταγές με κοτόπουλο κι εδώ συνταγές για Ethnic Food
Πράσινες ελιές_green olives Morocco
Εύκολες Συνταγές μαγειρικής με κοτόπουλο, κρεμμύδια
Μαροκινές συνταγές κοτόπουλο, κρεμμύδια και μπαχαρικά
Chicken recipes_Συνταγές με κοτόπουλο λεμονάτο, μπαχαρικά
Συνταγές με πράσινες ελιές, κουρκουμά και κοτόπουλο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.