Οι κρέμες αποτελούν το αγαπημένο πρωινό μικρών και μεγάλων, πόσο μάλλον όταν είναι βελούδινες, μοσχοβολάνε και συνοδεύονται από φρούτα, όπως το υπέροχο μαλεμπί με χειμωνιάτικη φρουτοσαλάτα!
Το μαλεμπί ήταν μια παντελώς άγνωστη λέξη για μένα και την πρωτοάκουσα ή μάλλον πρωτοδιάβασα πριν περίπου 18 χρόνια σε μια πολίτικη ταβέρνα. Όμως ποτέ δεν έμαθα τη γεύση της γιατί προτίμησα το καζάν ντιπί.
Αρκετά χρόνια αργότερα με φιλοξένησε στο σπίτι της η φίλη μου, η Στέλλα.Στη κουζίνα η πολίτισσα γιαγιά της γέμιζε με λευκή κρέμα ένα ταψί, όπου περνώντας δίπλα μου για να το βάλει στο ψυγείο να κρυώσει μοσχομύρισε τριαντάφυλλο.
Την άλλη μέρα το πρωί η Στέλλα μου σέρβιρε στο πρωινό, ένα κομμάτι μαλεμπί με λίγη κομπόστα.
«Έλα, φάε ένα κομμάτι μαλεμπί για πρωινό» και χασκογελώντας μου εξήγησε πως η γιαγιά της έφτιαχνε μαλεμπί και το σέρβιρε ανάλογα την περίσταση, από πρωινό, σκέτο ή με κομπόστα μέχρι επιδόρπιο με γλυκό τριαντάφυλλο και φυστίκι.
Όντως, κάθε μέρα όσο έμενα μαζί τους, κάθε πρωί τρώγαμε μαλεμπί, η γιαγιά Στέλλα το έκανε τόσο φίνο σχεδόν αέρινο και μου έλεγε πως το μαλεμπί τη «μεγάλωσε» αφού τότε δεν υπήρχαν οι κρέμες και έμαθα και τη συνταγή για μαλεμπί.
Μια συνταγή που τη φτιάχνω συχνά για πρωινό, όπως και το ρυζόγαλο, το σερβίρω με μυρωδάτο τριαντάφυλλο, το «παντρεύω» με φράουλες την άνοιξη, βύσσινο το καλοκαίρι και όταν χειμωνιάζει ετσι απλά.
Το ροδόνερο είναι το χαρακτηριστικό της συνταγής, αυτής της υπέροχης γαλατένιας κρέμας, που την απολαμβάνουμε δροσερή το καλοκαίρι και σχεδόν ζεστή το χειμώνα.
Όμως η διάθεσή μου είναι γιορτινή, το ίδιο και το πρωινό μου, γι΄αυτό μια χειμωνιάτικη πολύχρωμη φρουτοσαλάτα δένει τόσο μοναδικά και θα ενθουσιάσει με όσους μοιραστούμε στις γιορτές πρωινό με το καλημέρα , δοκίμασέ το και θα δεις!
Χρόνος Προετοιμασίας: 10 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 40 λεπτά
Ποσότητα: 4-6 άτομα
Υλικά
Για το μαλεμπί
– 1000ml. NOYNOY Family πλήρες
– 70 γρ. κόρν φλάουρ ή 80 γρ. ρυζάλευρο
– 60 γρ. ζάχαρη
– 3-4 κρυστάλλους μαστίχα κοπανισμένη
– ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Για τη φρουτοσαλάτα
– 250 γρ. φρούτα (λωτό, μήλο, αχλάδι, ακτινίδιο)
– 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμόνι
– 2-3 της κουταλιές σούπας μέλι
– 1-2 της κουταλιές σούπας ροδόνερο
– 1 κουταλάκι του γλυκού παπαρουνόσπορο
Βρείτε τα προϊόντα των συνταγών “ΝΟΥΝΟΥ ΜΕ ΤΟ ΚΑΛΗΜΕΡΑ” στο AB Click2Shop
Εκτέλεση Συνταγής
[dropcap type=”1″]1[/dropcap]
Η κρέμα μαλεμπί
Σ΄ένα μπωλ ανακατεύουμε την μισή ποτόστητα από το γάλα με το κορν φλάουρ ή το ρυζάλευρο, τη ζάχαρη και το αλάτι.
[dropcap type=”1″]2[/dropcap]
Βάζουμε το υπόλοιπο γάλα σε μια κατσαρόλα, όταν ζεσταθεί ελαφρά προσθέτουμε το μείγμα που ετοιμάσαμε, ανακατεύουμε μέχρι να πήξει η κρέμα.
Βρέχουμε ατομικά μπολάκια ή ταψί και γεμίζουμε. Αφήνουμε μερικές ώρες να σταθεροποιηθεί.
[dropcap type=”1″]3[/dropcap]
Η χειμωνιάτικη φρουτοσαλάτα
Κόβουμε τα φρούτα σε ομοιόμορφα μικρά κομμάτια, προσθέτουμε το μέλι, το ροδόνερο και τον παπαρουνόσπορο.
Σερβίρουμε το μαλεμπί με τη φρουτοσαλάτα.
Σημειώσεις για τη συνταγή
– Για τη φρουτοσαλάτα χρησιμοποιούμε φρούτα εποχής
– Ο παπαρουνόσπορος μπορεί ν΄αντικατασταθεί από φυστίκι Αιγίνης