Γλυκό του Κουταλιού Ντοματάκι, ένα υπέροχο, διαφορετικό γλυκό του κουταλιού που ίσως δεν έχετε ξαναφάει!
Το γλυκό ντοματάκι στην Κω είναι από τα πιο δημοφιλή!
Γλυκό του Κουταλιού Ντοματάκι
By 23 Μαΐου, 2012
Published:- ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΓΙΑ: 500 gr. (1 Servings)
- ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 8 hrs 0 min
- ΧΡΟΝΟΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ: 30 mins
- ΕΤΟΙΜΟ ΣΕ: 8 hrs 30 mins
Γλυκό του Κουταλιού Ντοματάκι, ένα υπέροχο, διαφορετικό γλυκό του …
Υλικά
- 500 gr. ντοματίνια σφιχτά και κόκκινα
- 350 gr. ζάχαρη
- ½ κουταλάκι του γλυκού ξινό
- 1 1 κάψουλα βανίλιας
- 3-4 μοσχοκάρφια γαρίφαλο
- 1 κλωναράκι αρμπαρόριζα
- Χυμό λεμονιού
Οδηγίες
- Πλένουμε και αφαιρούμε τα κοτσάνια από τα ντοματίνια.
Τα χαράσουμε, ελαφρά, με ένα μαχαιράκι από την κάτω πλευρά σταυρωτά.
Πιέζουμε ελαφρά να φύγουν οι σπόροι. - Ζεματάμε τα ντοματάκια σε καυτό νερό για 1 λεπτό.
Μεταφέρουμε τα ζεματισμένα ντοματάκια σε ένα μπωλ με με παγωμένο νερό και τα ξεφλουδίζουμε.
- Κάνουμε στρώσεις τα ντοματίνια σε ένα πλατύ σκεύος και τα καλύπτουμε με 100 gr. από την ζάχαρη.
Αφήνουμε τα ντοματίνια 8 ώρες να βγάλουν τα υγρά τους. - Την επόμενη μέρα βάζουμε το σιρόπι που έβγαλαν τα ντοματίνια, την ζάχαρη, την βανίλια, το ξινό, την αρμπαρόριζα, τα γαρίφαλα και 250 ml. νερό και βράζουμε μέχρι να δέσει το σιρόπι.
Προσθέτουμε τα ντοματίνια και βράζουμε σε μέτρια φωτιά περίπου 35 λεπτά, ξαφρίζοντας τον αφρό που θα βγάλει κατά το βράσιμο.
Όταν είναι έτοιμο προσθέτουμε μερικές σταγόνες λεμονιού. - Αφήνουμε το γλυκό 24 ώρες.
Ελέγχουμε το σιρόπι, αν έχει δέσει σωστά, γιατί το γλυκό βγάζει επιπλέον υγρά.
Αν χρειαστεί ξαναβράζουμε, μέχρι να δέσει το σιρόπι.
Μεταφέρουμε το γλυκό σε αποστειρωμένα βάζα!
- ΚΟΥΖΙΝΑ:: Ελληνικη
- ΤΥΠΟΣ: Επιδορπιο
- ΕΠΙΠΕΔΟ:: Προχωρημενο