Ψητό κοτόπουλο με σάλτσα πίρι-πίρι από την Πορτογαλία

459

Πάει σχεδόν ένας χρόνος από τότε που δοκίμασα στην Πορτογαλία το καλυτερότερο ψητό κοτόπουλο με σάλτσα πίρι-πίρι, και ναι έχω τη συνταγή για piri-piri, που θα λατρέψεις!

Μπορεί το “μυαλό” μου γευστικά να ανήκει στην Ιταλία και την ασύγκριτη κουζίνα της, όμως η “καρδιά” μου ανήκει στην πορτογαλική κουζίνα.

Τα καλούδια του Ατλαντικού όπως ο μπακαλιάρος, το χταπόδι και οι σαρδέλες, προφανώς και πρωταγωνιστούν.

Επίσης, τα μικρά κοτόπουλα, τα λουκάνικα σε πολλές εκδοχές, τα εντόσθια, ο μαύρος χοίρος και το χοιρινό αλλά και μια ιδιαίτερη ποικιλία βοοειδών,  η Mirandesa.

Μην ξεχάσω βέβαια να αναφερθώ στο γεγονός του πόσο απίστευτα οι Πορτογάλοι λατρεύουν το ψωμί, το κρασί, το τυρί και τα γλυκά!

Από το Βορρά ως το Νότο, η πορτογαλικές γεύσεις εναλλάσσονται, συνεχώς.

Θα μου πεις ότι αυτό συμβαίνει σε πάρα πολλές κουζίνες, όμως εδώ συμβαίνει με έναν ιδιαίτερο τρόπο.

Συγκεκριμένα, όπως και στην Ελλάδα, καθώς η χώρα είναι μικρή αλλά με θαυμαστό πλούτο σε πρώτη ύλη.

Εξάλλου οι επιρροές στη γαστρονομική κουλτούρα ανά το πέρασμα του χρόνου είναι αμέτρητες από το 1143 μέχρι ακόμη και σήμερα.

Όσα και να αναφέρω για τις γευστικές μου εμπειρίες μου είναι λίγα..

Ένα μόνο είναι σίγουρο, σε όλη την Πορτογαλία δεν σταματάς να γεύεσαι ποιότητα και εντοπιότητα που “πασπαλίζονται” με μπόλικη σπιρτάδα!

Δεν υπάρχει μέρα που να μην σκεφτώ τα πρωινά μου και τα απογεύματα μου, δίπλα στον ωκεανό τρώγοντας Pastel de Nata ή μια μπιφάνα και μια super bock.

 

Ταξίδι στην Πορτογαλία_Portugal_Trip_Food

 

Ας επιστρέψω όμως στο θέμα μας, το πίρι-πίρι, που γεύτηκα στο Olhão, και συγκεκριμένα στο Frango Da Cidade, ένα μούρλια κρυφό διαμάντι της πόλης!

Εκεί δοκίμασα τη “δύναμη” του από τη σπιτική συνταγή για piri-piri της μαμάς της Πατρίτσια.

Αν ήθελες επιπλέον σάλτσα πίρι-πίρι ερχόταν και σου έβαζε από τη “μαγική” μπουκάλα.

Μέναμε ακριβώς απέναντι από την εκπληκτική αγορά του Olhão στην Πορτογαλία.

Κάθε πρωί πήγαινα εκεί και με βοηθό μου το google translate, μάθαινα τα πάντα για την Πορτογαλία και την κουζίνα της.

Νομίζω πως η συνταγή για το ψητό κοτόπουλο με σπιτική σάλτσα πίρι-πίρι (Frango assado com piri piri), όπως μου την είπαν, είναι πολύ-πολύ κοντά σε αυτό που δοκίμασα στο μικρό ταβερνάκι.

Λεπτομέρειες που αναδεικνύουν τη συνταγή

√ Η σπιτική σάλτσα πίρι-πίρι

Το όνομα της σάλτσας προκύπτει από το όνομα των τσίλι που φτιάχνεται, πρόκειται για αφρικανικές πιπεριές, African bird’s eye chili.

Το συγκεκριμένο είδος πιπεριάς μπορούμε να το βρούμε σε μπαχαράδικα, αποξηραμένες και ενίοτε φρέσκιες σε γλαστράκι.

Αν σε κάθε περίπτωση, θέλεις πιο εύκολη λύση μπορείς να χρησιμοποιήσεις όποιο τσίλι διαθέτεις.

Η ποσότητα των τσίλι είναι ενδεικτική και σύμφωνα με τις προτιμήσεις σου θα προσαρμόσεις την ποσότητα.

Τα φρέσκα τσίλι έχουν αψάδα ενώ η κάψα των αποξηραμένων “ξεδιπλώνεται” αργά και βασανιστικά 🔥🔥🔥

Δεν χρειάζεται τίποτα περισσότερο από το να είναι καλής ποιότητας τα υλικά, και οτι μπαχαρικό χρησιμοποιήσουμε να μην ταγγίζει.

Μην χρησιμοποιήσεις πιπεριά ψητή από βάζο, προτιμήστε να ψήσετε τις πιπεριές στον φούρνο ή ακόμη καλύτερα σε φωτιά.

√ Το κοτόπουλο

Τα παϊδάκια κοτόπουλο είναι μια εξαιρετική επιλογή για να φτιάξουμε τη συνταγή.

Ελαφρύ μαρινάρισμα και αν μπορείς να το ψήσεις σε φωτιά και bbq θα γίνει φανταστικό!

Εναλλακτικά τόσο στο γκριλ, όσο και στον φούρνο ως συνήθως.

Το ψητό κοτόπουλο θα παραμείνει ζουμερό με υπέροχη πικάντικη γεύση.

Σπιτική σάλτσα πίρι-πίρι (piri piri sauce Portugal)

 

Ουσιαστικά το σε αυτή τη συνταγή για ψητό κοτόπουλο όλη η ουσία είναι στη σάλτσα πίρι-πίρι.

Αυτή την εποχή θα βρεις τις πιο νόστιμες πιπεριές, φτιάξε αρκετή για να έχεις να πορεύεσαι όλο τον χειμώνα.

Το σπουδαίο στη σάλτσα πίρι-πίρι (piri-piri) είναι η “ζύμωση”, όσο περισσότερο μένει η σάλτσα τόσο πιο βαθιά νοστιμιά αποκτά.

Και μη τη βάλεις μόνο στο ψητό κοτόπουλο, βασικά όπου θέλεις λίγο εξτρά spicy thing.. “πάει”!

Πάει στα καλοκαιρινά μας BBQ και στα μπαλκονάτα γεύματα, πάει με άφθονη μπύρα!

Τέλος για να “σβήσεις” την φλόγα σου προτείνω να κλείσεις το γεύμα με το πορτογαλικό φλαν – κρεμ καραμελέ, συνταγή εδώ.


Εύα

Ποσότητα / Μερίδες: 6
Χρόνος Προετοιμασίας2 hours
Χρόνος Μαγειρέματος30 minutes
Είδος ΓεύματοςΚυρίως Πιατό, Σάλτσα
Είδος ΚουζίναςΠορτογαλική
ΕΥΑ ΜΟΝΟΧΑΡΗ
Κουζίνα Πορτογαλική

Ψητό κοτόπουλο με σάλτσα πίρι-πίρι από την Πορτογαλία

Εκτυπώση Συνταγής
Ψητό κοτόπουλο με σάλτσα πίρι-πίρι από την Πορτογαλία, η αυθεντική συνταγή για piri-piri περιέχει τα Αfrican bird's eye chili, ακόμη και αν δεν βρείτε αυτό το είδος ακολουθήστε την παρακάτω συνταγή και θα φτιάξετε την καλύτερη εκδοχή του!

Υλικά

Για τη σάλτσα piri-piri
  • 4 μεγάλες κόκκινες πιπεριές
  • 8 αποξηραμένα τσίλι, ή 4 φρέσκα τσίλι
  • 5 σκελίδες σκόρδο
  • 3 λεμόνια, τον χυμό τους
  • 50 γρ λευκό ξύδι ή μηλόξυδο , καλής ποιότητας
  • 2 κ.γ. μπούκοβο
  • 2 κ.γ. πάπρικα
  • 180 γρ. ελαιόλαδο
  • Φρεσκοτριμμένο λευκό , ή μαύρο πιπέρι
  • Αλάτι
Για τα παϊδάκια κοτόπουλου
  • 1200 γρ. κοτόπουλο, κομμένο σε παϊδάκια
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • 1 κ.γ. ρίγανη ή θυμάρι, προαιρετικά

Διαδικασία

H σάλτσα piri-piri
  • Ψήνουμε τις πιπεριές στο γκριλ ή σε bbq ενώ αν διαθέτουμε γκάζι μπορούμε να τις καψαλίσουμε μέχρι να μαλακώσουν.
  • Τις βάζουμε σε μπολ και τις σκεπάζουμε ώστε να τις ξεφλουδίσουμε πιο εύκολα.
  • Καθαρίζουμε τις πιπεριές από τους σπόρους τους.
  • Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το ελαιόλαδο, τις πιπεριές και τα τσίλι, τα σκόρδα, το μπούκοβο, αλάτι και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για 15’.
  • Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού, το ξύδι, την πάπρικα, το λευκό πιπέρι αφήνουμε να πάρουν 2-3 βράσεις και αποσύρουμε.
  • Μεταφέρουμε στο μπλέντερ και πολτοποιούμε ώστε να πάρουμε μια πηχτή σάλτσα.
  • Αποθηκεύουμε σε αποστειρωμένο βάζο ή μπουκάλι.
Τα παϊδάκια κοτόπουλου
  • Αλατίζουμε και πασπαλίζουμε με ρίγανη τα παϊδάκια.
  • Σε ένα μπολ βάζουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και 4 κ.σ. σάλτσα piri-piri, περιχύνουμε τα παϊδάκια και τους κάνουμε μασάζ ώστε να πάει το μείγμα παντού.
  • Αφήνουμε το κοτόπουλο 30’-60΄ να μαριναριστεί και ψήνουμε στο BBQ, στο φούρνο ή σε γκριλ.
  • Σερβίρουμε με σάλτσα piri-piri και μοσχολέμονα σε φέτες.

Σημειώσεις για τη συνταγή

  • Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πιπεριές Φλωρίνης αλλά και καυτερά ελληνικά πιπεράκια 
  • Είμαστε προσεκτικοί στη διαχείριση των υλικών και προσαρμόζουμε τα καυτερά στοιχεία κατά βούληση

Ψητό κοτόπουλο με σπιτική σάλτσα πίρι-πίρι Συνταγές Πορτογαλική κουζίνα

 

Συνταγές με κοτόπουλο και σάλτσα πίρι-πίρι Πορτογαλική κουζίνα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ψήφοι Συνταγής




Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Like
Close
Cook & Eat with Funkycook © Copyrights 2022. All rights reserved.
Close