Χοιρινή τηγανιά με πράσο και λουκάνικα

2.5K

Ελληνικό γιορτινό τραπέζι χωρίς χοιρινή τηγανιά δεν υπάρχει γιατί ο απόλυτος μεζές σε αυτή τη συνταγή  εμπλουτισμένος με πράσο και  λουκάνικα!

Απολύτως συνυφασμένος με τα παραδοσιακά Χριστούγεννα στην Ελλάδα, δεν υπάρχει περίπτωση να μη φιγουράρει σε οποιοδήποτε τραπέζι και μενού αυτή την περίοδο.

Αν έχεις χρόνο μπορείς να διαβάσεις για Παραδοσιακά Χριστουγεννιάτικα Εδέσματα της Ελλάδας.

Παρατηρώ τα τελευταία χρονιά όλοι να αποφεύγουν την τηγανιά και να αναζητούν την πιο “υγιεινή” της εκδοχή.

Ταυτόχρονα η αναζήτηση για μανιτάρια τηγανιά top στις αναζητήσεις.

Και λίγο απορώ.. γιατί πρέπει να “καταδικάζουμε” τα φαγητά;

Εννοείται πως στην καθημερινότητά μου τα τηγανητά σχεδόν δεν έχουν θέση στη διατροφικές μας επιλογές όμως στις γιορτές όλα επιτρέπονται.

Anyway, θεωρώ πως μια καλομαγειρεμένη τηγανιά είναι ο μεζές που περιμένουμε όλοι πώς και πως!

Ακόμη θυμάμαι τον παππού μου να μπαίνει στην κουζίνα κάθε Χριστούγεννα για να φτιάξει τα θεϊκά χειροποίητα λουκάνικα με πράσο και για να μαγειρέψει την χοιρινή τηγανιά!

Τι να πρωτοθυμηθώ.. το πόσο τρυφερή και ζουμερή ήταν κάθε μπουκιά, το χαμό για τις βούτες;

Την γλύκα των πράσων ή τα τρομερά ροδισμένα λουκάνικα όλα σε μια τεράστια μεταλλική πιατέλα να σου “φωνάζουν”: ΕΛΑ ΦΑΕ ΜΕ!

Λεπτομέρειες που αναδεικνύουν τη συνταγή

Η χοιρινή τηγανιά

Μοιάζει τόσο εύκολο να ετοιμάσεις μια χοιρινή τηγανιά, ένα χοιρινό κρέας στο τηγάνι που τσιτσιρίζει στο λάδι πόσο δύσκολο να είναι..

Και όμως η χοιρινή τηγανιά θέλει τη μαεστρία της.

Εξωτερικά πρέπει να δείχνει καλοψημένη αλλά μέσα πρέπει να είναι τρυφερή, το λαδάκι της να είναι “καθαρό” χωρίς ζουμιά, πρέπει να σε προδιαθέτει αν βουτάς το ψωμάκι σου.

Η κλασική χοιρινή τηγανιά δεν είναι “σαλτσένια” αλλά “λαδένια”.

Αλλά πριν φτάσουμε στο τηγάνι πρώτα πρέπει να βρούμε το σωστό κομμάτι κρέατος για χοιρινή τηγανιά.

Αυτό που κάνω είναι να παίρνω ολόκληρο το κομμάτι από χοιρινό χωρίς κόκκαλο.

Η επιλογή είναι ανάμεσα σε σβέρκο, σπάλα καλά καθαρισμένη, λαιμό ή ψαρονέφρι ανάλογα τη συνταγή της τηγανιάς.

Για την παραδοσιακή συνήθως προτιμώ λαιμό ή σβέρκο γιατί δεν θέλω “στεγνό” κρέας.

Το επόμενο είναι να βγάλω από το ντουλάπι μου το τηγάνι με τον βαρύ πάτο, ξεκάθαρα η τηγανιά θέλει τέτοιου είδους τηγάνια.

Σωστό ελαιόλαδο -όχι αγουρέλαιο- λευκό κρασί οπωσδήποτε και ελληνική μοσχομυριστή ρίγανη.

Τέλος το χοιρινό οπωσδήποτε να μην βγει απευθείας από το ψυγείο, 1 ώρα πριν εκτός ψυγείου πριν το μαγείρεμα είναι μια χαρά.

Λουκάνικα και πράσα

Ίσως αναρωτιέσαι γιατί να βάλεις λουκάνικα στην τηγανιά..

Σαφώς και γίνεται χωρίς τα λουκάνικα, όμως ταιριάζουν τόσο πολύ και από την άλλη γιατί όχι;

Τα λουκάνικα που χρησιμοποίησα είναι από τη Λευκάδα όμως μπορείς να προσθέσεις οποιοδήποτε χωριάτικο λουκάνικο.

Το πράσο είναι τόσο ωραίο, γλυκό τρυφερό και μελωμένο!

Σβήνεις με χυμό λεμονιού, βγάζεις την τηγανιά στο τραπέζι και γίνεται ο χαμός, δε το συζητώ ότι το ψωμί εδώ είναι αυτονόητο, και μάλιστα άφθονο και ίσως και μια τσιμπιά μπούκοβο για τους μερακλήδες!

⸙ཻུ͎۪۪✧ૢ**ૢ✧ ཻུ۪۪⸙͎


Εύα

 

Ποσότητα / Μερίδες: 6
Χρόνος Προετοιμασίας20 minutes
Χρόνος Μαγειρέματος30 minutes
Είδος ΓεύματοςΜεζέδες

Χοιρινή τηγανιά με πράσο και λουκάνικα

Εκτυπώση Συνταγής
Ελληνικό γιορτινό τραπέζι χωρίς χοιρινή τηγανιά δεν υπάρχει γιατί ο απόλυτος μεζές σε αυτή τη συνταγή  εμπλουτισμένος με πράσο και  λουκάνικα!

Υλικά

  • 1000 γρ. χοιρινό για τηγανιά, κομμένο σε μέτρια κομμάτια
  • 300 γρ. λουκάνικα, κομμένα σε ροδέλες
  • 4-5 πράσα, κομμένα σε χοντρές ροδέλες
  • 100 ml λευκό κρασί
  • 100 γρ. ελαιόλαδο
  • 2 λεμόνια
  • ½ κ.γ. ρίγανη
  • ½ κ.γ. θυμάρι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Αλάτι

Διαδικασία

  • Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε 40ml από το ελαιόλαδο προσθέτουμε τα πράσα, τα αλατοπιπερώνουμε και σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 10’.
  • Βαθύ και πλατύ τηγάνι με χοντρό πάτο βάζουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε, σε μέτρια δυνατή φωτιά, το χοιρινό από όλες τις πλευρές.
  • Μόλις αρχίζει να παίρνει χρώμα προσθέτουμε τα λουκάνικα, ανακατεύουμε για λίγα λεπτά ακόμη.
  • Προσθέτουμε τα πράσα, το κρασί, το θυμάρι, τη ρίγανη, αλάτι και πιπέρι και μαγειρεύουμε την τηγανιά μέχρι να μείνει με το λάδι της.
  • Τέλος προσθέτουμε τον χυμό από τα λεμόνια και αποσύρουμε.
  • Σερβίρουμε την τηγανιά ζεστή με το λαδάκι της.

Σημειώσεις για τη συνταγή

- Μπορούμε να προσθέσουμε 1 κ.γ. πάπρικα ή κόκκινο πιπέρι
- Τα πράσα και τα λουκάνικα μπορούμε να τα παραλείψουμε
- Η επιλογή του χοιρινού μπορεί να είναι λαιμός, σπάλα καλά καθαρισμένη, λαιμό ή ψαρονέφρι

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ψήφοι Συνταγής




Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Like
Close
Cook & Eat with Funkycook © Copyrights 2022. All rights reserved.
Close