Η Γαλατόπιτα της Απόκρεω
By 27 Νοεμβρίου, 2013
Published:- ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΓΙΑ: 1 (15 Servings)
Η αγαπημένη Ελληνική Γαλατόπιτα, φτιάχνεται με πολλούς τρόπους ανοιχτή, σκεπαστή, με φύλλο ή χωρίς, ακόμη και αλμυρή στον κάθε τόπο αλλά παραδοσιακά καταναλώνεται την εβδομάδα της Τυρινής, που την τιμητική τους έχουν τα γαλακτοκομικά!
Η πιο "γλυκιά" ανάμνηση που έχω να θυμάμαι από την γιαγιά μου είναι να ανοίγει φύλλο και να μας σερβίρει την ζεστή γαλατόπιτα!
Αν λοιπόν μέχρι τώρα δεν έχετε φτιάξει αυτή την πεντανόστιμη πίτα και "εκμεταλλευτείτε" την περίοδο που την θέλει παραδοσακά στο τραπέζι, απολαύστε την!
Υλικά
- 8 φύλλα κρούστας
- 100 ml. Ελαιόλαδο ή Σησαμέλαιο
- > Για την Κρέμα
- 120 gr. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 50 gr. κόρν φλάουρ
- 1650 ml. γάλα φρέσκο
- 150 gr. ζάχαρη
- 3 αυγά
- 2 κάψουλες βανίλια ή υγρή βανίλια
- 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
- > Για την Επάλειψη
- 1 μεγάλο αυγό
- 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
- 2 κουταλιές της σούπας νερό
Οδηγίες
- Σε ένα ευρύχωρο μπώλ κοσκινίζουμε το κόρν φλάουρ και το αλεύρι.
Κρατάμε στην άκρη 500 ml. από το γάλα και το άλλο το βάζουμε σε μια κατσαρόλα μαζί με την ζάχαρη και τις βανίλιες να βράσει, σε χαμηλή θερμοκρασία.
Προσθέτουμε στο μείγμα που κοσκινίσαμε τα 500 ml. γάλα και ανακατεύουμε καλά μέχρι να πάρουμε ένα σφιχτό μείγμα, χωρίς σβόλους. - Μόλις ζεσταθεί το γάλα, ρίχνουμε το μείγμα που ετοιμάσαμε και ανακατεύουμε με σύρμα, ασταμάτητα, μέχρι να πήξει η κρέμα.
Αποσύρουμε από την φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και αφήνουμε 10 λεπτά την κρέμα να κρυώσει. - Χτυπάμε 3 αυγά ελαφρά, τα προσθέτουμε στην κρέμα και ανακατεύουμε καλά.
Αφήνουμε την κρέμα να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C Κελσίου.
Σε ένα μέτριο ταψί, στρώνουμε τα φύλλα διαδοχικά, αφού πρώτα τα λαδώσουμε καλά. - Γυρίζουμε τα φύλλα που εξέχουν δημιουργώντας έναν ομοιόμορφο κόθρο, ο οποίος θα συγκρατήσει την κρέμα.
Ρίχνουμε την κρέμα πάνω από τα φύλλα.
Σε ένα μπώλ χτυπάμε το αυγό, με την ζάχαρη και το νερό.
Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
Περιχύνουμε την κρέμα με το μείγμα αυγού καια ραντίζουμε ελαφρά τα φύλλα με νερό, χρησιμοποιώντας ένα πινέλο. - Ψήνουμε την γαλατόπιτα στους 180°C Κελσίου, περίπου 45 λεπτά, στο χαμηλό ράφι του φούρνου.
Την αφήνουμε να σταθεί για 30 λεπτά τουλάχιστον πριν την κόψουμε, για να κρυώσει ελαφρά και να σταθεροποιηθεί η κρέμα. - Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε την γαλατόπιτα, αν θέλουμε με κανέλα και άχνη ζάχαρη!
Τρώγεται το ίδιο απολαυστικά, ζεστή ή κρύα!!!
- ΚΟΥΖΙΝΑ:: Ελληνικη
- ΤΥΠΟΣ: Πίτες
- ΕΠΙΠΕΔΟ:: Προχωρημενο
…επιτελους βρηκα την συνταγη 'ανοιχτη' γαλατοπιτα που μου ζητησε ο αντρας μου!!!!!!
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!