Όλο και πιο κοντά στην πιο αγαπημένη μου εποχή, τον χειμώνα, και δε μπορώ ν΄αντισταθώ στις γήινες γεύσεις των λαχανικών όπως οι γλυκοπατάτες, τα ολόφρεσκα καρότα με τα πράσινα φύλλα τους και τις υπόλοιπες χειμωνιάτικες ρίζες και βολβούς!
Οι ρίζες και οι βολβοί είναι μια από τις τροφές του πρωτόγονου ανθρώπου μαζί με τα ψάρια, το κυνήγι και τους καρπούς, που τον έχουν ακολουθήσει καθ’ όλη την εξέλιξη του και μέχρι την σημερινή εποχή.
Ήξερες όμως πως και η κινόα ή αλλιώς η «τσισάγια μάμα» των Ίνκας δεν είναι μια trendy, νέα ανακάλυψη αλλά πρωτοκαλλιεργήθηκε με εργαλεία της εποχής και μάλιστα από χρυσό. Η «μητέρα» των τροφών τους αποτελούσε για τον λαό των Ίνκας την δεύτερη σε επιλογή και αξία τροφή, μετά από την πατάτα και με τρίτη το καλαμπόκι.
Η κινόα ταιριάζει τόσο ιδανικά με τις γλυκοπατάτες και τα καρότα, όπως δε θα μπορούσα ποτέ να πιστέψω πως η «δική» μας φέτα θα συνταίριαζε με όλα αυτά τα λίγο «ξένα» υλικά για την ελληνική κουζίνα, κάτι που διαπίστωσα με αυτή τη συνταγή.
Και όπως έχω ξαναπεί, το πάντρεμα διαφορετικής προέλευσης υλικών σε μια συνταγή είναι κάτι μοναδικό!
Στη συνταγή θ΄ανακαλύψεις μια γεύση πραγματικά γήινη που δεν οφείλεται μόνο στα λαχανικά αλλά και το ιδιαίτερο προϊόν της Tipiak κινόα με πληγούρι , που αν με ρωτήσεις δεν μπορεί ν΄αντικατασταθεί με οτιδήποτε άλλο γευστικά ούτε σαν υφή.
Η μεγαλύτερη έκπληξη όμως δεν ήταν η νοστιμιά του ολόχρυσου veggie μπιφτεκιού αλλά η Υβόννη που πραγματικά καταβρόχθησε 2-3 μπιφτεκάκια στο άψε σβήσε και για μένα αυτή πλέον αποτελεί τον πιο δύσκολο κριτή στα μαγειρικά μου πειράματα!
Αυτά τα λαχταριστά μπιφτέκια μπορείς να τα φας με πάρα πολλούς τρόπους και αυτό θα το καταλάβεις μόλις δοκιμάσεις αυτή τη συνταγή, ο χειμώνας φέρνει μαζί του πολλές φρέσκιες ρίζες και βολβούς, μη σταθείς μόνο στις γλυκοπατάτες και τα καρότα.
[vc_row][vc_column width=”1/4″] Χρόνος Προετοιμασίας: 25′ [/vc_column][vc_column width=”1/4″] Χρόνος Μαγειρέματος: 30′ [/vc_column][vc_column width=”1/4″] ΄Βαθμός Δυσκολίας: Εύκολος [/vc_column][vc_column width=”1/4″] Μερίδες: 4-5 [/vc_column][/vc_row]
Υλικά
250 γρ. κόκκινη γλυκοπατάτα
100 γρ. καρότα
120 γρ. κινόα με πληγούρι Tipiak
100 γρ. τυρί φέτα ή ανθότυρο
2 σκελίδες σκόρδο
1 κρεμμύδι ξερό
1 κουταλιά της σούπας κόλιανδρο φρέσκο
1 κουταλιά της σούπας σιρόπι σφενδάμου ή μέλι
1 κουταλιά της σούπας αλεύρι
½ κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
1 κουταλάκι του γλυκού μαντζουράνα
Ελαιόλαδο
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Αλάτι χοντρό
Για τη συνοδευτική σάλτσα
100 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
2 ραπανάκια
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας χυμό πορτοκάλι
2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμόνι
Λίγο ξύσμα πορτοκαλιού
Πάπρικα
Φρέσκο κόλιανδρο
Εκτέλεση
[dropcap type=”1″]1[/dropcap] Τεμαχίζουμε τις γλυκοπατάτες και τα καρότα, τοποθετούμε σε στενό ταψί ραντίζουμε με 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, τα σκόρδα ολόκληρα, το σιρόπι σφενδάμου ή το μέλι, την πάπρικα, αλάτι χοντρό και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 20 λεπτά στους 220ο C.
Μόλις ψηθούν τα λαχανικά τα πολτοποιούμε μ΄ένα πιρούνι.
[dropcap type=”1″]2[/dropcap] Σ΄ενα κατσαρολάκι βάζουμε 600 ml. νερό και μόλις πάρει μια βράση προσθέτουμε την κινόα με πληγούρι, βράζουμε για 10-12 λεπτά και στραγγίζουμε.
Σ’ ένα μπωλ ανακατεύουμε τα ψημένα λαχανικά, την κινόα με πληγούρι, το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, τον κόλιανδρο και μερικά πράσινα φύλλα από τα καρότα, αν έχουμε ολόφρεσκα καρότα με τα πράσινα μέρη τους, τη μαντζουράνα, το αλεύρι και ζυμώνουμε να ομογενοποιηθούν τα υλικά σ΄ένα μείγμα, τελος προσθέτουμε θρυμματισμένο το τυρί.
[dropcap type=”1″]3[/dropcap] Απλώνουμε αντικολλητικό χαρτί σένα δίσκο ψησίματος, λαδώνουμε πολύ καλά τα χέρια μας και πλάθουμε 16 μπιφτέκια, ψήνουμε στους 180ο C. για περίπου 30 λεπτά.
Τ’ αφήνουμε να κρυώσουν για 10 λεπτά πριν τα σερβίρουμε.
[dropcap type=”1″]4[/dropcap] Ετοιμάζουμε τη συνοδευτική σάλτσα ανακατεύοντας με όλα τα υλικά τα ραπανάκια τριμμένο και τον κόλιανδρο ψιλοκομμένο. Σερβίρουμε με ανάμεικτη σαλάτα ή τα χρησιμοποιούμε για να φτιάξουμε veggie burgers.
Σημειώσεις για τη συνταγή:
– Μπορούμε να εμπλουτίσουμε τα μπιφτέκια προσθέτοντας και άλλες ρίζες-λαχανικά όπως παντζάρι, σελινόριζα, παστινάκι ή ότι μας αρέσει.
– Επίσης αν θέλουμε εμπλουτίζουμε τα μπιφτέκια με μαύρα φασόλια που ταιριάζουν πολύ!
– Τα πράσινα φύλλα από τα καρότα μπορούμε να τα προσθέσουμε στη σαλάτα.