Τέτοιες μέρες πριν 3 χρόνια ήμουν στην πανέμορφη Άνδρο, και μιλώντας για Άνδρο σκέφτομαι τη λύρα, την τοπική κίτρινη κολοκύθα αλλά και τους κολοκυθοκεφτέδες που έφτιαξα πρόσφατα σε δύο εκδοχές, στο φούρνο και τηγανητούς!

Η Ειρήνη, αγαπημένη μου φίλη και γειτόνισσα, έχει μεγαλώσει στην Άνδρο, η μαμά της ζει εκεί, και συχνά-πυκνά μου έρχονται τοπικά καλούδια από την Άνδρο.

Εκτός από τα διάφορα γλυκά φιλέματα πριν λίγες ημέρες μου έστειλαν και μια ανδριώτικη λύρα, η χαρά μου απερίγραπτη!

Η Ειρήνη με παρότρυνε να δοκιμάσω να φτιάξω τους κολοκυθοκεφτέδες της μαμάς της.

Συνταγή για κολοκυθοκεφτέδες δεν μου έδωσε παρά μόνο μου είπε να κάνω έναν χυλό και να προσθέσω την κολοκύθα, μυρωδικά, φέτα και αυγά.

Κοντά στον τρόπο που εγώ προτιμώ να φτιάχνω τους κολοκυθοκεφτέδες, σκέφτηκα.

Η καλύτερη μου συνταγή για κολοκυθοκεφτέδες στο φούρνο έχει προκύψει από τη συνταγή για τους ντοματοκεφτέδες από την Αστυπάλαια.

Από νησί σε νησί σε πάω.. αλλά ναι, αν δεν τους έχεις δοκιμάσεις ΠΡΕΠΕΙ η συνταγή τους είναι εδώ.

Η ανδριώτικη κίτρινη κολοκύθα, η λύρα, προφανώς και έχει πάρει το όνομά της από το μουσικό όργανο.

Και ξέρεις, εκεί η λύρα είναι μέχρι και διακοσμητικό, τις βλέπεις κρεμασμένες, σαν μπιμπελό σε τζάκια και γενικά, τις βλέπεις πολύ.

Η κίτρινη κολοκύθα χωράει παντού, σε φουρτάλια, γίνεται γεμιστή, πίτα, η αγαπημένη φίλη Κατερίνα Ρεμούνδου, την έχει τη παντού στου “Ζοζέφ”, στον Πιτροφό!

Λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά

Η κίτρινη κολοκύθα

Η κίτρινη κολοκύθα έχει λιγότερη ψίχα αλλά η γεύση της είναι μοναδική!

Τις κολοκύθες μου αρέσει να τις “καθαρίζω” με ένα μεγάλο κουτάλι, χρονοβόρο αλλά “πεντανόστιμο” αποτέλεσμα.

Μόνο όταν τις μαγειρεύω σε κολοκυθόσουπα ή άλλη παρασκευή που απαιτεί συγκεκριμένο κόψιμο ή τρίψιμο, δε θα πιάσω κουτάλι.

Σε αυτούς τους κολοκυθοκεφτέδες ήθελα η κίτρινη κολοκύθα να κερδίζει, και οι κολοκυθοκεφτέδες να έχουν μεγάλα κομμάτια μεν αλλά και λεπτοτριμμένα.

Κυρίως όμως ήθελα να είναι αφράτοι και αυτά τα κομματάκια που ξύνονται με το κουτάλι είναι τόσο ανάλαφρα.

Τα μυρωδικά

Τα μυρωδικά είναι αυτό που λέμε… και ταιριάζει ταμάμ, “περί ορέξως, κολοκυθόπιτα”!

Εγώ έβαλα μπόλικο μαϊντανό και δυόσμο, λίγο άνηθο και κρεμμυδάκια, αυτά είχα στο ψυγείο.

Όμως τους πάνε πολλά ακόμη, φρέσκα και αποξηραμένα μυρωδικά, μαντζουράνα και θυμάρι.

Ίσως και λίγο ξύσμα πορτοκαλιού ή λεμονιού, πιστεύω θα ήταν υπέροχο, αλλά το σκέφτηκα κατόπιν.

Κολοκυθοκεφτέδες φούρνου vs τηγανιού

Οι τηγανητοί κολοκυθοκεφτέδες δε χωρά αμφιβολία ότι είναι λαχταριστοί άλλωστε τί μπαίνει στο τηγάνι και δεν είναι νόστιμο!

Όμως η μεγάλη έκπληξη είναι όταν οι υγιεινοί κολοκυθοκεφτέδες φούρνου είναι πετυχημένοι.

Οι συγκεκριμένοι κολοκυθοκεφτέδες φούρνου ήταν απλά φανταστικοί, έγιναν ανάρπαστοι, και δοκίμασέ τους με πρόβειο γιαούρτι!

💛
Εύα

Κολοκυθοκεφτέδες χωρίς τηγάνι συνταγή, zucchini fritters

Συνταγή για κολοκυθοκεφτέδες με κίτρινη κολοκύθα, στον φούρνο και το τηγάνι

Κατηγορία Συνταγής: Συνταγές με λαχανικά, Συνταγές φούρνου, Ελληνική Κουζίνα, Light συνταγές, Υγιεινές συνταγές, Παραδοσιακές συνταγές

Χρόνος Προετοιμασίας: 30’
Xρόνος Μαγειρέματος: 25
Μερίδες: 4-6


Υλικά

300 γρ. τριμμένη κίτρινη κολοκύθα
1 φρέσκο κρεμμυδάκι
2 αυγά
50 γρ. φέτα
60 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
30 γρ. φρυγανιά
3 κ.σ. μαϊντανό
1 κ.σ. δυόσμο
1 κ.σ. άνηθο
2 κ.σ. ελαιόλαδο
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Αλάτι

Εκτέλεση

Αλατίζουμε την κολοκύθα, την πιέζουμε με τα χέρια μας ώστε να βγάλει τα υγρά της και την αφήνουμε σε τρυπητό για 10.

Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε όλα την κολοκύθα, τα ψιλοκομμένα μυρωδικά και το κρεμμυδάκι.

Προσθέτουμε το αλεύρι, τη φρυγανιά, το ελαιόλαδο, τη φέτα θρυμματισμένη, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και αλάτι κατά βούληση.

Ανακατεύουμε και αφήνουμε το μείγμα 5′ στην άκρη.

Τηγανίζουμε τους κολοκυθοκεφτέδες σε ζεστό ελαιόλαδο ή τους ψήνουμε στον φούρνο στους 180ο για περίπου 25-30′.

Αν τους ψήσουμε στο φούρνο καλύπτουμε με αντικολλητικό χαρτί ένα δίσκο ψησίματος και με ένα κουτάλι της σούπας ακουμπάμε κουταλιές από το μείγμα.

Σημειώσεις για τη συνταγή:

-Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τη φρυγανιά με βρώμη, εγώ χρησιμοποίησα ψιλοτριμμένο παξιμάδι
-Οι κολοκυθοκεφτέδες είναι από τις συνταγές που συχνά χρειάζεται να προσαρμόσουμε την αναλογία των στερεών συστατικών, ανάλογα την υγρασία του μείγματος ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε επιπλέον φρυγανιά ή αλεύρι
-Οι κολοκυθοκεφτέδες φτιάχνονται με όλα τα είδη κολοκύθας ή με κολοκυθάκια
Εδώ μπορείτε να δείτε και άλλες συνταγές με κολοκύθες και κολοκυθάκια

Συνταγές για Κολοκυθοκεφτέδες στο φούρνο με κίτρινη κολοκύθα
Ανδριώτικη λύρα, κίτρινη κολοκύθα συνταγές
Συνταγές για Κολοκυθοκεφτέδες με κίτρινη κολοκύθα Άνδρος
Παραδοσιακές συνταγές Άνδρος κεφτέδες με λύρα
εύκολες συνταγές στο φούρνο
Συνταγές για Κολοκυθοκεφτέδες στο φούρνο
Εύκολοι Κολοκυθοκεφτέδες στο φούρνο συνταγές
Συνταγές για Κολοκυθοκεφτέδες φούρνου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.