Μπορείτε να φανταστείτε μπριζόλες στα κάρβουνα ή χωριάτικη σαλάτα χωρίς ρίγανη, φακές χωρίς δάφνη, κεφτέδες και λαδερά χωρίς μαϊντανό;
Είναι σχεδόν απίθανο να βρούμε κάποιο φαγητό στο οποίο να μην προστίθενται μυρωδικά και βότανα στην παρασκευή του!
Όταν χρησιμοποιείτε μυρωδικά και βότανα, φρέσκα ή αποξηραμένα, στην μαγειρική σας, όχι μόνο αναδεικνύετε αλλά “απογειώνετε” και δίνετε ιδιαίτερη άποψη στην γεύση των φαγητών σας!
Πέραν όμως των κλασικών συνδυασμών και επειδή τα μυρωδικά εκτός από μεγάλη ποικιλία έχουν και τον δικό τους χαρακτήρα σε γεύση και αρώματα, αν δεν ξέρετε ή δεν είστε σίγουροι-ες πως μπορείτε να τα συνδυάσετε, σας δίνουμε μερικές ιδέες!
Στο Χοιρινό:
Εστραγκόν, θυμάρι, θρούμπι, σινάπι, μέντα, μαντζουράνα, δενδρολίβανο, λεμονόχορτο, μελισσόχορτο, βαλσαμόχορτο, βασιλικό, κόλιαντρο, γλυκάνισο, σκαντζίκι ή μυρώνι, μάραθο, φασκόμηλο, λεβιστικό!
Στο Αρνάκι:
Βασιλικό, δυόσμο, μέντα, δάφνη, κόλιαντρο, δεντρολίβανο, μαντζουράνα, φασκόμηλο, θυμάρι, βαλσαμόχορτο, ύσσωπο, άνηθο, μάραθο, θρούμπι.
Στο Μοσχάρι:
Θρούμπι, βασιλικό, φασκόμηλο, μαντζουράνα, κόλιαντρο, καλέντουλα, εστραγκόν, μέντα, θυμάρι, δάφνη, δίκταμο.
Στο Κοτόπουλο:
Βασιλικό, κόλιαντρο, λεμονόχορτο, βαλσαμόχορτο, καλέντουλα, μαντζουράνα, μέντα, δυόσμο, δεντρολίβανο, εστραγκόν, σινάπι, δίκταμο, μελισσόχορτο, λουΐζα, λεβάντα.
Στο συκώτι:
Φασκόμηλο, κόλιαντρο, εστραγκόν.
Στην πάπια:
Δενδρολίβανο, φασκόμηλο, εστραγκόν, θρούμπι, μέντα και άνηθος.
Στα ψαρικά:
Γλυκάνισο, θρούμπι, καλέντουλα, θυμάρι, βαλσαμόχορτο, εστραγκόν, ύσσωπο, σχοινόπρασο, λουΐζα, μελισσόχορτο, βασιλικό, μαντζουράνα, άνηθο, μάραθο, δενδρολίβανο, μέντα, σινάπι, φασκόμηλο.
Στις σούπες:
Γλυκάνισο, βαλσαμόχορτο, μελισσόχορτο, λουΐζα, σχοινόπρασο, δυόσμο, άνηθο, μάραθο, ύσσωπο, εστραγκόν, λεβιστικό, φασκόμηλο, καλέντουλα, δάφνη, μαντζουράνα, μέντα, θρούμπι, λεβάντα.
Στις σάλτσες:
Λεβιστικό, σινάπι, εστραγκόν, θυμάρι, φασκόμηλο, βασιλικό, δάφνη, δενδρολίβανο, σχοινόπρασο.
Στις σαλάτες:
Βασιλικό, σκαντζίκι-μυρώνι, σχοινόπρασο, λουΐζα, μαϊντανό, δυόσμο, μέντα, καλέντουλα, τριαντάφυλλο, λεβιστικό, εστραγκόν, θυμάρι, βαλσαμόχορτο, μελισσόχορτο, κόλιαντρο.
Στα αυγά:
Σχοινόπρασο, μαντζουράνα, άνηθο, λεβιστικό, φασκόμηλο, μαντζουράνα, μέντα, θρούμπι, δενδρολίβανο, σκαντζίκι-μυρώνι, βασιλικό.