Λίγο πριν τη μεγάλη νηστεία της Σαρακοστής, θέλω να μοιραστώ μαζί σου μια από τις πιο αγαπημένες αλλά και πολυδιαβασμένες συνταγές του blog, τα σουτζουκάκια αλλιώς, συγκεκριμένα ελαφριά σουτζουκάκια στο φούρνο με πράσινες ελιές!

Τα “ελληνοτουρκικά” κεφτεδάκια είναι από εκείνα τα φαγητά που αν δεν ακολουθηθεί πιστά η λίστα των υλικών θα φας κάτι “άλλο” και όχι σουτζουκάκια.

Το μόνο που μπορείς να παραλείψεις είναι το τηγάνι και σου υπόσχομαι πως δεν υπάρχει ιδιαίτερη διαφορά ενώ μπορείς να φας κανά δυο παραπάνω χωρίς τύψεις 😀

Δες το βίντεο που σου ετοίμασα και θα τα λιγουρευτείς σίγουρα!

Όπως είδες τα πράγματα είναι απλά! Λίγα, σχετικά, υλικά και εύκολο, μπόλικο κύμινο, σκόρδο και κρασί ενώ για κρεμμύδι ούτε κουβέντα!

Με τη μαμά μου κάθε φορά που μαγειρεύουμε σουτζουκάκια πάντα έχουμε διαφωνίες..

Εκείνη βγάζει το κρεμμύδι, εγώ το ξαναβάζω στη θέση του, εγώ βγάζω το κύμινο εκείνη μου λέει βάλε ίσα λίγο.

Σε τι συμφωνούμε απόλυτα; Πως τα σουτζουκάκια στο φούρνο είναι σούπερ φανταστικά, πιο υγιεινά και το αγαπημένο φαγητό όλων.. ειδικά με σπυρωτό πιλάφι!

Λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά

Οι πράσινες ελιές, όπου οι Πολίτισσες συχνά προσθετόταν μια χούφτα πράσινες ελιές στα σουτζουκάκια κάτι που θα βρούμε και συχνά σε συνταγές της Ελληνικής Κουζίνας.

Και για εμένα από όλες τις ελιές αυτέ που μου πάνε περισσότερο είναι οι πράσινες, μπουκιά και συχώριο.. κάθε μπουκιά!

Κύμινο, το αγαπημένο μου μπαχαρικό και το πλέον απαραίτητο για τα σουτζουκάκια, αυτό και το φρεσκοκομμένο μαύρο πιπέρι, βέβαια περί ορέξεως μπαχάρι και κανέλα!

Σκόρδο, σκόρδο, σκόρδο, στα σουτζουκάκια είναι το πιο βασικό συστατικό ξεκάθαρα! Όχι κρεμμύδια, όχι πρασινάδες!

Ο κιμάς μοσχαρίσιος, με ολίγον λιπάκι, αν θες τη γνώμη μου γιατί αν δεν συντρέχει λόγος να το αρνηθείς το λίπος είναι απαραίτητο και του “χαρίζει” νοστιμάδα και τα κεφτεδάκια γίνονται αφράτα και λαχταριστά!

Αν δεν σου αρέσει η οσμή του σκόρδου ή οτιδήποτε από αυτό, απλά δεν τρως γιατί όπως και να το φας θα σε “ενοχλήσει” αλλιώς αφαίρεσε το φύτρο ή ακόμη καλύτερα ψήσε αρκετά σκόρδα και βάλε τα σε βάζο με ελαιόλαδο, στο ψυγείο.

Εγώ για να είμαι ειλικρινής βάζω πολύ περισσότερες σκελίδες αλλά #nohardfeelings για τους haters που τρώνε σουτζουκάκια χωρίς σκόρδο!

Κρασί, θα βάλεις ένα καλό κρασί, στ΄αλήθεια την τελευταία φορά που έβαλα ένα “κάποιο” μου χάλασε τη γεύση του φαγητού!

Και τώρα ο φούρνος, που κάποτε ομολογώ πως μικρότερη κορόιδευα τη μάνα μου που έλεγε:

“Πω πω, έκανα κάτι σουτζουκάκια στο φούρνο” γιατί δε μπορούσα να διανοηθώ οτι έψηνε τα άμοιρα τα σουτζουκάκια.

Εντάξει.. εδώ και αρκετά χρόνια μόνο σουτζουκάκια στο φούρνο!

Με αυτή τη νοστιμάδα στο νου σας γράφω την τελευταία συνταγή με ζωικά αφού εφέτο αποφάσισα μετά από χρόνια να ακολουθήσω πάλι πιστά τη νηστεία της Σαρακοστής.

Όπως αντιλαμβάνεσαι όλο τον επόμενο καιρό μπορεί να ανεβάζω πολλά και διάφορα που έχω ήδη δοκιμάσει όμως εγώ θα νηστεύω, γι΄αυτό και αύριο σουτζουκάκια θα φτιάξω!

🤍
Εύα

Σουτζουκάκια στο φούρνο με πράσινες ελιές

Συνταγή για σουτζουκάκια στο φούρνο με πράσινες ελιές

Κατηγορία Συνταγής: Ελληνική Κουζίνα, Παραδοσιακές συνταγές, Συνταγές με κιμά, Συνταγές φούρνου, Comfort Food, Κυριακάτικο τραπέζι

Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 35 λεπτά
Ποσότητα: 4-6 άτομα


Υλικά

Για τα σουτζουκάκια

500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
3 σκελίδες σκόρδο
100 γρ. ψίχα από μπαγιάτικο ψωμί
100ml κόκκινο κρασί
½  κ.γ. κύμινο
20ml ελαιόλαδο
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Αλάτι

Για τη σάλτσα

500 γρ. σάλτσα ντομάτας στον τρίφτη
100ml κρασί
50ml ελαιόλαδο
1 κ.γ. ζάχαρη
1 μικρό ξυλάκι κανέλα
5 κόκκους μπαχάρι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Αλάτι

180γρ. ελιές πράσινες γεμιστές με πιπεριά ΕΔΕΜ

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ βάζουμε το ψωμί, το περιχύνουμε με το κρασί και το αφήνουμε να μουλιάσει για 10’ να μαλακώσει.

Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά για τα σουτζουκάκια και ζυμώνουμε για μερικά λεπτά.

Πλάθουμε τα σουτζουκάκια, δίνοντας το κλασικό σχήμα, τα τοποθετούμε σε ένα ταψί, το ένα δίπλα στο άλλο, και τα περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο.

Ψήνουμε τα σουτζουκάκια για 15’ στους 220ο C.

Ταυτόχρονα ετοιμάζουμε τη σάλτσα, βράζοντας όλα τα υλικά της για 10’ σε χαμηλή φωτιά.

Βγάζουμε τα σουτζουκάκια από το φούρνο, περιχύνουμε με τη σάλτσα, προσθέτουμε τις πράσινες ελιές και ψήνουμε για ακόμη 20’ στους 180ο C.

Σερβίρουμε με πιλάφι ή πατάτες.

Σημειώσεις για τη συνταγή:

-Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τη φρυγανιά με βρώμη, εγώ χρησιμοποίησα ψιλοτριμμένο παξιμάδι
-Οι κολοκυθοκεφτέδες είναι από τις συνταγές που συχνά χρειάζεται να προσαρμόσουμε την αναλογία των στερεών συστατικών, ανάλογα την υγρασία του μείγματος ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε επιπλέον φρυγανιά ή αλεύρι
-Οι κολοκυθοκεφτέδες φτιάχνονται με όλα τα είδη κολοκύθας ή με κολοκυθάκια
Εδώ μπορείτε να δείτε και άλλες συνταγές με κολοκύθες και κολοκυθάκια

Στη συνταγή χρησιμοποίησα ελιές πράσινες γεμιστές με πιπεριά ΕΔΕΜ, εννοείται χωρίς κουκούτσι, που πάντα έχω στο ψυγείο μου αφού τις αγαπώ και ταίριαξαν ιδανικά

Χρησιμοποιώ πάντα χωριάτικο αφράτο ψωμί, ψίχα που βρέχω με κόκκινο κρασί και όχι νερό

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.