Ινδικό βουτυράτο κοτόπουλο – butter chicken

783
0

Τρώγοντας αυτό βουτυράτο κοτόπουλο – Butter Chicken σκεφτόμουν το “τελευταίο” μου γεύμα με φίλους, πριν έρθει ο κορονοϊός, ήταν εμε τη Μαίρη και το Θοδωρή και εκείνο το βράδυ εκλεισε με την υπόσχεση για το επόμενο γεύμα μας που θα ήταν ινδικό.

Το έχω πει και το επαναλαμβάνω συνέχεια, μου λείπει κόσμος, τα γέλια μας, τα ατελείωτα φαγητά στο σπίτι και τα αγαπημένα μας στέκια, με τη Μαίρη λατρεύουμε το ινδικό, συγκεκριμένα το “Red Elephant”.

Αχ το ινδικό, πεθαίνω, σίγουρα την ινδική κουζίνα την έχω στο TOP5 των πιο αγαπημένων γεύσεων, η ινδική κουζίνα είναι κορυφαία από κάθε άποψη.

Ίσως τα πιάτα της με την πρώτη ματιά να φαίνεται οτι είναι όλα μια πλούσια σάλτσα curry αλλά κάθε ένα είναι τόσο διαφορετικό και επίσης η ινδική κουζίνα veggie friendly.

Βέβαια σήμερα το φαγητό που “μοιράζομαι” μόνο veggie friendly δεν είναι αλλά είναι τόσο λαχταριστό αυτό το Ινδικό βουτυράτο κοτόπουλο aka butter chicken και όπως επίσημα λέγεται Murgh Makhani.

Το butter chicken δημιουργήθηκε τυχαία από leftovers και το εμπνεύστηκε ο Kundan Lal Gujral το 1950.

Τα υπόλοιπα είναι γνωστά αφού το ινδικό βουτυράτο κοτόπουλο μαζί με το τίκα μασάλα και το κόρμα αποτελούν από τα πιο αγαπημένα “πειραγμένα” πιάτα της ινδικής κουζίνας..

Η ινδική κουζίνα διαπρέπει για τη έντονη νοστιμιά της, η οποία οφείλεται στα αμέτρητα μπαχαρικά, τόσο το μείγμα για curry όσο και το garam masala είναι κάτι μοναδικό.

Λέγεται οτι στην Ινδία κάθε οικογένεια έχει τη δική της συνταγή για curry.

Τα βασικά βασικά μπαχαρικά που δεν λείπουν είναι αυτά του garam masala, επίσης το κόκκινο καυτερό πιπέρι και οπωσδήποτε ο κουρκουμάς.

Για να φτιάξεις το σπιτικό ινδικό βουτυράτο κοτόπουλο – butter chicken, χρειάζεσαι κάποια συστατικά που σίγουρα ακόμη.

Σίγουρα τα περισσότερα υλικά μπορείς να τα προμηθευτείς, αν και κάποια ίσως να μη τα βρεις, μην ανησυχείς γιατί η συνταγή μου για το butter chicken είναι απλή και όπως πρέπει, δοκίμασε τό!

Ανυπομονώ να βρεθώ πάλι με τους φίλους μου, έχω υποσχεθεί να πάω στο αγαπημένο μου ινδικό, να παραγγείλω veg kurma, όλα τα naan, Punjabi mango, raita και 5 λάσι. <3

Δεν ξέρω, μπορεί να κλάψουμε από χαρά..

Μέχρι την επόμενη συνταγή,
την αγάπη μου,
Εύα

Συνταγή για butter chicken
Συνταγή για butter chicken (Murgh Makhani) – Iνδικό βουτυράτο κοτόπουλο
Κατηγορία Συνταγής: Ethnic food, Συνταγές με κοτόπουλο, Σάλτσες, Ινδική κουζίνα
Χρόνος προετοιμασίας: 60 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 60 λεπτά
Ποσότητα: 4 άτομα

Υλικά
Για το κοτόπουλο

600 γρ. φιλέτο κοτόπουλο
100 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
20 γρ. τζίντζερ
1 σκελίδα σκόρδο
½ κουταλάκι του γλυκού garam masala
¼ κουταλάκι του γλυκού καυτερό πιπέρι
1 λεμόνι
Αλάτι

Για τη σάλτσα masala

2 κρεμμύδια
50 γρ. τζίντζερ
2 σκελίδες σκόρδο
300 γρ. αποφλοιωμένες ντομάτες με το χυμό τους
50 γρ. κάσιους
½ κουταλάκι του γλυκού κύμινο
½ κουταλάκι του γλυκού κόλιαντρο, τριμμένο
1½ κουταλάκι του γλυκού garam masala
¼ κουταλάκι του γλυκού καυτερό πιπέρι
50 γρ. βούτυρο
Αλάτι

Για το βουτυράτο κοτόπουλο

80 γρ. βούτυρο
1 κουταλάκι του γλυκού καυτερό πιπέρι
120 γρ. κρέμα γάλακτος
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Φρέσκο κόλιανδρο

Εκτέλεση Συνταγής
Το μαρινάρισμα

1. Κόβουμε το κοτόπουλο σε μπουκιές το αλατίζουμε, τρίβουμε το τζίντζερ, το σκόρδο και αναμειγνύουμε με όλα τα υλικά για το κοτόπουλο.

2. Μαρινάρουμε για 30′ ή και περισσότερο αν έχουμε χρόνο.

Η σάλτσα masala

1. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τα σωτάρουμε με το βούτυρο, σε μεγάλο τηγάνι, σε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία για 10′.

2. Τρίβουμε το τζίντζερ και τα σκόρδα, τα προσθέτουμε στο κρεμμύδι και μαζί όλα τα υπόλοιπα υλικά, προσθέτουμε 100ml νερό, σιγοβράζουμε για μερικά λεπτά και πολτοποιούμε τη σάλτσα.

Το βουτυράτο κοτόπουλο

1. Σωτάρουμε το κοτόπουλο στο ελαιόλαδο, σε δυνατή θερμοκρασία μέχρι να πάρει χρώμα.

2. Σε βαθύ καθαρό τηγάνι ζεσταίνουμε το βούτυρο με το κόκκινο πιπέρι για 1′, προσθέτουμε τη σάλτσα μασάλα και το κοτόπουλο.

3. Προσθέτουμε 100ml νερό και σιγοβράζουμε για 20′, προσθέτουμε την κρέμα και δοκιμάζουμε το αλάτι, σιγοβράζουμε λίγα μέχρι να ομογενοποιηθεί η κρέμα στη σάλτσα.

4. Σερβίρουμε το βουτυράτο κοτόπουλο με φρέσκο κόλιανδρο, ρύζι μπασμάτι καιν νααν.

Σημειώσεις για τη συνταγή:

-Τη συνταγή για το garam masala τη βλέπετε εδώ, εναλλακτικά χρησιμοποιούμε τα μπαχαρικά που αναφέρονται ή συσκευασμένο μείγμα
-Το βουτυράτο κοτόπουλο όσο πιο αργά μαγειρευτεί τόσο πιο νόστιμο θα είναι, ειδικά την επόμενη ημέρα είναι ακόμη πιο νόστιμο
-Αν δεν μας αρέσουν τα καυτερά χρησιμοποιούμε κόκκινο γλυκό πιπέρι
-Περισσότερες ethnic συνταγές μπορείς να δεις εδώ

Συνταγή για βουτυράτο κοτόπουλο ινδική κουζίνα
Συνταγή για butter chicken
Συνταγές με κοτόπουλο μαρινάρισμα με garam masala
Συνταγές για ινδικό κοτόπουλο curry
Συνταγές για ινδικό, σάλτσα masala
Butter chicken συνταγή
Συνταγές για σάλτσα για ινδικό garam masala
Συνταγή για butter chicken
Συνταγές για ινδικό

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.