Προζύμι (Πώς να φτιάξετε προζύμι)

483

Το σπιτικό ψωμί είναι ό,τι καλύτερο και για να απολαύσετε το τέλειο σπιτικό ψωμί χρειάζεστε οπωσδήποτε προζύμι!
Η “υπόθεση” προζύμι είναι πανεύκολη, αρκεί να ακολουθήσετε πιστά την συνταγή και να έχετε υπομονή, θα το φτιάξετε μόνο μία φορά και με την σωστή συντήρηση θα το έχετε για πάντα!

By ΕΥΑ ΜΟΝΟΧΑΡΗ Published: 20 Ιουλίου, 2013

  • ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΓΙΑ: 1 (1 Servings)

Το σπιτικό ψωμί είναι ό,τι καλύτερο και για να απολαύσετε το τέλειο …

Υλικά

Οδηγίες

  1. Διαδικασία 1η

    Σε ένα μπώλ που θα κλείνει, ανακατεύουμε το αλεύρι με το νερό και τον χυμό λεμονιού πάρα πολύ καλά ώστε να πάρουμε ένα χυλό-ζύμη χωρίς σβόλους.
    Σκεπάζουμε το μπώλ, το τυλίγουμε με πετσέτα και το βάζουμε σε ζεστό μέρος για 48 ώρες.
    Μέσα στις 48 ώρες το ανακατεύουμε 3-4 φορές.
  2. Διαδικασία 2η

    Προσθέτουμε μέσα στον χυλό, το αλεύρι και το νερό και πάλι ανακατεύουμε πολύ καλά να μην μείνουν σβώλοι.
    Σκεπάζουμε το μπώλ, το τυλίγουμε με πετσέτα και το βάζουμε σε ζεστό μέρος για 24 ώρες, αυτή την φορά.
    Μέσα στις 24 ώρες το ανακατεύουμε 3-4 φορές. Μόλις ο χυλός αφρίσει είναι έτοιμος για την τελική διαδικασία.
  3. Τελική Διαδικασία

    Προσθέτουμε μέσα στον χυλό, το αλεύρι και το νερό και πάλι ανακατεύουμε πολύ καλά να μην μείνουν σβώλοι.
    Σκεπάζουμε το μπώλ, το τυλίγουμε με πετσέτα και το βάζουμε σε ζεστό μέρος για άλλες 24 ώρες την φορά.
    Στο τέλος το προζύμι μας πρέπει να είναι αφρώδες σφιχτός χυλός-ζύμη.
    Ανακατεύουμε το προζύμι μας και το αφήνουμε 3 μέρες σκεπασμένο σε ζεστό μέρος.
    Κατόπιν είναι έτοιμο με την χαρακτηριστική όξινη γεύση του να χρησιμοποιηθεί!
  4. Η Συντήρηση για να έχετε πάντα προζύμι

    Το προζύμι το αποθηκεύετε σε τάπερ που κλείνει ερμητικά στο ψυγείο στην συντήρηση!
    Κάθε φορά που θέλετε να το χρησιμοποιήσετε φροντίζετε να μείνει τουλάχιστον η μισή ποσότητα από το έτοιμο προζύμι, το αφήνετε μισή ώρα εκτός ψυγείου, προσθέτετε 1-2 κουταλιές αλεύρι και την αντίστοιχη ποσότητα χλιαρό εμφιαλωμένο νερό, ανακατεύετε πολύ καλά, αφήνετε λίγη ώρα "να γίνει" και ξαναβάζετε στο ψυγείο.
  5. Για να κρατήσει το προζύμι για πάντα κάθε 7-8 μέρες πρέπει να κάνετε την διαδικασία ανανέωσης με ίση ποσότητα από αλεύρι και νερό (2 κουταλιές της σούπας αρκεί), αφαιρώντας κάθε φορά το μισό από την υπάρχουσα ποσότητα προζυμιού, είτε το χρησιμοποιείτε είτε όχι!

Join the Conversation

  1. eyxaristo poli gia ti sintagi!!! einai paneykolo, kai poooli pio ygiino apo tin magia!!!

  2. Φυσικά και πανεύκολο να το φτιάξει οποιοσδήποτε!

  3. θα προσπαθησω να το κανω ελπιζω να το πετυχω . ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ

  4. Τελικά το καλοκαίρι γίνεται εύκολα.

  5. Φυλλια says:

    Στην πρωτη διαδικασια εννοειται 4 κουταλιες της σουπας η φλυτζανια ? Επίσης μπορω να το βαλω σε γυαλινο βαζο αλλα σκεπασενο η ερμητικα κλειστο στις φασεις ; Διευκρινειστε παρακαλω .Ευχαριστω.

    1. 4 κουταλιές της σούπας Φύλλια, βέβαια μπορείς να το βάλεις σε γυάλινο αποστειρωμένο βάζο. Καλή επιτυχία!

      Ε.

  6. Δεσποινα Φ says:

    Για ποση ποσοτητα αλευριου ειναι αυτο το προζυμι;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Like
Close
Cook & Eat with Funkycook © Copyrights 2022. All rights reserved.
Close