Κάποιες συνταγές μόλις τις “πάρει” το αυτί ή το μάτι σου νομίζεις οτι δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον…
Μια από αυτές είναι η μουστάρδα Κέρκυρας, μια συνταγή με βενετσιάνικες επιρροές όπως είναι άλλωστε το μεγαλύτερο μέρος των συνταγών της Κερκυραϊκής κουζίνας, όπου μέσα στα χρόνια οι νοικοκυρές και μάγειρες έδωσαν ένα δικό τους χαρακτήρα δημιουργώντας ένα εξαιρετικό γαστρονομικό προφίλ παντρεύοντας επιρροές, τοπικά υλικά και έθιμα.
Η μουστάρδα της Κέρκυρας ή μοστάρντα ή μουστάρδα ντόλτσε είναι μια από αυτές, τι περιέχει πραγματικά αυτή η μουστάρδα, είναι μουστάρδα όπως εμείς γνωρίζουμε το κοινό προϊόν στα ράφια της αγοράς, γιατί κάποιος να φτιάξει αυτή την μοστάρντα;
Η μοστάρντα ντόλτσε περιέχει φρούτα, αρωματικά, κρασί, σιναπόσπορο και πρέπει να την δοκιμάσεις γιατί θα γνωρίσεις μια ξεχωριστή γεύση και χρήση του κυδωνιού!
Μόλις η μουστάρδα κρυώσει και ανοίξεις το βάζο θα καταλάβεις γιατί την λένε μουστάρδα, δεν θα πιστεύεις την αγνή της γεύση, ταίριαξέ την με κρεατικά, η συνταγή είναι Χριστουγεννιάτικη και τα κρέατα των ημερών ειδικά τα πουλερικά θα βρουν γευστικά την ιδανική συντροφιά!
#Joytothefood
Σπιτική Μουστάρδα από την Κέρκυρα
° Έτοιμο σε: 60-70′
° Ποσότητα: 1 βάζο, 300 gr.
Υλικά
1 κυδώνι
1 μήλο golden
250 ml. κρασί γλυκό λευκό
200 ml. κρασί Chardonnay (σαρντονέ) ή μούστο
1 κουταλιά της σούπας μέλι
1 κουταλιά της σούπας πετιμέζι
1 κουταλιά της σούπας ξύσμα πορτοκαλιού και νεραντζιού
1 φύλλο φασκόμηλο
¼ κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο σκόνη
10 κόκκους πιπέρι
½ κουταλάκι του γλυκού σκόνη πικάντικης μουστάρδας
½ κουταλιά της σούπας σιναπόσπορο
1 κουταλιά της σούπας λευκό ξύδι ή μηλόξυδο
Εκτέλεση
Κόβουμε σε μικρά κομμάτια (ζάρια) το κυδώνι με την φλούδα του και το βάζουμε να βράσει με το Chardonnay.
Μόλις πάρει 2-3 βράσεις προσθέτουμε το μήλο καθαρισμένο κομμένο σε μικρά κομμάτια και όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τον σιναπόσπορο και το ξύδι.
Σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν τα φρούτα και να γίνουν σαν πολτός αλλά δεν θέλουμε να έχει υγρά. Αν χρειαστεί προσθέτουμε επιπλέον κρασί μέχρι να πάρουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε.
Αφαιρούμε το φύλλο του φασκόμηλου.
Στο γουδί σπάμε τον σιναπόσπορο με το ξύδι να γίνει σαν πολτός και το προσθέτουμε στο ζεστό μείγμα, ανακατεύουμε και μεταφέρουμε σε αποστειρωμένα βάζα. Διατηρείται στο ψυγείο.
Σημειώσεις για την συνταγή:
~ Αν θέλετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αντί για μήλο αχλάδι.
~ Αν συμπέσει να έχετε μούστο χρησιμοποιήστε μόνο μούστο.
Την περίμενα άντε να δω πότε θα βρω λίγο χρόνο!!
Η συνταγή μου φαίνεται ενδιαφέρουσα αλλά στην εκτέλεση αναφέρονται πολύ λιγότερα υλικά από αυτά που δίνονται. Είναι δυνατόν να είναι πιό λεπτομερής η εκτέλεση για κάποιες μη έμπειρες μαγείρισες σαν εμένα.
Σας ευχαριστώ πολύ.
Φωτεινή καλησπέρα!
Σχετικά με την συνταγή: Σε πρώτη φάση κόβουμε σε μικρά κομμάτια (ζάρια) το κυδώνι με την φλούδα του και το βάζουμε να βράσει με το Chardonnay.
Κατόπιν προσθέτουμε το μήλο και όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τον σιναπόσπορο και το ξύδι.
Μόλις το μαλακωσουν τα φρούτα (γίνουν σαν μαρμελάδα), προσθέτουμε τον σιναπόσπορο που σπάσαμε σε γουδί μαζί με το ξύδι.
Ελπίζω να σε βοήθησα, για ό,τι άλλο είμαι στην διάθεσή σου!
Καλή χρονιά!