Οι Κατάδες είναι γεμιστοί κουραμπιέδες από τη Σάμο, αν δεν ξέρεις, ούτε που σου πάει στο μυαλό τι μπορεί να είναι!
Σίγουρα η πρώτη σκέψη σου δεν πάει σε φαγητό, πόσο μάλλον σε Χριστουγεννιάτικο κέρασμα!
Οι κατάδες της Σάμου είναι ενας από τους πιο ξεχωριστούς κουραμπιέδες, που ακόμη και αν έχεις μαύρα μεσάνυχτα στην κουζίνα δεν υπάρχει περίπτωση να μην σου πετύχει!
Το βόρειο Αιγαίο το λατρεύω, τα καταπράσινα νησιά του, τις θάλασσες, την γαστρονομική τους παράδοση, τους ίδιους τους ανθρώπους…
Πριν φτάσω στους μοναδικούς κατάδες, πριν μερικές ημέρες ζυμωσα και έφτιαξα τους κατάδες, την συνταγή όπου μου την είχε δώσει η Σαμιώτισσα κυρά-Αγγελική που έμενε στην παλιά μου γειτονιά, τότε μου είχε πει να βάλω ούζο στην ζύμη, έτσι και έκανα.
Προχθές βρέθηκα στο Αθηνόραμα Ελλάδα Γιορτή Γεύσεις, ένας ευγενικότατος κύριος με ρώτησε αν θα ήθελα να δοκιμάσω ούζο, το οποίο είναι από την Σάμο, τον ρώτησα για τους κατάδες κι εκείνος αφού έγνεψε καταφατικά μου έδειξε μια γλυκύτατη ζαχαροπλάστισσα της Σάμου, η οποία μου είπε για τους κατάδες, τον μπακλαβά της Σάμου με αράπικο φυστίκι (ανυπομονώ να τον φτιάξω!) και μου πρόσφεραν ένα μπουκάλι ούζο.
Φέτος δεν θέλω κλασικό κουραμπιέ, φέτος θα προτιμήσω τους γεμιστούς, μυρωδάτους Σαμιώτικους!
Enjoy!
Κατάδες, Παραδοσιακοί Κουραμπιέδες Σάμου
° Έτοιμο σε: 60-70′
° Ποσότητα: 40 κομμάτια
Υλικά
για την ζύμη
640 γρ. αλεύρι
120 γρ. ελαιόλαδο
120 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
110 γρ. ζάχαρη
120 γρ. χυμό πορτοκάλι
½ κ.γ. σόδα
3 κ.σ. ούζο
1 κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού
1 κάψουλα βανιλλίνης
1 κουταλιά της σούπας ροδόνερο
Άχνη
για την γέμιση
120 γρ. καρύδια
80 γρ. σουσάμι
1½ κ.σ. μέλι
½ κ.γ. κανελογαρίφαλα
1 κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού
Άχνη για το πασπάλισμα
Εκτέλεση βήμα-βήμα
Στο μίξερ χτυάμε το ελαιόλαδο, το βούτυρο και την ζάχαρη να ασπρίσουν και μέχρι να αφρατέψουν, σε δυνατή ταχύτητα.
Διαλύουμε την σόδα στον χυμό πορτοκαλιού και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175ο Κελσίου.
Προσθέτουμε το ξύσμα και μια κουταλιά της σούπας αλεύρι στο μείγμα του μίξερ.
Προσθέτουμε το ούζο, τον χυμό, την βανιλλίνη, το ροδόνερο και σταδιακά το αλεύρι.
Η ζύμη είναι έτοιμη όταν ξεκολλάει απο τα τοιχώματα ή δεν κολλάει στα χέρια μας και είναι απαλή και εύπλαστη.
Ετοιμάζουμε την γέμιση, καβουρδίζουμε αρχικά το σουσάμι και κατόπιν σπάμε το καρύδι με το σουσάμι, προσθέτουμε το ξύσμα του πορτοκαλιού, τα μπαχαρικά και το μέλι, ανακατεύουμε καλά.
Χωρίζουμε την ζύμη σε μικρότερα ομοιόμορφα κομμάτια. Με την βοήθεια ενός πλάστη ανοίγουμε την ζύμη σε κυκλικούς δίσκους.
Κόβουμε με ένα κυκλικό κουπ πατ και γεμίζουμε τους κατάδες.
Κλείνουμε καλά σε σχήμα μισοφέγγαρο και αραδιάζουμε τους κατάδες σε ταψί.
Ψήνουμε για 25-30 περίπου λεπτά στους 175ο Κελσίου.
Μόλις βγάλουμε τους κουραμπιέδες, ζεστούς, τους ραντίζουμε με ροδόνερο και τους πασπαλίζουμε με άχνη.