Πρώτη φορά ταχινόπιτες – ταχινοπιτάκια δοκίμασα περίπου στα 10, η θεϊκή τους γεύση μένει αξέχαστη γι’ αυτό και μοιράζομαι την αγαπημένη μου συνταγή ταχινόπιτες!
Ήταν τη Μεγάλη Εβδομάδα και συγκεκριμένα τη Μεγάλη Πέμπτη που μετά τα μεσάνυχτα στόλιζαν με κατάνυξη τον Επιτάφιο για την επόμενη ημέρα, θυμάμαι όλοι έφερναν από το σπίτι διάφορα νηστίσιμα φαγητά και γλυκά κατά βάση αλάδωτα, για να «βγει» η βραδιά.
Αυτή η βραδιά ήταν μια από τις πιο αγαπημένες του χρόνου.
Αφενός μεν γιατί μπορούσαμε όλα τα παιδιά να ξενυχτάμε με τη συγκατάθεση της μαμάς, αφετέρου δε στον Ορχομενό έχουμε σαν έθιμο τα παιδιά να «κλέβουν» λουλούδια από τους κήπους για να στολιστεί ο Επιτάφιος.
Η Στέλλα είναι οικογενειακή μας φίλη και είναι από την Κύπρο.
Πάντα στην ολονυχτία έφερνε ζεστές ταχινόπιτες. Για τους μεγαλύτερους δεν έβαζε ζάχαρη γιατί ήταν πένθιμη ημέρα ενώ για τους μικρούς τις έκανε γλυκιές.
Μαζί της είχε και Μακεδονικό Ταχίνι στο βάζο, το οποίο όταν ερχόταν η ώρα του καφέ έβαζε από ένα μικρό κουταλάκι στο κάθε κουπάκι.
Αυτό ήταν άλλο ένα ωραίο εκείνης της ημέρας για εμάς τα παιδιά αφού ήταν από τις ελάχιστες φορές που μας επέτρεπαν να πιούμε μια-δύο γουλιές καφέ με ταχίνι.
Τις ταχινόπιτες τις φτιάχνω αρκετά συχνά γιατί #kalisarakosti χωρίς ταταχινόπιτες δε γίνεται!
Τις αγαπώ. Αυτή η γεύση από το ζεστό ταχίνι και την καραμελωμένη ζάχαρη με πάει στον 7ο ουρανό.
Καμιά φορά τις φτιάχνω σαν στριφτάρια και άλλες φορές σαν λεπτά ψωμάκια.
Και στις δύο περιπτώσεις τις συνοδεύω με ένα καφεδάκι στο οποίο βάζω ένα κουταλάκι ταχίνι… μοναδικός συνδυασμός!
Συνταγή για ταχινόπιτες σε δυο εκδοχές
Χρόνος Προετοιμασίας: 60′
Χρόνος Ψησίματος: 30′
Βαθμός Δυσκολίας: Μέτριος
Μερίδες: 20 κομμάτια
Υλικά
για τη ζύμη
400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
8 γρ. ξηρή μαγιά
1 κ.σ. ζάχαρη
½ κ.γ. αλάτι
285ml νερό, ελαφρώς χλιαρό
1 κ.γ. μαχλέπι
35ml Παρθένο Σησαμέλαιο ή ελαιόλαδο
Για τη γέμιση
300 γρ. Μακεδονικό Ταχίνι
150 γρ. ζάχαρη (κρυσταλλική, καστανή ή καρύδας)
Κανέλα
Εκτέλεση
Η ζύμη
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε 100ml από το ζεστό νερό και διαλύουμε τη ζάχαρη και τη μαγιά.
Αφήνουμε 15 λεπτά σε ζεστό σημείο να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Σε ένα λεκανάκι βάζουμε τα άλευρα, τη μαγιά, το υπόλοιπο νερό, το λάδι και το αλάτι.
Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ελαστική απαλή ζύμη.
Αφήνουμε 20-30 λεπτά τη ζύμη στην άκρη, την οποίο σκεπάζουμε με μεμβράνη για να μην στεγνώσει.
Συνταγή για ταχινοπιτάκια εκδοχή 1η
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 8 ισόποσα κομμάτια περίπου 100 γρ. το καθένα.
Με τον πλάστη ανοίγουμε ένα λεπτό φύλλο απλώνουμε ταχίνι σε όλη την επιφάνεια και πασπαλίζουμε με κανελοζάχαρη.
Κλείνουμε σε ρολό, το στρίβουμε και το τραβάμε προσεκτικά ώστε να λεπτύνει και να μακρύνει, περίπου μισή φορά το μέγεθός του.
Κόβουμε το στριφτάρι στη μέση και του δίνουμε το σχήμα του σαλίγκαρου.
Ραντίζουμε την επιφάνεια με νερό και πασπαλίζουμε με κανελοζάχαρη.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο για περίπου 30 λεπτά στους 175ο C.
Συνταγή για ταχινόπιτες εκδοχή 2η
Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο ισόποσα κομμάτια (περίπου 440 γρ. το καθένα) και ανοίγουμε το κάθε κομμάτι σε μεγάλο, σχετικά λεπτό και μακρόστενο φύλλο 60*40 εκ.
Απλώνουμε τα 150 gr. από το ταχίνι, πασπαλίζουμε με κανελοζάχαρη σε όλη την επιφάνεια και κλείνουμε σε ρολό και κόβουμε σε κομμάτια 5 εκ.
Πιέζουμε με την παλάμη μας, την οποία έχουμε λαδώσει καλά, να λεπτύνουν και αραδιάζουμε σε δίσκο ψησίματος που έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί.
Τέλος,πασπαλίζουμε με κανελοζάχαρη.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο για περίπου 30 λεπτά στους 175ο C.
Σημειώσεις για τη συνταγή:
– Μπορούμε να αρωματίσουμε τη ζύμη με μαστίχα ή καρδάμωμο και τη γέμιση με πορτοκάλι και λεμόνι.
– Για να κόψουμε ευκολότερα το ρολό στη δεύτερη εκδοχή το βάζουμε 25-30 λεπτά στην κατάψυξη.
– Όσο περισσότερο ταχίνι έχουν οι ταχινόπιτες τόσο πιο νόστιμες είναι.