Τζατζίκι, το παραδοσιακό συνοδευτικό (Greek Tzatziki)

2.2K

Δροσερό τζατζίκι πάει με όλα γιατί ελληνικό τραπέζι χωρίς αυτό δεν γίνεται αφού είναι το απόλυτο συνοδευτικό σε κάθε ελληνικό τραπέζι!

Για την σωστή συνταγή για τζατζίκι αρκεί ένα καλό στραγγιστό γιαούρτι συνήθως αγελαδινό, τραγανό αγγούρι και φυσικά σκόρδο!

Φτιάχνεται πανεύκολα, απλά υλικά, πάντα διαθέσιμο στο ψυγείο χωρίς συντηρητικά και υποκατάστατα με πραγματικό γιαούρτι.

Για ένα τέλειο αποτέλεσμα σε υφή και γεύση είναι απαραίτητο το γιαούρτι σακούλας – στραγγιστό.

Βέβαια το πρόβειο γιαούρτι δίνει επίσης πολύ καλό αποτέλεσμα αρκεί να το στραγγίσετε καλά!

Το ίδιο καλά πρέπει να στραγγίσετε και το αγγούρι.

Αν το αγγούρι διαπιστώσω πως έχει “καλή” φλούδα και όχι σκληρή, πολλές φορές το προσθέτω με την φλούδα.

Δοκιμάστε τη συνταγή, προσθέστε όσο σκόρδο θέλετε άλλωστε το τζατζίκι θέλει την αψάδα του.

Άλλες φορές εμπλουτίστε με άνηθο ή καρότο ενώ μη διστάσετε να δοκιμάσετε και στραγγιστό κατσικίσιο ή πρόβειο γιαούρτι ή σπιτικό γιαούρτι, συνταγή εδώ.

Δεν χρειάζεται να αναφέρουμε το πόσο ταιριάζει σχεδόν με τα πάντα!

Το greek tzatziki όμως δεν είναι αποκλειστικό παραδοσιακό “προνόμιο” της Ελληνικής κουζίνας, σε όλη τη Μεσόγειο και την Ανατολή το πεντανόστιμο συνοδευτικό εμπλουτίζει τα τραπέζια.

Ο κάθε τόπος δίνει το δικό του παραδοσιακό χαρακτηριστικό αλλά και όνομα.

Είναι το καλύτερο συνοδευτικό για το πασχαλινό αρνί, το καλοκαίρι για τα ξεροτηγανισμένα κολοκυθάκια και πατάτες!

Τα παϊδάκια, οι πανσέτες και σουβλάκια “ζητάνε” μόνο αυτό!

Προσθέστε το στις καλοκαιρινές ντοματοσαλάτες ή απλά απολαύστε το μόνο του με ολόφρεσκο ψωμί!

 

Ποσότητα / Μερίδες: 6
Χρόνος Προετοιμασίας10 minutes
Είδος ΓεύματοςΠαραδοσιακά

Τζατζίκι (Greek Tzatziki)

Εκτυπώση Συνταγής
Δροσερό τζατζίκι που πάει με όλα γιατί ελληνικό τραπέζι χωρίς τζατζίκι δεν γίνεται, για την σωστή συνταγή για τζατζίκι αρκεί ένα καλό στραγγιστό γιαούρτι, τραγανό αγγούρι και φυσικά σκόρδο!

Υλικά

  • 400 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 1 μέτριο αγγούρι
  • 3-4 σκελίδες σκόρδο ή όσο σας αρέσει
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. ξύδι λευκό
  • Αλάτι
  • Λευκό πιπέρι
  • Μαύρο φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

  • Τρίβουμε το αγγούρι στον ρεντέ, το βάζουμε σε τουλπάνι ή μία καθαρή πετσέτα και το στραγγίζουμε, πιέζοντας το, να βγάλει τα όλα τα υγρά του.
  • Αφαιρούμε το πράσινο φύτρο από τα σκόρδα και τα πολτοποιούμε, σε γουδί ή στο πολυμηχάνημα με λίγο αλάτι.
  • Σε μπολ, με καπάκι, ανακατεύουμε το αγγούρι,το γιαούρτι, τα πιπέρια, το ξύδι και ανακατεύουμε.
  • Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι ή ξύδι.
  • Σκεπάζουμε το τζατζίκι και στο ψυγείο για 30′ και σερβίρουμε!

Σημειώσεις για τη συνταγή

- Μπορούμε να προσθέσουμε στο τζατζίκι λίγο άνηθο ή μπούκοβο
- Αν θέλουμε να έχει δυνατή γεύση το τζατζίκι προσθέτουμε τη μια σκελίδα σκότρο τριμμένη στον τρίφτη
 

Τζατζίκι Συνταγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ψήφοι Συνταγής




Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Like
Close
Cook & Eat with Funkycook © Copyrights 2022. All rights reserved.
Close