Κάθε φορά που ακούω την λέξη στιφάδο θυμάμαι εκείνη την λατρεμένη ταινία της Αλίκης Βουγιουκλάκη “Αχ, αυτή η γυναίκα μου”, ο εργένης διευθυντής που με τόσο λαχτάρα θέλει να φάει έναν λαγό στιφάδο!
Το στιφάδο θέλει και αυτό την θυσία του, δεν είναι και εύκολο βλέπεις να καθαρίσεις τόσο μικρά κρεμμυδάκια αλλά την αξίζει με το παραπάνω!
Το στιφάδο συνηθίζεται να τρώγεται με λαγό, παραδοσιακά, όμως αυτό είναι κάτι σχεδόν απίθανο εκτός αν έχεις “μπάρμπα στην Κορώνη” διαφορετικά και το κουνέλι μπορεί αν τον αντικαταστήσει επάξια.
Το καλύτερο στιφάδο το έχω φάει στις Μυκήνες, από την γιαγιά του φίλου μου του Σωτήρη μαγειρεμένο με αγριογούρουνο.
Όσο καθαρίζαμε τα κρεμμύδια, με την περίεργη προφορά της, μου είπε ότι το σπιτικό ξύδι, το κονιάκ και το υπομονετικό βράσιμο είναι το μυστικό, η κυρά Δήμητρα μου έστυψε μια πορτοκαλάδα με πορτοκάλια από τα κτήματα τους, όσες ώρες κάθισα μαζί της, ενώ το στιφάδο σιγόβραζε στο πετρογκάζ μέσα στον τέντζερη και τι δεν μου αφηγήθηκε για την ζωή της στα κτήματα, πως μεγάλωσε τα παιδιά της, για τον μικρό της τον Κώστα που έχει εστιατόρια στην Αμερική και όταν έρχεται στην Ελλάδα του μαγειρεύει σα να μην υπάρχει αύριο γιατί εκεί το φαγητό είναι ‘’ξένο’’ και όλο κοιτούσε το στιφάδο και μονολογούσε το όνομα του γιού της.
Έτσι είναι οι μάνες βλέπεις…
Το στιφάδο το φτιάχνω συχνά, ειδικά αν πέσει στα “χέρια” μου κόκορας, αλλιώς χρησιμοποιώ μοσχάρι ή κοτόπουλο, σίγουρα δεν είναι σαν το αγριογούρουνο αλλά το κοτόπουλο είναι μια εύκολη και ελαφριά λύση, ειδικά τα μπουτάκια!
Επειδή συνήθως δεν έχω σπιτικό ξύδι χρησιμοποιώ μία μίξη από λευκό μπαλσάμικο και λευκό ξύδι, επίσης πάντα όταν το μαγειρεύω με κοτόπουλο ενισχύω την γεύση του με ένα κύβο Maggi κοτόπουλο, παραλείπω το αλάτι και αφού το σιγοβράσω, έτσι ζεστό-ζεστό όπως είναι με την μελωμένη σάλτσα του και τα τρυφερά του κρεμμυδάκια, παίρνω αρκετό ψωμί και η απόλαυση δεν έχει τελειωμό!
Στιφάδο με Κοτόπουλο
° Έτοιμο σε: 50′ περίπου
° Ποσότητα: 4 μερίδες
Υλικά
> 4 μπουτάκια κοτόπουλου
> 1000 gr. κρεμμυδάκια εσαλότ
> 1 κουταλιά της σούπας τοματοπελτέ
> 1 κύβο κότας Maggi
> 60 ml. κονιάκ
> 50 ml. ξύδι
> 5-6 κόκκους μπαχάρι
> 1 φύλλο δάφνης
> 2-3 μοσχοκάρφια γαρίφαλο
> 1 κλωναράκι δενδρολίβανο
> Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
>Ελαιόλαδο
Εκτέλεση βήμα-βήμα
- Καθαρίζουμε τα κρεμμυδάκια και τα αφήνουμε μέσα σε κρύο νερό για 1 ώρα περίπου.
- Σε μια βαθιά και πλατιά κατσαρόλα ρίχνουμε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, σωτάρουμε τα μπουτάκια κοτόπουλου μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές και τα μεταφέρουμε σε πλατιά κατσαρόλα.
- Στο ίδιο τηγάνι σωτάρουμε τα κρεμμυδάκια για περίπου 5 λεπτά κατόπιν τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα.
- Βάζουμε την κατσαρόλα σε δυνατή θερμοκρασία σβήνουμε με το ξύδι και αφήνουμε 2 λεπτά να εξατμιστεί.
- Προσθέτουμε το κονιάκ, τα μπαχαρικά, το πιπέρι και λίγο ελαιόλαδο.
Σε ένα μπώλ διαλύουμε τον τοματοπελτέ και τον κύβο Maggi σε 550 ml. ζεστό νερό.
- Περιχύνουμε το φαγητό και σιγοβράζουμε για 45 λεπτά περίπου ή όσο χρειαστεί μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμύδια και να μελώσει η σάλτσα.
- Αφαιρούμε τα μπαχαρικά και σερβίρουμε το φαγητό!
Σημειώσεις για την συνταγή:
– Για να φτιάξουμε το στιφάδο χρησιμοποιούμε τα ειδικά κρεμμυδάκια και όχι κανονικά κρεμμύδια, θα τα βρείτε παντού!
– Αν δεν σας αρέσει το δενδρολίβανο χρησιμοποιήστε φρέσκο θυμάρι!
– Αν δεν έχετε κονιάκ χρησιμοποιήστε κρασί λευκό.