Γαλακτομπούρεκο, μια λέξη, ένα γλυκό, μια αγάπη, ναι, το γαλακτομπούρεκο είναι μέσα στο τοπ 5 των ωραιότερων γλυκών!
Και όπως κάθε υπέροχο και ξακουστό γλυκό, έχει κι αυτό τα κολπάκια του.
Πριν αρκετό καιρό έφτασε στα αυτιά μου μια ιστορία σχετικά με το πιο γνωστό “γαλακτομπούρεκο” της Αθήνας που στο όνομά του γράφονται ύμνοι, η αλήθεια είναι ότι δεν ξέρω ούτε αν αληθεύει 100%, ούτε αν και σε περίπτωση που αληθεύει πρέπει να την μοιραστώ, θα την κρατήσω “μυστικό” και αν κάποια στιγμή πρέπει, θα την διηγηθώ.
Όμως αυτή η ιστορία αποκάλυπτε μέρος της επιτυχίας της συνταγής, όπως είπε τότε εκείνη η γιάγια στην Αγίας Ζώνης, ολόφρεσκα καλοχτυπημένα αυγά και καλής ποιότητας, πλούσιο βούτυρο.
Έχω την τύχη κάθε εβδομάδα να μου φέρνουν ολόφρεσκα αυγά από το χωριό και από βούτυρο γι΄ακόμη μια φορά θα εμπιστευθώ το ΗΠΕΙΡΟΣ τύπου Κερκύρας.
Πετυχημένο γαλακτομπούρεκο δεν έφτιαχνα πάντα, με τον καιρό τα κατάφερα, αυτό το τραγανό και λαχταριστό φύλλο, την βελούδινη αέρινη κρέμα και την σωστή αναλογία σιροπιού.
Το γαλακτομπούρεκο είναι πάντως ένα γλυκό που τρώγεται από το πρωί όταν είναι ζεστό (αχΠαναγιάμου) ως το βράδυ δροσερό-δροσερό!
Στο σπίτι μου ήταν και είναι ένα από τα γιορτινά γλυκίσματα και μερικές φορές “τσακωνόμαστε” ενώ στο τέλος μοιραζόμαστε το τελευταίο κομμάτι!
Γαλακτομπούρεκο
•Προετοιμασία: 30′ •Έτοιμο σε: 2 ώρες •Ποσότητα: 10-12 άτομα •Επίπεδο Δυσκολίας: Μέτριο
Υλικά
για την κρέμα
1450 ml. γάλα αγελαδινό πλήρες
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο Ήπειρος, τύπου Κερκύρας
125 gr. σιμιγδάλι ψιλό
20 gr. κόρν φλάουρ
4 αυγά
200 gr. ζάχαρη
¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
2 κάψουλες βανιλλίνης
Ξύσμα λεμονιού
για το σιρόπι
750 gr. ζάχαρη
400 gr. νερό
1 λεμόνι
Επιπλέον θα χρειαζόμαστε
1 πακέτο φρέσκο φύλλο Βηρυτού
200 gr. βούτυρο Ήπειρος, τύπου Κερκύρας
Εκτέλεση βήμα-βήμα
Το σιρόπι
Βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι να βράσουν και προσθέτουμε το λεμόνι κομμένο στην μέση.
Βράζουμε για 5 λεπτά και κρατάμε το σιρόπι στην άκρη να κρυώσει.
Η κρέμα
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα και το ξύσμα λεμονιού, προσθέτουμε τα ¾ της ποσότητα ζάχαρης, το κόρν φλάουρ, την βανιλλίνη, το αλάτι και το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά με το γάλα.
Ξεκινάμε να βράζουμε σε χαμηλή θερμοκρασία ανακατεύοντας συνεχώς.
Χτυπάμε με ένα σύρμα τα αυγά με την υπόλοιπη ποσότητα της ζάχαρης.
Μόλις πήξει η κρέμα με το γάλα και το σιμιγδάλι αποσύρουμε από την φωτιά και προσθέτουμε σταδιακά, τα χτυπημένα αυγά, ανακατεύοντας συνεχώς.
Τέλος προσθέτουμε το βούτυρο στην κρέμα και ανακατεύουμε.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C.
Το γαλακτομπούρεκο
Λιώνουμε τα 200 gr. βούτυρο σε χαμηλή θερμοκρασία.
Σε ένα μέτριο ταψί στρώνουμε τα μισά φύλλα τα οποία ραντίζουμε με το βούτυρο.
Προσθέτουμε την κρέμα και καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, τα οποία ραντίζουμε επίσης με βούτυρο.
Κλείνουμε καλά τις άκρες και χαράζουμε ελαφρά με ένα μυτερό μαχαίρι.
Ψήνουμε για 45-50 περίπου λεπτά στους 180ο C.
Μόλις το γαλακτομπούρεκο χρυσίσει και είναι έτοιμο, το σιροπιάζουμε κουταλιά-κουταλιά.
Φυσικά τρώγεται ζεστό ή κρύο!
Σημειώσεις για την συνταγή:
~ Το σιρόπι αυστηρά πρέπει να είναι κρύο, διαφορετικά δεν θα πάρετε το τέλειο τραγανό αποτέλεσμα.
~ Αν θέλετε μπορείτε να αντικαταστήσετε ένα μικρό μέρος του γάλακτος με κρέμα γάλακτος πλήρες, για ακόμη πιο πλούσιο αποτέλεσμα.
~ Αν θέλετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και τα κλασικά φύλλα κρούστας για σιροπιαστά γλυκά, αν και τα φύλλα Βηρυτού δίνουν εντυπωσιακό αποτέλεσμα και γεύση.
~ Αν θέλετε αρωματίστε το σιρόπι με μέλι, λίγο πορτοκάλι ή ένα ξυλάκι κανέλας.