Το κυδωνόπαστο ή παστοκύδωνο “κρατάει” όλη η γεύση, το άρωμα και τη φρεσκάδα του κυδωνιού!
Συνοδεύσετε τα έντονα γευστικά τυριά, αλλαντικά, δοκιμάστε σε σαλάτες ή απλά απολαύστε το σαν γλύκισμα!
Κυδωνόπαστο Recipe
By 25 Οκτωβρίου, 2013
Published:- ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΓΙΑ: 1
- ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 15 mins
- ΧΡΟΝΟΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ: 3 hrs 0 min
- ΕΤΟΙΜΟ ΣΕ: 27 hrs 15 mins
Το κυδωνόπαστο ή παστοκύδωνο "κρατάει" όλη η γεύση, το άρωμα και τη …
Υλικά
- 5-6 μεγάλα κυδώνια
- Ζάχαρη
- 2 λεμόνια
- 2 κλωναράκια αρμπαρόριζα
- 2 κουταλιές της σούπας ηλιέλαιο
- Ασπρισμένα αμύγδαλα προαιρετικά
Οδηγίες
- Καθαρίζουμε τα κυδώνια και τα κόβουμε στην μέση.
Αφαιρούμε τα κουκούτσια και το σκληρό μέρος γύρω από αυτά.
Κόβουμε τα κυδώνια σε μικρά κομμάτια και τα βάζουμε σε μία λεκάνη με νερό και χυμό λεμονιού για να μην μαυρίσουν. - Βάζουμε τα κυδώνια σε μία κατσαρόλα με νερό που θα τα σκεπάζει, προσθέτουμε το χυμό ενός λεμονιού, την αρμπαρόριζα και βράζουμε για 1 ώρα.
- Αφαιρούμε τα κλωναράκια της αρμπαρόριζας και βγάζουμε τα κυδώνια από το νερό.
Πολτοποιούμε τα βρασμένα κυδώνια, να γίνουν πουρές.
Ζυγίζουμε τον πουρέ, όσο είναι σε βάρος ο πουρές θα χρησιμοποιησουμε και αντίστοιχα ίση ποσότητα ζάχαρης. - Βάζουμε και πάλι την κατσαρόλα με τον πουρέ, την ζάχαρη και την βανίλια στην φωτιά.
Βράζουμε για 1½ ώρα σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε τακτικά με ξύλινη κουτάλα.
Σ' αυτή την φάση ο πουρές θα αρχίσει να πήζει και αποσύρουμε από την φωτιά. - Αδειάζουμε το μείγμα σε ταψί ή φόρμα που έχουμε λαδώσει με ηλιέλαιο ανάλογα τί σχήμα θέλουμε να δώσουμε.
Βάζουμε το σκεύος στο φούρνο στους 150°C για 1½ ώρα.
Αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά για 1 μέρα σκεπασμένο.
Όταν κρυώσει κόβουμε σε φέτες ή τετράγωνα κομμάτια και τυλίγουμε με μεβράνη για να το διατηρηθεί.
- ΚΟΥΖΙΝΑ:: Ελληνικη
- ΤΥΠΟΣ: Συνοδευτικο
- ΕΠΙΠΕΔΟ:: Ευκολο