Στρούντελ μήλου με Μακεδονικό Χαλβά με Μέλι

1.1K

Δοκίμασε αυτό το αλλιώτικο, νηστίσιμο γλυκό στρούντελ μήλου με Μακεδονικό Χαλβά με Μέλι, ό,τι πιο νόστιμο για τη Σαρακοστή.. και όχι μόνο!

Η μηλόπιτα είναι από τα πιο αγαπημένα μου γλυκά, την έχω ψήσει σχεδόν σε κάθε εκδοχή της, όμως μία από τις πιο αγαπημένες μου είναι η μηλόπιτα με Μακεδονικό Χαλβά με Μέλι.

Αποφάσισα να δοκιμάσω σπιτική ζύμη για παραδοσιακό αυστριακό στρούντελ, η οποία μοιάζει πάρα πολύ με το σπιτικό φύλλο για πίτες, όπως το ξέρουμε.

Όταν θα τυλίξεις τη μηλόπιτα, την ψήσεις και τη φας θα διαπιστώσεις πως αυτή η τόσο απλή ζύμη είναι η βάση για το καλύτερο στρούντελ.

 

Μακεδονικός Χαλβάς, Μακεδονικό Ταχίνι, Συνταγές Μήλο

Αυτή τη φορά για τη γέμιση χρησιμοποίησα Μακεδονικό Χαλβά με Μέλι, που είναι μάλλον από τις πιο αγαπημένες μου γεύσεις.

Εσύ μπορείς να χρησιμοποιήσεις όποια γεύση θες.

Bonus εύκολη συνταγή για νηστίσιμο γλυκό!

Αν θες ένα γλυκό στη στιγμή, κόβεις 2 μήλα σε κύβους περιχύνεις με μέλι, 2-3 κ.σ. χυμό πορτοκαλιού, λίγο ξύσμα, και πασπαλίζεις με κανέλα και περιχύνεις.

Από πάνω προσθέτεις ένα μεγάλο κομμάτι Μακεδονικού Χαλβά, ψήνεις για 15 λεπτά και «υπογλυκαιμία» τέλος!


Στρούντελ Μήλου με Μακεδονικό Χαλβά με Μέλι

Χρόνος Προετοιμασίας: 80′
Χρόνος Ψησίματος: 45
Βαθμός Δυσκολίας: Μέτριος
Μερίδες: 8 άτομα


 Υλικά

Για την Ζύμη
175 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
85ml ζεστό νερό
25ml ελαιόλαδο

Για την Γέμιση
300 γρ. μήλα
100 γρ. . Μακεδονικό Χαλβά με Μέλι
1 κουταλιά της σούπας Μακεδονικό Ταχίνι
50 γρ. σταφίδες μαύρες
½  κουταλάκι του γλυκού κανέλα
½ κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
1 πορτοκάλι
Βανίλια, προαιρετικά

Για την επάλειψη
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας νερό
Ζάχαρη καστανή, προαιρετικά

Εκτέλεση
Η Ζύμη

Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, αναμειγνύουμε το νερό, το ελαιόλαδο και το αλάτι, τα προσθέτουμε στο αλεύρι.

Ζυμώνουμε καλά για 5′, η ζύμη θα πρέπει να είναι ελαστική, με υγρασία και να μην κολλάει στα χέρια.

Σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε στην άκρη για 1 ώρα.

 

Η Γέμιση

Καθαρίζουμε και κόβουμε τα μήλα σε κύβους.
Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε τα μήλα και τα μπαχαρικά, ζεσταίνουμε τα μήλα για 3′ και προσθέτουμε τον χυμό του πορτοκαλιού.

Ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά, αποσύρουμε, προσθέτουμε τις σταφίδες, το ταχίνι και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175ο C.

Ανοίγουμε τη ζύμη με τη βοήθεια ενός πλάστη σε πολύ ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια.

Δίνουμε μακρόστενο σχήμα και ανοίγουμε το φύλλο τόσο ώστε να αποκτήσει πολύ λεπτή υφή, περίπου 60×40.

Απλώνουμε το μήλο στη μία άκρη και από επάνω θρυμματίζουμε τον Μακεδονικό Χαλβά με Μέλι.

Κλείνουμε σε ρολό τη ζύμη και δίνουμε το σχήμα του «πέταλου» και με ένα μαχαιράκι χαράζουμε σε 4-5 σημεία.

Για την επάλειψη χτυπάμε το νερό με το ελαιόλαδο μέχρι να αποκτήσουν υφή σαν γαλάκτωμα.

Αλείφουμε καλά το στρούντελ, πασπαλίζουμε με ζάχαρη και ψήνουμε για 45-50 λεπτά στους 175ο C, στις αντιστάσεις.

Σερβίρουμε  με ζάχαρη άχνη και κανέλα.

Νηστίσιμες Συνταγές με Μήλα

Σημειώσεις για την Συνταγή:
Αν δεν θέλουμε να φτιάξουμε  ζύμη, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε 6 φύλλα κρούστας, 4 φύλλα χωριάτικο ή έτοιμο φύλλο σφολιάτας (με μαργαρίνη).
Στο στρούντελ, όπως ανέφερα και παραπάνω ταιριάζει και το Μακεδονικό Ταχίνι με Μέλι.
Μπορούμε να αρωματίσουμε με βανίλια ή κονιάκ
Μπορούμε να προσθέσουμε και χοντροκομμένους ξηρούς καρπούς.

Ζύμη για Στρούντελ Συνταγές

Εύκολες Γλυκές Ζύμες Συνταγές

 

Μηλόπιτα Γέμιση Συνταγή

Συνταγή για Σπιτικό Στρούντελ

Στρούντελ Αυστριακό Συνταγή

Στρούντελ Γερμανικό Συνταγή

Νηστίσιμα Γλυκά με Μήλα

Σαρακοστιανές Συνταγές Μηλόπιτα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Like
Close
Cook & Eat with Funkycook © Copyrights 2022. All rights reserved.
Close