Παραδοσιακές Κρητικές Σαρικόπιτες

5.5K
Πάντα αγαπώ την Κρήτη και θεωρώ όπως όλος ο κόσμος της γαστρονομίας άλλωστε, την Κρητική διατροφή κορυφαία!

Ίσωςκαι η κρητική ρίζα μίλησε μέσα μου, γι’ αυτό όλη την εβδομάδα θα μαγειρεύουμε και θα τρώμε Κρητικά, θα μαγειρευτούν 5 συνταγές από “γνήσια κρητική πηγή” με τα πιο αντιπροσωπευτικά και παραδοσιακά φαγητά και γλυκά της λατρεμένης Κρήτης!

Ξεκινώντας με τις σαρικόπιτες, αποφάσισα προ ημερών να πάω να βρω κρητική ξινή μυζήθρα στο πιο κοντινό σημείο σούπερ μάρκετ ΑΒ Βασιλόπουλος, όπου ξέρω οτι έχει ότι υλικό χρειάζομαι για τα μαγειρέματά μου και επιπλέον έχω την δυνατότητα αγορών με την MasterCard, γιατί πραγματικά μου λύνει τα χέρια και μπορώ να ψωνίζω εύκολα, γρήγορα και με ασφάλεια!

Και μην ξεχάσεις να φτιάξεις τις σαρικόπιτες και να προμηθευτείς κρητική ρακή!

Τυλιχτές σαν το σαρίκι των Κρητικών, οι εύκολες αυτές τυρόπιτες που περιχύνονται με μέλι είναι από τις πιο αντιπροσωπευτικές και νόστιμες κρητικές συνταγές!


Παραδοσιακές Κρητικές Σαρικόπιτες
Υλικά

Για την Ζύμη
500 gr. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
30 ml. ρακή
10 ml. ελαιόλαδο
375 ml. χλιαρό νερό

 Για την Γέμιση
400 gr. ξινομυζήθρα
Μέλι
Σουσάμι προαιρετικά
Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Εκτέλεση βήμα βήμα

Σε ένα μπωλ ρίχνουμε το αλεύρι και κάνουμε μια λακούβα στο κέντρο.
Θα προσθέσουμε το ελαιόλαδο, την ρακή και το νερό, ανακατεύουμε ώστε να δημιουργήσουμε ένα ζυμάρι.

Ζυμώνουμε μέχρι το ζυμάρι να μην κολλάει στα χέρια μας και το αφήνουμε σκεπασμένο με νωπή πετσέτα για 30 λεπτά.

Χωρίζουμε το ζυμάρι σε 2 ισόποσα κομμάτια. Σε αλευρωμένο πάγκο ανοίγουμε το ζυμάρι με την βοήθεια ενός πλάστη.

Ανοίγουμε ένα μεγάλο φύλλο λεπτότο κάθε ζυμάρι και το χωρίζουμε σε 5 οριζόντιες λωρίδες με την βοήθεια ενός κόπτη ή με ένα κοφτερό μαχαίρι.

Απλώνουμε στις άκρες κάθε λωρίδας ξινομυζήθρα, την οποία έχουμε θρυμματίσει με ένα πιρούνι.

Κλείνουμε σε ρολό, όχι σφιχτό και τυλίγουμε σε “σαρίκι”.

Τηγανίζουμε τις σαρικόπιτες σε αρκετό ελαιόλαδο που έχει κάψει καλά μέχρι να πάρουν χρυσό χρώμα!
Ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί για μερικά λεπτά πριν τις σερβίρουμε, ώστε να απορροφηθεί το περιττό λάδι.

Ζεστές όπως είναι τις περιχύνουμε με θυμαρίσο μέλι και με σουσάμι, ζεστές ή κρύες, με ή χωρίς μέλιοι σαρικόπιτες είναι οι πιο νόστιμες γλυκές τυρόπιτες που έχω φάει!

Συνταγές για πίτες

Κρητικές Παραδοσιακές Συνταγές

Παραδοσιακές Κρητικές Συνταγές

Σαρικόπιτες Συνταγές

Συνταγές για Κρητικές Σαρικόπιτες

Σαρικόπιτες Συνταγή Κρητική

Σαρικόπιτες Παραδοσιακές Κρήτης

Κρητικές Πίτες Σαρικόπιτες

 

Join the Conversation

  1. Αχ, καημό μεγάλο μ’ ανοίγεις φέτος που δε θα πάω Κρήτη! Θα’χω τουλάχισττον κρητικές σαρικόπιτες να τρώω!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Like
Close
Cook & Eat with Funkycook © Copyrights 2022. All rights reserved.
Close