Πρασοσέλινο με Λεμονάτη Σάλτσα Ταχινιού

2.6K
Συνεχίζοντας το countdown της Σαρακοστής, δεν θα μπορούσε να λείπει ένα υπέροχο λεμονάτο με λαχανικά δηλαδή το πρασοσέλινο αλλιώς.

Όταν πριν μερικά χρόνια είχα επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις του Μακεδονικού Χαλβά στη Θεσσαλονίκη, ο αγαπημένος σεφ Νίκος Κατσάνης είχε επιμεληθεί το μεσημεριανό μας γεύμα.

Ποικιλία εδεσμάτων και γλυκισμάτων, όλα με Μακεδονικό Χαλβά, Μακεδονικό Ταχίνι, και Παρθένο Σησαμέλαιο. Πραγματικά μέχρι τότε δεν μπορούσα να φανταστώ πόσα πολλά φαγητά θα μπορούσαν να φτιαχτούν από αυτά τα προϊόντα ούτε τη διατροφική τους αξία. Γι΄ αυτό άλλωστε τον Μακεδονικό Χαλβά ακολουθεί το μότο: “Το Γλυκό Που Κάνει Καλό”.

Από εκείνο το γεύμα μου άρεσε τόσο πολύ η σαλάτα με ωμά λαχανικά εποχής και dressing από σησαμέλαιο, μια σαλάτα που φτιάχνω συχνά με ωμό κουνουπίδι, μπρόκολο, καρότο και κολοκυθάκια. Η αλήθεια όμως είναι ότι την καρδιά μου είχαν «κλέψει» τα ντολμαδάκια με σάλτσα από ταχίνι, αποτέλεσμα ισάξιο του αυγολέμονου. Παράλληλα, η παρουσίαση για την πλούσια διατροφική αξία του Μακεδονικού Χαλβά και του Μακεδονικού Ταχινιού με έβαλε σε σκέψεις.

Θυμάμαι πως εκείνο τον καιρό η μαμά μου είχε ανεβασμένα επίπεδα χοληστερίνης και σακχάρου κι έπρεπε να ακολουθήσει ειδική διατροφή. Η γλυκούλα, μου έλεγε πόσο άνοστα της φαίνονται όλα τα φαγητά κι εκεί ήρθε το Μακεδονικό Ταχίνι όχι μόνο να νοστιμέψει τα φαγητά της αλλά και να την βοηθήσει.

Σαρακοστιανές Συνταγές με Ταχίνι

Έκτοτε, έχει κάνει παραλλαγές σε πάρα πολλά φαγητά και το ταχίνι είναι γι΄αυτή όπως λέει η «νοστιμιά» στην κουζίνα της.

Το πρασοσέλινο που σου παρουσιάζω παρακάτω είναι η Χριστουγεννιάτικη συνταγή της Νίκης για πρασοσέλινο αλλά χωρίς κρέας, προσαρμοσμένο με μια λεμονάτη σάλτσα από Μακεδονικό Ταχίνι.

Δεν θέλω να φανώ γραφική όμως ο συνδυασμός των λαχανικών που παντρεύτηκαν με αυτή τη σάλτσα είναι από τα νοστιμότερα μαγειρεμένα λαχανικά που έφαγα τελευταία.


Πρασοσέλινο με Λεμονάτη Σάλτσα Ταχινιού

Χρόνος Προετοιμασίας: 15′
Χρόνος Μαγειρέματος: 35′
Βαθμός Δυσκολίας: Εύκολος
Μερίδες: 4-5 άτομα


Υλικά

600 gr. πράσα
250 gr. σέλερι
300 gr. σελινόριζα
2 μέτρια καρότα
1 ξερό κρεμμύδι
4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 μικρό ματσάκι μαϊντανό
400 ml. ζεστό ζωμό λαχανικών
Ελαιόλαδο
Πιπέρι
Αλάτι

Για τη λεμονάτη σάλτσα από Μακεδονικό Ταχίνι
1 ½ κουταλιές της σούπας Μακεδονικό Ταχίνι
350 ml. ζεστό ζωμό από τα υγρά του φαγητού
1 κλωναράκι φρέσκο θυμάρι ή ελάχιστο ξερό
2 λεμόνια
Πιπέρι
Αλάτι

Εκτέλεση

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και κόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα πράσα σε ροδέλες, τη σελινόριζα και το καρότο σε κύβους και το σέλερι σε μέτρια κομμάτια.

Σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι για 1-2 λεπτά, προσθέτουμε τη σελινόριζα,  το καρότο και τέλος τα κρεμμυδάκια και το πράσο.

Ανακατεύουμε με προσοχή και κατεβάζουμε τη θερμοκρασία για να σιγοβράσουμε το φαγητό, προσθέτουμε το σέλερι, τον ζεστό ζωμό λαχανικών και καρυκεύουμε με αλάτι και πιπέρι.

Μόλις μαλακώσει η σελινόριζα, προσθέτουμε τον μαϊντανό ψιλοκομμένο και το πρασοσέλινο είναι έτοιμο.

Ετοιμάζουμε τη σάλτσα:
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το ταχίνι και το λεμόνι, προσθέτουμε τον ζεστό ζωμό από τα μαγειρεμένα λαχανικά, λίγο φρέσκο θυμάρι και ανακατεύουμε.

Η λεμονάτη σάλτσα ταχινιού πρέπει να μην είναι πολύ αραιή αλλά ούτε και σφιχτή. Τέλος περιχύνουμε το φαγητό, κουνάμε ελαφρά την κατσαρόλα και δεν ανακατεύουμε.

Σερβίρουμε ζεστό το πρασοσέλινο με λεμόνι.

Εύκολες Συνταγές Νηστεία Πρασοσέλινο
Σημειώσεις για την Συνταγή:
– Μπορούμε αντί για ελαιόλαδο να χρησιμοποιήσουμε για το σωτάρισμα Παρθένο Σησαμέλαιο.
– Το φαγητό πρέπει να το σιγοβράσουμε, ώστε να μαλακώσουν και να μην λιώσουν τα λαχανικά.
– Αντί για σέλερι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σέλινο.

Vegan Συνταγές με Ταχίνι

Νηστίσιμες Συνταγές με Λαχανικά

Εύκολες Συνταγές

 

Πρασοσέλινο χωρίς Κρέας Συνταγές

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Like
Close
Cook & Eat with Funkycook © Copyrights 2022. All rights reserved.
Close