Δοκίμασε, μαζί μου, την τέλεια συνταγή για γίγαντες με τσιγαριαστά σέσκουλα και μάραθο!
Οι γίγαντες είναι ένα υπέροχο φασόλι, βασική προϋπόθεση για να απολαύσεις τους γίγαντες είναι να είναι σωστά βρασμένοι, με μελωμένη σάλτσα και να λιώνουν στο στόμα!
Γενικά στην Ελλάδα τα φασόλια έχουν την τιμητική τους, από την φασολάδα μέχρι τα αμπελοφάσουλα, φρέσκα ή ξερά.
Η γιαγιά μου συνήθιζε να φτιάχνει τους γίγαντες την Παρασκευή και την Σαρακοστή, καθώς είναι και ένα νηστίσιμο φαγητό και αφού το μεσημέρι τους τρώγαμε κλασικά μαγειρεμένους, το βραδάκι που ξεμένανε μερικοί, τους έκανε άλλο φαγητό.
Έκοβε από τον κήπο σέσκουλα χόρτα ή σπανάκι, τα άχνιζε με φρέσκο κρεμμυδάκι, άνηθο, τα πάντρευε κοκκινοπίπερο, μπούκοβο και έστυβε από πάνω ένα λεμόνι!
Και ουσιαστικά αυτή είναι η συνταγή για σήμερα, τα περισσεύματα από γίγαντες με αχνιστά σέσκουλα και μάραθο.
Φυσικά αν θες ξεκινήσεις από την αρχή ή αν είναι η πρώτη φορά που φτιάχνεις γίγαντες θα χρειαστείς την συνταγή αυτή, οπότε δες εδώ.
Λεπτομέρειες που θα αναδείξουν τη συνταγή
Οι γίγαντες
Οι γίγαντες που μας έχουν περισσέψει συνήθως έχουν πιο στεγνή σάλτσα, αυτό δεν μας πειράζει αρκεί λίγο ζεστό νεράκι και 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο ώστε να “ζωντανέψουν”.
Το βασικό όμως είναι να είναι κανονικά μαγειρεμένοι, μαλακοί και μελωμένοι.
Αν τώρα σε περίπτωση που θες κάτι γρήγορο και χωρίς ιδιαίτερο κόπο, μπορείς να χρησιμοποιήσεις και κονσέρβα γίγαντες.
Τέλος, το φαγητό αυτό μπορείς να το μαγειρέψεις με οποιαδήποτε leftovers φασολιών.
Τα τσιγαριαστά σέσκουλα
Τα αχνιστά – τσιγαριαστά χόρτα όπως τα σέσκουλα, τα ραδίκια, το σπανάκι κτλ, αν εξαιρέσουμε κάποιες περιοχές της Ελλάδας και κάποιους σεφ που τα αγαπάνε και τα προτείνουν, δεν τα βλέπουμε συχνά.
Ίσως είναι λογικό αφού η γευστική μας μνήμη γνωρίζει τα χόρτα καλοβρασμένα ή έστω γιαχνί όμως μαγειρεμένο αλλιώς.
Ίσως “φοβίζει” η λέξη τσιγαριαστά καθώς το μυαλό μας πάει σε τηγάνι-λάδι-υψηλές θερμοκρασίες άρα όχι και τόσο υγιεινό τρόπο μαγειρέματος γι’ αυτό συχνά αντικαθίσταται από τη λέξη αχνιστά.
Είναι βέβαιο πως όλοι μας θυμόμαστε ένα περιστατικό με “μαύρο” από το τσιγάρισμα κρεμμύδι… και “εκείνη” την απαίσια μυρωδιά.
Η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση, χρησιμοποιούμε και τηγάνι και λάδι αλλά σοτάρουμε, ο τρόπος που μαγειρεύουμε έχει αλλάξει.
Όχι ότι το τσιγάρισμα έχει καταργηθεί, αλίμονο, το μπέικον, τον κιμά κ.α. τα τσιγαρίζουμε δηλαδή τα καλοψήνουμε με λίγο λάδι σε καυτό σκεύος για να αποκτήσουν χρώμα και κρούστα.
Το τσιγάρισμα σαν λέξη και τεχνική είναι “μεγάλη” κουβέντα.
Τα χόρτα είτε είναι τα σέσκουλα, είτε οποιαδήποτε επιλέξετε – όχι πικρά- θα πρέπει να είναι:
1. τρυφερά
2. ολόφρεσκα
3. χοντροκομμένα
Μπορεί ο χρόνος μαγειρέματος να είναι σύντομος όμως υπεραρκεί για να μαγειρευτούν τα σέσκουλα όσο πρέπει.
Το μαγείρεμα
Τα τσιγαριαστά ή αχνιστά χόρτα δεν έχουν κάποια ιδιαίτερη δυσκολία.
Χρειάζονται το βοηθητικό ξερό κρεμμύδι, που μελώνει πάντα τις σάλτσες και τα ζουμάκια του φαγητού αλλά και φρέσκα κρεμμυδάκια ή πράσο ώστε να αποκτήσουν και γεύση.
Στα περισσότερα τέτοιου είδους αχνιστά φαγητά χρησιμοποιούμε ώριμες ψιλοκομμένες ντομάτες.
Είμαστε όμως στον χειμώνα, θεωρώ πως η ντομάτα δεν “υπάρχει” οπότε ο πελτές είναι το υλικό αντικατάστασής τους.
Από μυρωδικά σαφώς μαϊντανό και μάραθο, ταιριάζουν τόσο πολύ στη συνταγή και οπωσδήποτε μπούκοβο και μπόλικο μαύρο πιπέρι.
Αποθήκευσε αυτή την εύκολη συνταγή για γίγαντες για το Σαρακοστανό τραπέζι.
Μέχρι τότε.. φρυγάνισε ψωμάκι, πάρε δίπλα σου ένα λεμόνι, μπούκοβο και απόλαυσε!
Απλά και νόστιμα μαγειρεύονται τα καλύτερα φαγητά!
♡
Εύα
Γίγαντες με τσιγαριαστά σέσκουλα και μάραθο
Εκτυπώση ΣυνταγήςΥλικά
- 400 γρ. μαγειρεμένους γίγαντες
- 600 γρ. σέσκουλα, χοντροκομμένα καθαρισμένα και πλυμένα
- 1 ξερόκρεμμύδι , ψιλοκομμένο
- 3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 4 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 4 κ.σ. μάραθο, ψιλοκομμένο
- 1 κ.σ. πελτέ
- 300 ml νερό
- 40 ml ελαιόλαδο
- Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
- Αλάτι
Για το σερβίρισμα
- Φρυγανισμένο
- Λεμόνι
- Μπούκοβο
Διαδικασία
- Σε ευρύχωρο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια και το κρεμμύδι για 2’.
- Αραιώνουμε τον τοματοπελτέ στο νερό.
- Τον προσθέτουμε στο τηγάνι μόλις πάρει μια βράση η σάλτσα προσθέτουμε τα σέσκουλα.
- Ανακατεύουμε τα σέσκουλα μέχρι να «πέσει» ο όγκος τους, προσθέτουμε τον μάραθο, τον μαϊντανό, αλάτι και μπόλικο πιπέρι.
- Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 15’ προσθέτουμε τους γίγαντες με τη σάλτσα τους και μαγειρεύουμε για 5’ ακόμη.
- Σερβίρουμε τους γίγαντες με τα σέσκουλα, με φρυγανισμένο ψωμί, μπούκοβο και λεμόνι.
Σημειώσεις για τη συνταγή