Φάτε μάτια ψάρια ή αλλιώς πώς ο σολομός δεν “χορταίνεται”.
Μα αυτός ο σολομός να είναι ένα απολαυστικό ψάρι και ολίγον παρεξηγημένο, πολλά ακούγονται για τα βαρέα τοξικά μέταλλα που ίσως περιέχουν ψάρια όπως ο σολομός ή ο ξιφίας, ο σολομός όμως δεν παύει να είναι μία από τις πιο υγιεινές τροφές που μπορεί κάποιος να καταναλώσει, πάντα με μέτρο.
Ο σολομός είναι αγαπητός επειδή μαγειρεύεται πανεύκολα, γρήγορα και κυρίως δεν έχει “σπαστικά” κοκαλάκια, η ιδέα απλή κροκέτες ή τύπου κεφτεδάκια, σερβιρισμένα με μια από τις πιο αγαπημένες σάλτσες, την σάλτσα ταρτάρ.
Η ταρτάρ (tartar sauce) συνοδεύει ιδανικά το ψάρι, δεν έχει πολλά μυστικά παρά μόνο υπομονετικό χτύπημα και αργά αργά το λαδάκι της, ολόφρεσκους κρόκους και μερικές σταγόνες λευκό βαλσάμικο ΤΟΠ!
Πάντως αν θέλεις δοκίμασε την παρακάτω συνταγή σε burger style, θα “λιώσεις” από νοστιμιά!
Καλά μαγειρέματα!
Κροκέτες Σολομού με Σπιτική Σάλτσα Ταρτάρ
Χρόνος Προετοιμασίας: 15’
Χρόνος Ψησίματος: 30’
Βαθμός Δυσκολίας: Εύκολο
Μερίδες: 6 άτομα
Υλικά
για τις κροκέτες σολομού
400 gr. φιλέτο σολομό
1 πατάτα
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 κουταλιά της σούπας Κρέμα Βαλσαμικού με μέλι και λεμόνι ΤΟΠ
Μείγμα μυρωδικών για θαλασσινά (εστραγκόν, θυμάρι, γλυκάνισο, βασιλικό, μάραθο)
1 κουταλιά της σούπας γιαούρτι
1 κουταλιά της σούπας άνηθο
Φρέσκο πιπέρι
Ελαιόλαδο
για το πανάρισμα
150 gr. φρυγανιά τριμμένη
1 ασπράδι
για την σπιτική σάλτσα ταρτάρ
1 κουταλιά της σούπας ξίδι μπαλσάμικο λευκό ΤΟΠ
2 αγγουράκια τουρσί
1 κρόκο αυγού
100 ml. ελαιόλαδο ή σπορέλαιο
1 κουταλιά της σούπας κάππαρη
1 μικρό φρέσκο ραπανάκι
½ κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα
Εκτέλεση βήμα-βήμα
Πασπαλίζουμε τον σολομό με χοντρό αλάτι και το μείγμα μπαχαρικών.
Τον τοποθετούμε σε πυρίμαχο σκεύος και ψήνουμε για 15 λεπτά σε δυνατό φούρνο.
Βράζουμε την πατάτα και την πολτοποιούμε, ξεκοκαλίζουμε το ψημένο ψάρι με ένα πιρούνι και ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια και τον άνηθο,
Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε το σολομό, τα κρεμμυδάκια, τον άνηθο, τον πουρέ, το βαλσάμικο, το γιαούρτι, καρυκεύουμε και ζυμώνουμε να ομογενοποιηθούν τα υλικά σε ένα μείγμα.
Πλάθουμε το μείγμα σε κροκέτες και τις τοποθετούμε στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε την σάλτσα ταρτάρ.
Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε τον κρόκο, την μουστάρδα και το ξίδι με σύρμα.
Προσθέτουμε σταγόνα-σταγόνα το ελαιόλαδο, με υπομονή, και μόλις η μαγιονέζα αφρατέψει είναι έτοιμη.
Προσθέτουμε στην μαγιονέζα ψιλοκομμένα τα αγγουράκια, την κάππαρη και το ραπανάκι τριμμένο.
Βάζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι το λάδι να κάψει πανάρουμε τις κροκέτες σολομού πρώτα στο ασπράδι, που έχουμε χτυπήσει ελαφρά και κατόπιν στην φρυγανιά.
Τηγανίζουμε τις κροκέτες μέχρι να πάρουν χρυσό χρώμα, σερβίρουμε με την σάλτσα και φρέσκια σαλάτα.
Σημειώσεις για την Συνταγή:
– Αντί για φιλέτο σολομού μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πέρκα, μπακαλιάρο ή όποιο ψάρι μας αρέσει.
– Με τις κροκέτες ταιριάζει ιδανικά μια σαλάτα coleslaw.
– Μπορούμε να ψήσουμε τις κροκέτες στον φούρνο για πιο ελαφρύ αποτέλεσμα.
– Δοκιμάστε την ίδια παρασκευή για να κάνετε μπιφτέκια σολομού!
*(Το άρθρο περιέχει τοποθέτηση προϊόντος στα πλαίσια συνεργασίας για το ΞΥΔΙ ΤΟΠ, καταγράφει την προσωπική μου εμπειρία, έχει δοκιμαστεί από εμένα την ίδια και χρησιμοποιήθηκε στην παραπάνω συνταγή)