Γλυκιά τάρτα με λωτό, φυστίκι και μπαχαρικά

2.9K

Γλυκιά τάρτα με λωτό, φυστίκι Αιγίνης και μπαχαρικά, μια με συνταγή που θα σε ξελογιάσει!

Λένε οτι το κλεμμένο είναι πιο “γλυκό”, εγώ θα έλεγα οτι το κλεμμένο ήταν το χειρότερο, πιο στυφό πράγμα που έφαγα ποτέ,.

Θυμάμαι στιγμιαία να σκέφτομαι οτι προφανώς αυτή ήταν η τιμωρία μου, που “άπλωσα” το χέρι μου σε ξένο πράγμα!

Στην πίσω πλευρά της πόλης μου ήταν μια μονοκατοικία, που πάντα νομίζαμε οτι ήταν παρατημένη, εκεί συναντήσαμε πρώτη φορά τον λωτό.

Κρέμονταν σαν στολίδι, λαμπερός, καταπορτοκαλί σαν να φώναζε “ελάτε να με φάτε” και αυτό κάναμε.

Και κάπως έτσι αυτό το ζωηρό του, υπέροχο, πορτοκαλί χρώμα μας ξεγέλασε!

Θυμάμαι να γουρλώνουμε τα μάτια μας, μετά το πρώτο δάγκωμα, και να ψάχνουμε απεγνωσμένα τί συνέβη στη γλώσσα μας!

Μέχρι να φτάσουμε στα σπίτια μας, ρωτούσαμε ο ένας τον άλλο αν έχει ακόμη “μουδιασμένο” στόμα, από τότε υποσχεθήκαμε να “κλέβουμε” μόνο κεράσια και βερίκοκα!

Λίγα χρόνια αργότερα, οι παππούδες μου έφεραν λωτούς.

Και αφού δοκίμασε η γιαγιά μου, απλώνει το χέρι και προσφέροντας λέει οτι είναι μέλι.

Με γενναία καρδιά αποφάσισα να δοκιμάσω, αφού όλοι έτρωγαν ασταμάτητα…

Ο λωτός ή το μήλο της Ανατολής είναι ένα από τα ωραιότερα φρούτα αρκεί να ξέρεις να το φας και πως να το φας, την σωστή στιγμή!

Στην Ελλάδα συνηθίζουμε να τρώμε τον λωτό σαν φρούτο ή έστω να τον κάνουμε μαρμελάδα, αν και πολύ θα ήθελα να δοκιμάσω το λικέρ λωτού που πήρε το μάτι μου, θα το βρείτε στο blog “Μικρή Κουζίνα” της Αγγελικής Ξανθάκη.

Για την ώρα, ο λωτός αποφάσισα να γίνει γέμιση σε βουτυρένια σφολιάτα, με ανατολίτικα μπαχαρικά!

Αν σου αρέσουν τα παντρέματα με τυρί, σέρβιρέ την με ώριμα και πικάντικα τυριά και φυσικά με μπρι ή μαλακό κατσικίσιο τυρί.

Τι να σου λέω τώρα.. εσύ να θυμάσαι μόνο οτι ο λωτός τρώγεται ώριμος!

Ποσότητα / Μερίδες: 6
Χρόνος Προετοιμασίας15 minutes
Χρόνος Μαγειρέματος40 minutes
Είδος ΓεύματοςΕπιδόρπιο
ΕΥΑ ΜΟΝΟΧΑΡΗ

Γλυκιά τάρτα με λωτό, φυστίκι και μπαχαρικά

Εκτυπώση Συνταγής
Ο λωτός ή το μήλο της Ανατολής είναι ένα από τα ωραιότερα φρούτα αρκεί να ξέρεις να το φας και πως να το φας, την σωστή στιγμή, δοκίμασε τους στην γλυκιά τάρτα με λωτό, φυστίκι και μπαχαρικά, τα λόγια είναι περιττά!

Υλικά

  • 1 φύλλο σφολιάτας, καλής ποιότητας
  • 4 λωτούς, ώριμους και σφιχτούς
  • ¾ κ.γ. καρδάμωμο
  • ½ κ.γ. τζίντζερ , σκόνη
  • 3 κ.σ. ζάχαρη
  • 4-5 φύλλα φασκόμηλο
  • 3 κ.σ. φυστίκια Αιγίνης, χοντροτριμμένο
  • πράσινο πιπέρι , χοντροτριμμένο
Για το σερβίρισμα
  • Κανέλα
  • Άχνη ζάχαρη

Διαδικασία

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνος στους 180℃.
  • Διαλέγουμε 4 μεγάλους ώριμους λωτούς, του καθαρίζουμε και τους κόβουμε σε 6 φέτες τον κάθε λωτό.
  • Ανοίγουμε το φύλλο της σφολιάτας επάνω σε δίσκο ψησίματος όπου έχουμε καλύψει με αντικολλητικό χαρτί.
  • Στρώνουμε τις φέτες του λωτού στην σειρά.
  • Πασπαλίζουμε με την ζάχαρη, το καρδάμωμο, το τζίντζερ, το πράσινο πιπέρι και το φυστίκι, τέλος ακουμπάμε και τα φύλλα του φασκόμηλου.
  • Γυρίζουμε τις άκρες της σφολιάτας προς τα μέσα, δημιουργώντας τον κόθρο και ψήνουμε στο αερόθερμο, στους 180℃ για 40'.
  • Μόλις είναι έτοιμη η τάρτα ξεφουρνίζουμε, πασπαλίζουμε την σφολιάτα με άχνη και την επιφάνεια της τάρτας με κανέλα, και σερβίρουμε.

Σημειώσεις για τη συνταγή

  • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για άρωμα ξύσμα εσπεριδοειδών
  • Αν θέλετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αντί για ζάχαρη μέλι περίπου 2 κ.σ. ή ζάχαρη καρύδας
  • Μπορείτε να εμπλουτίσετε τυριά όπως μπρι ή γραβιέρα τα οποία μπαίνουν κάτω από την στρώση λωτού

Συνταγές για Λωτό

 

Εύκολες Συνταγές για Γλυκά

 

Γλυκιά Τάρτα με Λωτό

 

Συνταγές με Λωτό

 

Συνταγές για γλυκιά τάρτα με σφολιάτα και λωτό

Join the Conversation

  1. Δεν με ενθουσιάζει σαν φρούτο ο Θ. τρελαίνεται και αγοράζω κάθε φορά που πάω λαϊκή. Θα δοκιμάσω σε τάρτα να δούμε αν αλλάξω γνώμη.

  2. Ευάκι φαίνεται πολύ ωραίο.
    Η αλήθεια είναι ότι δεν τον έχω δοκιμάσει το λωτό.
    Δυο -τρεις φορές είχε φέρει ο μπαμπάς μου στο σπίτι που του είχαν δώσει, αλλά δεν ξέρω τι έγιναν.
    Θα ήθελα πολύ να δοκιμάσω.

    Πολύ ωραία η ιδέα σου και η παρουσίαση.

    Φιλιά πολλά

  3. Absolutely gorgeous and recipe looks delish!

  4. Δεν ειχα ξαναδοκιμασει λωτο…κ εκανα την ταρτα κ καταενθουσιαστηκα!!!κ ο αντρας μου επισης!!!!ειναι τελειο οπως κ το μπλογκ σου!!!!μπραβο!!!!!

  5. Εύα μου, εχω ξετρελαθεί με το μπλογκ σου, τον τρόπο που γράφεις, τις φωτο σου, την παρουσίαση. Δεν είμαι καθόλου του μαγειρέματος αλλά ανυπομονώ πάντα για τα ποστ σου! Συνέχισε την εξαιρετική δουλειά

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ψήφοι Συνταγής




This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Like
Close
Cook & Eat with Funkycook © Copyrights 2022. All rights reserved.
Close