Λένε οτι το κλεμμένο είναι πιο “γλυκό”,
εγώ θα έλεγα οτι το κλεμμένο ήταν το χειρότερο, πιο στυφό πράγμα που έφαγα ποτέ, θυμάμαι στιγμιαία να σκέφτομαι οτι προφανώς αυτή ήταν η τιμωρία μου, που “άπλωσα” το χέρι μου σε ξένο πράγμα!
Στην πίσω πλευρά της πόλης μου ήταν μια μονοκατοικία, που πάντα νομίζαμε οτι ήταν παρατημένη, εκεί συναντήσαμε πρώτη φορά τον λωτό, να κρέμεται λαμπερός, καταπορτοκαλί σαν να φώναζε ελάτε να με φάτε και αυτό κάναμε, θυμάμαι να γουρλώνουμε τα μάτια μας και να ψάχνουμε απεγνωσμένα νερό! Μέχρι να φτάσουμε στα σπίτια μας, ρωτούσαμε ο ένας τον άλλο αν έχει ακόμη “μουδιασμένο” στόμα, από τότε υποσχεθήκαμε να “κλέβουμε” μόνο κεράσια και βερίκοκα!
Λίγα χρόνια αργότερα, οι παππούδες μου έφεραν λωτούς στο σπίτι και αφού δοκίμασε η γιαγιά μου, απλώνει το χέρι της λέγοντας οτι είναι μέλι, με γενναία καρδιά αποφάσισα να δοκιμάσω, αφού όλοι έτρωγαν ασταμάτητα…
Ο λωτός ή το μήλο της Ανατολής είναι ένα από τα ωραιότερα φρούτα αρκεί να ξέρεις να το φας και πως να το φας, την σωστή στιγμή!
Στην Ελλάδα συνηθίζουμε να τρώμε τον λωτό σαν φρούτο ή έστω να τον κάνουμε μαρμελάδα, αν και πολύ θα ήθελα να δοκιμάσω το λικέρ λωτού που πήρε το μάτι μου, θα το βρείτε στο blog “Μικρή Κουζίνα” της Αγγελικής Ξανθάκη.
Για την ώρα, ο λωτός αποφάσισα να γίνει γέμιση σε βουτυρένια σφολιάτα, με ανατολίτικα μπαχαρικά!
Αν σου αρέσουν τα παντρέματα με τυρί, σέρβιρέ την με ελληνικά κίτρινα, ώριμα και πικάντικα τυριά, τι να σου λέω τώρα, εσύ να θυμάσαι μόνο οτι ο λωτός τρώγεται ώριμος!
Enjoy!
Τάρτα με Λωτό και Φυστίκι
° Έτοιμο σε: 35′ περίπου
° Ποσότητα: 12 μερίδες
Υλικά
> 1 φύλο σφολιάτας
> 4 λωτούς
> ¾ κουταλάκι του γλυκού καρδάμωμο
> ½ κουταλάκι του γλυκού τζίντερ αποξηραμένο
> 3 κουταλιές της σούπας φυστίκια Αιγίνης
> 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
> 3-4 φύλλα φασκόμηλο
> Πράσινο πιπέρι χοντροκομμένο
> Κανέλα για το σερβίρισμα
Εκτέλεση βήμα-βήμα
- Διαλέγουμε 4 μεγάλους ώριμους λωτούς, του καθαρίζουμε και τους κόβουμε σε φέτες.
Προθερμαίνουμε τον φούρνος στους 180ο Κελσίου.
- Ανοίγουμε το φύλλο της σφολιάτας, στρώνουμε τις φέτες τους λωτού στην σειρά.
Πασπαλίζουμε με την ζάχαρη, το καρδάμωμο, το τζίντερ, το πράσινο πιπέρι και το φυστίκι, το οποίο έχουμε “σπάσει” σε χοντρά κομμάτια, τέλος ακουμπάμε και τα φύλλα του φασκόμηλου.
- Γυρίζουμε τις άκρες της σφολιάτας και ψήνουμε στο αερόθερμο, στους 180ο Κελσίου.
για 35 λεπτά.
Μόλις είναι έτοιμη η τάρτα, πασπαλίζουμε την σφολιάτα με άχνη και την τάρτα με κανέλα.
- Tips:
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για άρωμα ξύσμα εσπεριδοειδών.
Αν θέλετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και καστανή ζάχαρη.
Προσθέστε αν έχετε μερικές σταφίδες.
Δεν με ενθουσιάζει σαν φρούτο ο Θ. τρελαίνεται και αγοράζω κάθε φορά που πάω λαϊκή. Θα δοκιμάσω σε τάρτα να δούμε αν αλλάξω γνώμη.
Ευάκι φαίνεται πολύ ωραίο.
Η αλήθεια είναι ότι δεν τον έχω δοκιμάσει το λωτό.
Δυο -τρεις φορές είχε φέρει ο μπαμπάς μου στο σπίτι που του είχαν δώσει, αλλά δεν ξέρω τι έγιναν.
Θα ήθελα πολύ να δοκιμάσω.
Πολύ ωραία η ιδέα σου και η παρουσίαση.
Φιλιά πολλά
Absolutely gorgeous and recipe looks delish!
Δεν ειχα ξαναδοκιμασει λωτο…κ εκανα την ταρτα κ καταενθουσιαστηκα!!!κ ο αντρας μου επισης!!!!ειναι τελειο οπως κ το μπλογκ σου!!!!μπραβο!!!!!
Εύα μου, εχω ξετρελαθεί με το μπλογκ σου, τον τρόπο που γράφεις, τις φωτο σου, την παρουσίαση. Δεν είμαι καθόλου του μαγειρέματος αλλά ανυπομονώ πάντα για τα ποστ σου! Συνέχισε την εξαιρετική δουλειά