Η Φανουρόπιτα, η παραδοσιακή, γλυκιά πίτα που είναι τόσο απλή και φανερώνει τα καλά κρυμμένα μυστικά και ό,τι έχει ΅”χαθεί” λέει το έθιμο!
Η συνταγή για την Φανουρόπιτα όμως δεν είναι ένα επτασφράγιστο μυστικό καθώς “διέπεται” από άγραφους κανόνες, επτά ή εννέα υλικά, λέγεται ότι πρέπει να γίνεται με το χέρι και όχι με μίξερ, πειράματα δεν παίρνει!
Λιτή αλλά γευστική, μυρωδάτη είναι και η δική μου συνταγή φτιάξτε την και μοιράστε την για το καλό.
Και του χρόνου!
Φανουρόπιτα, για το Καλό!
By 25 Αυγούστου, 2013
Published:- ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΓΙΑ: 1 πίτα (12 Servings)
- ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 15 mins
- ΧΡΟΝΟΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ: 45 mins
- ΕΤΟΙΜΟ ΣΕ: 60 mins
Η Φανουρόπιτα, η παραδοσιακή, γλυκιά πίτα που είναι τόσο απλή και …
Υλικά
- 450 gr. αλεύρι φαρίνα
- 180 ml. ελαιόλαδο
- 200 ml. χυμό πορτοκάλι
- 200 gr. σταφίδες μαύρες και ξανθές
- 100 gr. καρύδι τριμμένο
- 200 gr. ζάχαρη
- ¾ κουταλάκι του γλυκού σόδα
- 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
- ¼ κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο
Οδηγίες
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
Στύβουμε τα πορτοκάλια.
Σε ένα μπωλ χτυπάμε την ζάχαρη και το ελαιόλαδο. Χτυπάμε όσο χρειαστεί μέχρι ασπρίσει το μείγμα. - Προσθέτουμε τον χυμό του πορτοκαλιού, όπου έχουμε προσθέσει την σόδα και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
Προσθέτουμε τα μπαχαρικά και λίγο ξύσμα, αν θέλουμε. - Σε ένα μπωλ κοσκινίζουμε το αλεύρι, ανακατεύουμε το αλεύρι με το καρύδι και τις σταφίδες.
Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι στο μείγμα ελαιόλαδου-ζάχαρης-πορτοκαλιού. Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. - Μεταφέρουμε σε καλά λαδωμένο και αλευρωμένο ταψί ή φόρμα δαχτυλίδι.
- Αλείψουμε την επιφάνεια με λίγο ελαιόλαδο.
Ψήνουμε για 45 λεπτά στους 180°C.
Ξεφορμάρουμε και αν πασπαλίζουμε με άχνη προαιρετικά!
Όλγα μου καλησπέρα, εύχομαι καλοφάγωτη και του χρόνου!
Δεν έκανες κανένα λάθος, η φανουρόπιτα έτσι θρουλίζεται, ειδικά ζεστή!
Σε φιλώ και σε ευχαριστώ για το σχόλιό σου!
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΥΑΚΙ!!!!
oagios fanoyris hne poi uamatoyrgos giati taxo zisi
TELEIA
moliw thn diabasa ua thn ftijv oposdypote