Ναι, είμαι coffeholic και το πιο αγαπημένο μου σοκολατένιο κέικ περιέχει καφέ, η παρακάτω συνταγή είναι βασισμένη σε αυτό το υπέροχο κέικ συνδυάζοντας τον Espresso την καραμέλα και το μασκαρπόνε.
Τα τελευταία 16 χρόνια δεν υπάρχει μέρα που να μην απολαμβάνω καθημερινά τουλάχιστον ένα φλυτζάνι espresso, όπως και εκατομύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο άλλωστε ο καφές αποτελεί την πιό αγαπημένη συνήθεια αλλά και το πιο δημοφιλές ρόφημα.
Η καφέα, είναι το όνομα του καφεόδενδρου που φύεται κυρίως σε Αφρική, Λατινική Αμερική και Ινδονησία ενώ δύο είναι οι ποικιλίες του κόκκου ο Arabica και ο Robusta, ο καθένας με τις χάρες του μεν αλλά βασικό ρόλο στην τελική γεύση παίζει και ο τρόπος καβουρδίσματος.
Προσωπική μου επιλογή αποτελεί ο γλυκόπιοτος και αρωματικός Arabica, που συνήθως προμηθεύομαι από τα Starbucks®.
Οι συσκευασμένοι καφέδες σε κόκκους Starbucks® παράγονται από 100% ποικιλία καφέ Arabica, μπορείτε να ζητήσετε και να σας τον «κόψουν» για να τον χρησιμοποιήσετε φτιάχνοντας τον αγαπημένος σας καφέ και με τον τρόπο που προτιμάτε.
Η τεχνογνωσία των Starbucks® και στο καβούρδισμα του καφέ δημιουργεί μοναδικά χαρμάνια, γεύσεις και αρώματα, στην Ελλάδα υπάρχουν 10 διαθέσιμες ποικιλίες καφέ σε κόκκους.
Μια πολύ αγαπημένη μου ποικιλία είναι ο Caffè Verona®, το χαρμάνι αυτό διακρίνεται για την πλούσια γεύση, το έντονο άρωμα σοκολάτας και μια γλυκύτητα, αποτέλεσμα συνδυασμού ποικιλιών από τη Λατινική Αμερική και την Ασία/Ειρηνικό και μια πινελιά Italian Roast.
Το χαρμάνι Caffè Verona® δημιουργήθηκε από τα Starbucks® για ένα εστιατόριο στο Σιάτλ που συνδυάζονταν με’ ένα γλυκό επιδόρπιο από κέικ σοκολάτας.
Το 1975, ονομάστηκε Jake’s Blend και σύντομα οι πελάτες άρχισαν να ζητούν τον μοναδικό καφέ στα καταστήματα Starbucks ενώ το δεύτερο όνομα του καφέ – 80/20 Blend. Το χαρμάνι αυτό αγαπήθηκε τόσο πολύ από τον κόσμο, που ταίριαζε απόλυτα να ονομαστεί αργότερα από την πόλη Βερόνα της Ιταλίας, η οποία ήταν η πόλη που εξελίσσεται η ιστορία του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας του Σαίξπηρ.
Ο Caffè Verona® είναι ένας υπέροχος καφές που ερωτεύεσαι με την πρώτη γουλιά, τα πολύπλοκα και διαφορετικά αρώματα, του δίνουν ένα μοναδικό χαρακτήρα και κυριαρχούν. Συνδυάζεται με την σοκολάτα και την καραμέλα, ενώ το ιταλικό μασκαρπόνε το διάλεξα περισσότερο «τιμητικά» στο όνομά του.
Το σέρβιρα την Τσικνοπέμπτη σε φίλους μαζί με ένα espresso από την ίδια ποικιλία, το ίδιο να κάνεις όταν φτιάξεις αυτό το «παραδεισένιο» κέικ , θα ανακαλύψεις έναν απόλυτο συνδυασμός αρωμάτων και γεύσεων, όπως και το χαρμάνι του.
Σοκολατένιο Κέικ με Espresso, Μασκαρπόνε και Καραμέλα
Χρόνος Προετοιμασίας: 120 λεπτά
Χρόνος Ψησίματος: 50 λεπτά
Ποσότητα: 10 μερίδες
Υλικά
Για το κέικ
– 230 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
– 125 γρ. κουβερτούρα
– 50 γρ. κακάο
– 170 γρ. μαύρη μαλακή ζάχαρη
– 170 γρ. λευκή ζάχαρη
– 100 ml. ζεστό καφέ espresso Starbucks Caffé Verona
– 150 ml. μαύρη μπύρα
– 3 μεγάλα αυγά
– 60 γρ. γιαούρτι
– 120 ml. σπορέλαιο
– 1 κουταλάκι του γλυκού baking powder
– ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Για την κρέμα μασκαρπόνε
– 200 γρ. μασκαρπόνε
– 25 γρ. άχνη ζάχαρη
– 150 γρ. κρέμα γάλακτος
– 1 κάψουλα βανιλλίνης
Για την καραμέλα
– 80 γρ. λευκή ζάχαρη
– 100 ml. κρέμα γάλακτος
– 20 γρ. βούτυρο
– 1 κουταλιά της σούπας νερός
– ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι χοντρό
Εκτέλεση Συνταγής
[dropcap type=”1″]1[/dropcap]
Ετοιμάζουμε το κέικ:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C.
Σε μπαιν μαρί λιώνουμε την κουβερτούρα με το σπορέλαιο και την αφήνουμε στην άκρη να πέσει η θερμοκρασία της. Ανακατεύουμε όλα τα στερεά υλικά και τα κοσκινίζουμε σε ένα μεγάλο μπωλ.
Στο μίξερ χτυπάμε τα αυγά, την καστανή και την λευκή ζάχαρη για 3 λεπτά. Προσθέτουμε το γιαούρτι, τη μαύρη μπύρα, τον εσπρέσσο και μόλις ομογενοποιηθούν τα υλικά σ’ ένα μείγμα προσθέτουμε τμηματικά τα στερεά υλικά εναλλάξ με την λιωμένη σοκολάτα, ανακατεύοντας πολύ καλά.
Μεταφέρουμε σε φόρμα δαχτυλίδι 22 εκατοστών το μείγμα, ψήνουμε στους 180ο C για περίπου 50 λεπτά στις αντιστάσεις. Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει και το ξεφορμάρουμε.
[dropcap type=”1″]2[/dropcap]
Ετοιμάζουμε την κρέμα:
Στον κάδο του μίξερ αφρατεύουμε τη σαντιγύ και προσθέτουμε την άχνη και το μασκαρπόνε, προσθέτουμε 1 κουταλιά της σούπας εσπρέσσο και ανακατεύουμε.
Ετοιμάζουμε την καραμέλα: Σ΄αντικολλητικό τοποθετούμε τη ζάχαρη και το νερό, αρχικά βράζουμε χωρίς ν΄ανακατέψουμε. Μόλις αρχίζει η καραμέλα να κοχλάζει και πάρει χρώμα ανακατεύουμε.
Περιμένουμε να πάρει σκούρο χρώμα η καραμέλα αλλά προσεκτικά χωρίς να την αφήσουμε να «καεί» και αποσύρουμε, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε καλά σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να έχουμε μια βελούδινη, ρευστή καραμέλα.
Απσύρουμε και προσθέτουμε το βούτυρο, το αλάτι και ανακατεύουμε.
[dropcap type=”1″]3[/dropcap]
Συναρμολογούμε το κέικ:
Κόβουμε το κέικ σε 3 παντεσπάνια, γεμίζουμε απλπώνοντας την κρέμα μασκαρπόνε και περιχύνουμε με την καραμέλα.
Σερβίρουμε με ένα ζεστο διπλό εσπρέσσο Starbucks Caffé Verona.
Σημειώσεις για τη συνταγή
– Το κέικ διατηρείται σε δροσερό μέρος ή στο ψυγείο
– Μπορούμε να προσθέσουμε στο κέικ 20 ml. μπράντυ ή κονιάκ
– Μπορούμε αντί για μασκαρπόνε να χρησιμοποιήσουμε τυρί κρέμα, δοκιμάζουμε και ανάλογα προσθέτουμε επιπλέον άχνη ζάχαρη
Πω πω…θα το φτιαξω το σαββατοκυριακο!φαινεται εξαιρετικο!