Τσιμέτια από την Ίο, Κολοκυθοανθοί με ρύζι και τυρί

1.5K

Η Ίος λέγεται πως πήρε το όνομά της από τα Ία δηλαδή τα λουλούδια, γι΄αυτό και σήμερα μαγειρεύω μια υπέροχη συνταγή από την Ίο, τα τσιμέτια, όπως αποκαλούν οι Νιώτες, που είναι κολοκυθοανθοί γεμιστοί με ρύζι και νιώτικο κεφαλοτύρι!

 

Αν φέτος βρεθείς στη Ίο πρέπει να τα δοκιμάσεις οπωσδήποτε ή απλά βρες κολοκυθοανθούς, νιώτικο κεφαλοτύρι και έλα να δεις τη συνταγή για τσιμέτια που είναι οι πιο νόστιμοι γεμιστοί κολοκυθοανθοί!

Στην Ίο κάποτε βρέθηκα τυχαία, πριν από μερικά χρόνια. Αυτό το ιδιαίτερο κυκλαδίτικο νησί το εκτιμήσα για την ομορφιά της, τη ζωντάνια, το κέφι και την απίθανη κουζίνα της.

Την παραδοσιακή κυκλαδίτικη κουζίνα που ξεχυλίζει νοστιμιά, πραγματικά η Ίος, παράγει και μάλιστα παράγει ξεχωριστά τυριά.

Οι κολοκυθοανθοί είναι ένα «γευστικό» ποίημα, αν καταφέρεις να βρεις λουλούδια, παρόλο τον κόπο, αποζημειώνεσαι με τη ντελικάτη νοστιμιά τους.

Τη συνταγή για κολοκοκυθοανθούς την είδα και τη δοκίμασα πρώτη φορά στην Καρδίτσα, εκεί που όλοι έχουν τον δικό τους μπαξέ, φτιάχνουν γεμιστούς κολοκυθοανθούς με ρύζι στο φούρνο τόσο συχνά όσο και γεμιστά.

Τα λουλούδια μαζεύονται νωρίς-νωρίς, με τη δροσούλα, ώστε να γεμιστούν και εύκολα, εκεί τα ψήνουν στο φούρνο.

Aλλά πίστεψέ με τα τσιμέτια από την Ίο, που σιγομαγειρεύονται στην κατσαρόλα, έχουν άλλη νοστιμιά, και προφανώς οφείλεται και στο νιώτικο κεφαλοτύρι.

Κάτι ακόμη που χρειάζεται όμως για να αναδείχθεί ακόμη περισσότερο η γεύση, σε αυτό το μοναδικό φαγητό της Ελληνικής κουζίνας αλλά και σε όλες οι αγαπημένες καλοκαιρινές συνταγές, είναι το ελαιόλαδο.

 

 Γι΄αυτό κι εγώ χρησιμοποίησα το υψηλής ποιότητας και γεύσης εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Άλτις Παραδοσιακό, η πλούσια αλλά ισοροπημένη γεύση του θα αναδείξει ιδανικά τη συνταγή για κολοκυθοανθούς και την ιδιαίτερη γεύση του φαγητού.

Το καλοκαίρι είναι παντού, το ζούμε και το γευόμαστε με παραδοσιακές και τοπικές συνταγές αλλά κυρίως συνταγές που έχουν κάτι ξεχωριστό, έχουν ασύγκριτη νοστιμιά! <3

Τσιμέτια, Κολυθοανθοί με ρύζι και τυρί από την Ίο

Συνταγή για Τσιμέτια από την Ίο, Κολυθοανθοί με ρύζι και τυρί

Κατηγορία Συνταγής: Ελληνική κουζίνα, Παραδοσιακές συνταγές,
Χρόνος Εκτέλεσης: 45 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 35 λεπτά
Ποσότητα: 4-5 μερίδες

Υλικά

30 κολοκυθοανθούς
1-2 κολοκυθάκια
1 ματσάκι μαϊντανό
1 ματσάκι δυόσμο
5 κλωναράκια σέλινο
4 φρέσκα κρεμμυδάκια
200 γρ. ρύζι καρολίνα
150 γρ. κεφαλοτύρι νιώτικο
2 ντομάτες
50 ml εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Άλτις Παραδοσιακό
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Αλάτι

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο μπωλ ψιλοκόβουμε τα φύλλα του δυόσμου, τα ¾ από τον μαϊντανό, το σέλινο, τα κρεμμυδάκια και το ρύζι.

Προσθέτουμε τη μια ντομάτα τριμμένη, το κεφαλοτύρι, αλάτι, πιπέρι και 40ml από το ελαιόλαδο.

Κόβουμε τα κολοκυθάκια σε φέτες και καλύπτουμε με αυτές τον πάτο μιας πλατιάς κατσαρόλας.

Κατόπιν ετοιμάζουμε τους κολοκυθοανθούς για να τους γεμίσουμε αφαιρώντας  προσεκτικά τους στήμονες.

Με ένα κουταλάκι γεμίζουμε κάθε λουλούδι, τυλίγουμε και τοποθετούμε κάθε κολοκυθοανθό τον έναν δίπλα στον άλλο.

Σε ένα μπωλ τρίβουμε την άλλη ντομάτα και προσθέτουμε 250ml νερό.

Περιχύνουμε τους ανθούς με ελαιόλαδο, τον νερό με την ντομάτα, και προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και τον υπόλοιπο μαϊντανό.

Σιγομαγειρεύουμε για περίπου 30 λεπτά, ελέγχοντας τακτικά τα υγρά και αν χρειαστεί προσθέτουμε επιπλέον νερό.

Οι κολοκυθοανθοί σερβίρονται το ίδιο απολαυστικά ζεστοί και κρύοι.

Σημειώσεις για τη συνταγή:

– Το κεφαλοτύρι από την Ίο μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με άλλο κεφαλοτύρι ή γραβιέρα ή να το παραλείψουμε
– Οι κολοκυθοανθοί πρέπει να μείνουν με το λάδι τους, αν μας αρέσει το ρύζι αρκετά βρασμένο ελέγχουμε και προσθέτουμε επιπλέον νερό
– Μπορούμε να προσθέσουμε επιπλέον μυρωδικά όπως μάραθο, άνηθο ή  βασιλικό
Εδώ μπορείτε να δείτε και άλλες υπέροχες συνταγές της Ελληνικής Κουζίνας και εδώ συνταγές που δημιούργησα για το νέο site του ΑΛΤΙΣ

Κολοκυθοανθοί γεμιστοί συνταγές
Λουλούδια-κολοκυθοανοί γεμιστά συνταγές
Κολοκυθοανθοί γεμιστοί με ρύζι συνταγές
Καλοκαιρινά φαγητά, συνταγές με ντομάτες
Συνταγές για γεμιστά
Βρώσιμα λουλούδια Συνταγές
Συνταγές για γεμιστοί κολοκυθοανθοί
Συνταγή για γεμιστούς ανθούς, τσιμέτια
Τσιμέτια με νιώτικο κεφαλοτύρι και ρύζι, συνταγές από την κυκλαδίτικη κουζίνα
Greek Cuisine recipes_τσιμέτια από την Κυκλαδίτικη κουζίνα
Συνταγή για τσιμέτια με ρύζι και νιώτικο κεφαλοτύρι, τοπικές συνταγές Ίος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Like
Close
Cook & Eat with Funkycook © Copyrights 2022. All rights reserved.
Close