Πρώτη φορά φανουρόπιτα δοκίμασα περίπου στα 24, μέχρι τότε δεν είχα ιδέα.Επίσης αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζω συνταγή για φανουρόπιτα, όμως θα σου πω με σιγουριά πως είναι η καλύτερη που δοκίμασα ποτέ σαν αφράτο νηστίσιμο κέικ με ελαιόλαδο και γλυκό κρασί !

Στη γειτονιά μας, στο πατρικό, πριν από 25 περίπου χρόνια χτίστηκε το εκκλησάκι  του Αγίου Φανουρίου. Εκείνο το καλοκαίρι ήταν «αποκάλυψη» καθώς έμαθα τα σχετικά για τη φανουρόπιτα, το συμβολισμό και τα φανερώματα του Άι Φανούρη.

Από τότε, και τα επόμενα χρόνια, σίγουρα δοκίμασα πάνω από 100 διαφορετικές συνταγές για φανουρόπιτα, που στην ουσία δεν είναι κάτι περισσότερο από ένα πεντανόστιμο νηστίσιμο κέικ με ελαιόλαδο.

Αυτές, τις συνταγές για φανουρόπιτα, ξεκάθαρα, δεν τις  έφτιαξα εγώ αλλά όλες οι κοκέτες κυρίες, που θέλησαν να επιδείξουν τη νοικοκυροσύνη τους (με την καλή έννοια πάντα).

Μια από αυτές και η δική μου μαμά, που για δύο ημέρες ξεφύλλιζε κάθε βιβλίο μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής όμως μάταια. Τη θυμάμαι να παθαίνει εμμονή για να βρει την «αληθινή» συνταγή.

Το πιο αστείο ήταν πως αυτές που ήξεραν δεν «μιλούσαν» και εκείνες που δεν ήξεραν έφτιαχνα κέικ με σταφίδες και καρύδια λέγοντας πως ξέρουν.

Μέχρι που ο πατέρας Φιλάρετος, εξήγησε τα πάντα γύρω από τη φανουρόπιτα, για το συμβολισμό, τη συγχώρεση,  το μονό αριθμό των υλικών, πάντα νηστίσιμη και φυσικά με ελαιόλαδο.

Οι κυρίες, μέχρι σήμερα, ακόμη συναγωνίζονται για την καλύτερη συνταγή για φανουρόπιτα, πάντως μια από αυτές είναι και της μαμάς μου που φτιάχνει τη φανουρόπιτα με γλυκό κρασί από τη Ρόδο.

Τα δύο συστατικά που η ίδια δεν αλλάζει ποτέ, όπως και εγώ, είναι το γλυκό κρασί, το ανάμα ή νάμα και το εξαιρετικό Ελαιόλαδο Άλτις Κλασικό, το οποίο είναι  κλασική επιλογή της. Όπως λέει και η ίδια, το καλύτερο γιατί η γλυκιά και απαλή γεύση του είναι το «μυστικό» της επιτυχίας.

Βέβαια η φανουρόπιτα τρώγεται φανταστικά κάθε άλλη στιγμή, σημείωσε τη γιατί είναι ένα απίστευτα νόστιμο νηστίσιμo κέικ με ελαιόλαδο!


Φανουρόπιτα με γλυκό κρασί από τη Ρόδο
Συνταγή για φανουρόπιτα με γλυκό κρασί από τη Ρόδο
Κατηγορία Συνταγής: Ελληνική κουζίνα, γλυκίσματα, παραδοσιακά γλυκά
Χρόνος Εκτέλεσης: 15 λεπτά
Χρόνος Ψησίματος: 50 λεπτά
Ποσότητα: 8 μερίδες

Υλικά

400 γρ. αλεύρι αυτοδιογκούμενο
180 γρ. ζάχαρη
100 γρ. σταφίδες, μαύρες και ξανθές
140 ml γλυκό κρασί ανάμα
120 ml φυσικό χυμό πορτοκάλι
60 ml νερό
50 ml εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Άλτις Παραδοσιακό
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
½ κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο
100 γρ. σουσάμι
Εκτέλεση Συνταγής

Βήμα 1: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο C και λαδώνουμε και πασπαλίζουμε με το μισό σουσάμι μια μέτρια ανοιγόμενη φόρμα.

Βήμα 2: Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε με σύρμα το ελαιόλαδο και τη ζάχαρη, προσθέτουμε το κρασί και ανακατεύουμε μέχρι να «ασπρίσει» το μείγμα. Αναμειγνύουμε τη σόδα με τη πορτοκαλάδα, τα προσθέτουμε στο μπωλ μαζί με το νερό και μια κουταλιά αλεύρι.

Βήμα 3: Συνεχίζουμε προσθέτοντας σταδιακά το αλεύρι. Όταν μείνει λίγο, στο τέλος, με αυτό αλευρώνουμε τις σταφίδες και τις προσθέτουμε μαζί με τα κανελογαρίφαλα στο μείγμα.

Βήμα 4: Μεταφέρουμε το μείγμα στην φόρμα και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο σουσάμι. Ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά, στους 180ο C και αφού κρυώσει καλά η φανουρόπιτα την αχνίζουμε.

Σημειώσεις για τη συνταγή:

– Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οποιοδήποτε γλυκό κρασί, όπως για παράδειγμα σαμιώτικο γλυκό κρασί
– Μπορούμε να προσθέσουμε στη φανουρόπιτα καρύδια
Εδώ μπορείς να δεις και άλλες συνταγές για φανουρόπιτα

Αφράτη φανουρόπιτα συνταγές

Κέικ με ελαιόλαδο και πορτοκάλι συνταγή

Γκρι κουζίνα και μαγειρική

Φανουρόπιτα συνταγή βήμα-βήμα

Φανουρόπιτα συνταγή με ελαιόλαδο ΑΛΤΙΣ

Νηστίσιμο κέικ με ελαιόλαδο και κρασί

Συνταγές για νηστίσιμο κέικ με πορτοκάλι
vegan olive oil cake

Νηστίσιμο κέικ με ελαιόλαδο συνταγή

Olive oil cake recipe

Παραδοσιακές συνταγές Ρόδου

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.