Το δικό μου top3 των απόλυτα καλοκαιρινών γεύσεων, κατά σειρά προτίμησης: μπριάμ, κολοκυθοκεφτέδες και ο θεϊκός καγιανάς ή αυγά με ντομάτες, συγκεκριμένα ο καλαματιανός καγιανάς με σύγκλινο και τυρί σφέλα!

Θα μπορούσες να πιστέψεις πως κάποτε δεν έτρωγα κανένα από αυτά τα τρία φαγητά; ΚΑΙ ΟΜΩΣ! Γι΄αυτό πλέον δεν χάνω ευκαιρία να αναπληρώσω τα «χαμένα» χρόνια 🙂

Σήμερα όμως, όχι μόνο θα «μιλήσω» για το φανταστικό φαγητό που «ακούει» στο όνομα καγιανάς ή στραπατσάδα ή αυγά με ντομάτα αλλά στο έχω και σε βίντεο που ετοιμάσαμε με το Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Άλτις Καλαμάτα!

Πως γίνεται όμως αυτό το φαγητό, ο καγιανάς, να είναι ένα από τα πιο αγαπητά φαγητά του καλοκαιριού; Η απάντηση είναι απλή, γεύεσαι το καλοκαίρι!

Πάντως για του λόγου το αληθές, τόσο η λέξη καγιανάς όσο και η στραπατσάδα, δεν είναι ελληνικές όμως οι Έλληνες, ειδικά στην Πελοπόννησο, αγάπησαν και ανέδειξαν τον καγιανά ως τοπικό πιάτο.

Ο καγιανάς της Πελοποννήσου είναι απλός, όμως το παστό-σύγκλινο που προσθέτουν το κάνει ακαταμάχητο και αν θες να φας ολοκληρωμένη την εκδοχή του πιάτου, το τυρί σφέλα είναι απαραίτητο!

Οι ντομάτες στο εξής είναι όνειρο και στην εποχή τους, άστες να «λιαστούν» για λίγες ώρες και δώσε γεύση φουλ Καλαμάτα με σύγκλινο, σφέλα και το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Άλτις Καλαμάτα, η πλούσια, φρουτώδης γεύση του θα αναδείξει μοναδικά τον καγιανά!

Γεια σου ρε καλοκαίρι με τις φαγητάρες σου <3


Καγιανάς με σύγκλινο, στραπατσάδα
Συνταγή: Καγιανάς με σύγκλινο ή στραπατσάδα, αυγά με ντομάτες
Κατηγορία Συνταγής: Ελληνική κουζίνα, ορεκτικά, κυρίως πιάτα
Χρόνος Εκτέλεσης: 40 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 15 λεπτά
Ποσότητα: 4 μερίδες
Υλικά
1000 γρ. ώριμες ντομάτες
6 μεγάλα αυγά
200 γρ. σύγκλινινο
50 ml εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Άλτις Καλαμάτα
1 ½ κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη
100 γρ. σφέλα ή φέτα
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Αλάτι
Εκτέλεση Συνταγής

Βήμα 1: Αφήνουμε τις ντομάτες και τα αυγά να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου.

Βήμα 2: Τρίβουμε τις ντομάτες στο ρεντέ και τις βάζουμε σε ευρύχωρο τηγάνι να σιγοβράσουν μέχρι να «στέγνωσουν» και προσθέτουμε λίγο αλάτι. Κατόπιν προσθέτουμε τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο, τα αυγά ελαφρά χτυπημένα, αλάτι και πιπέρι.

Βήμα 3: Σιγομαγειρεύουμε τον καγιανά, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να πήξει φροντίζοντας να παραμείνει ζουμερός. Τέλος σωτάρουμε το σύγκλινο σε λίγο ελαιόλαδο και το προσθέτουμε στον καγιανά.

Βήμα 4: Ο καλαματιανός καγιανάς σερβίρεται με σφέλα ή φέτα, ελαιόλαδο, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και φυσικά με προζυμένιο ψωμί!

Σημειώσεις για τη συνταγή:

– Ο καγιανάς είναι ένα καλοκαιρινό φαγητό με πολλές παραλλαγές, μπορούμε να προσθέσουμε λαχανικά εποχής, όπως πιπεριά, μελιτζάνα, κολοκύθια κ.α.
– Μπορούμε να κάνουμε τον καγιανά πιο πικάντικο προσθέτοντας μπούκοβο ή ακόμη καλύτερα πιπεριές κέρατο
– Μπορούμε να προσθέσουμε μυρωδικά, το θυμάρι, το θρούμπι, η ρίγανη και ο βασιλικός ταιριάζουν μοναδικά
Εδώ και εδώ μπορείς να δεις αντίστοιχες συνταγές για αυγά με ντομάτα

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.