Advertisement

Τί δεν γίνεται να λείπει από οποιοδήποτε γιορτινό γεύμα; Και βέβαια μια νόστιμη πίτα, συγκεκριμένα η ανοιχτή τυρόπιτα με ψητό ζαμπόν, πράσο και μπεσαμέλ, μια πίτα σε στυλ τάρτας σε σφολιάτα που θα τη λατρέψουν όλοι!

Λίγα πράγματα ενθουσιάζουν με σίγουρη επιτυχία όπως μια τυρόπιτα, άλλωστε όλοι έχουμε μια συνταγή για τυρόπιτα, άλλη πιο παραδοσιακή, άλλη πιο πρωτότυπη όμως πάντα όλες λαχταριστές.

Και δεν είναι η πρώτη φορά που φτιάχνω την τυρόπιτα με τη μπεσαμέλ αλλά εκείνη ήταν πιο απλή και πιο «τυρόπιτα» με τη φέτα της και το κλασικό φύλλο της, αυτή είναι πιο τάρτα με σφολιάτα και πιο “γλυκά” τυριά.

Και αυτή θα είναι το ορεκτικό μου για εκείνο το «περιορισμένο» αλλά εξαιρετικά γιορτινό τραπέζι των Χριστουγέννων, σίγουρα μαζί με ένα παστίτσιο και μερικούς λαχανοντολμάδες με κρέμα αυγολέμονο.

Αυτές είναι οι γεύσεις και τα φαγητά που «μιλάνε» στην καρδιά μου τα Χριστούγεννα!

Με αυτές μεγάλωσα και για μένα είναι αξεπέραστες, τους πειραματισμούς μου για κάτι διαφορετικό τις «κρατάω» για τα υπόλοιπα που θα μπουν στο τραπέζι.

Και επειδή, όπως και να έχει, όσοι και να είμαστε η κουζίνα θα «πάρει» φωτιά η εύκολη αυτή τυρόπιτα με Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ είναι ότι πρέπει, και την άφησα «ανοιχτή» αφού η χρυσοψημένη μπεσαμέλ θα την κάνει ακόμη πιο «όμορφη».

Τί την κάνει πιό “όμορφη”, νόστιμη και γιορτινή;

Λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά

Επέλεξα τυριά, και συγκεκριμένα, προβολόνε, γλυκιά γραβιέρα Κρήτης και ένα καλό, ποιοτικό “γκούντα” γιατί θέλω ποικιλία γεύσεων και έντασης.

Το προβολόνε και η γλυκιά γραβιέρα Κρήτης σε συνδυασμό με γκούντα είναι εξαιρετικά ισορροπημένα.

Διάλεξε ένα ιδιαίτερο αλλαντικό όπως το ψητό χοιρομέρι με μυρωδικά ή παστράμι κομμένο σε λεπτές φέτες.

Το πράσο και την πιπεριά, καραμέλωσέ τα σε χαμηλή φωτιά γιατί θέλουμε τη διακριτική τους νότα και όχι να κυριαρχήσουν.

Χρησιμοποίησα σφολιάτα γιατί μου ταίριαζε περισσότερο σε σχέση με τα κλασικά φύλλα, προτίμησε μια φρέσκια σφολιάτα.

Τέλος, στη Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ έχω προσθέσει 100ml περισσότερο γάλα για να γίνει ελάχιστα πιο αραιή για να μη “σφίξει” περισσότερο από τα τυριά που της προσθέτουμε.

Έτοιμοι λοιπόν για τα πιο “διαφορετικά Χριστούγεννα”, που όμως μπορούμε να τα ευχαριστηθούμε όπως ένα ζεστό κομμάτι από την υπέροχη ζουμερή ανοιχτή τυρόπιτα με μπεσαμέλ!

Καλά Χριστούγεννα αγαπημένοι φίλοι μου, τις καλύτερες ευχές μου!

🤍
Εύα

Συνταγές για τυρόπιτα σε σφολιάτα

Συνταγή για ανοιχτή τυρόπιτα με προβολόνε, γραβιέρα, γκούντα και μπεσαμέλ

Κατηγορία Συνταγής: Συνταγές για πίτες, Συνταγές για σνακ, Brunch, Χριστουγεννιάτικες συνταγές, Συνταγές για ορεκτικά

Χρόνος προετοιμασίας: 40 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 50 λεπτά
Ποσότητα: 8 άτομα

Υλικά

2 φύλλα φρέσκια σφολιάτα
8 φέτες ψητό ζαμπόν
200 γρ. γλυκιά γραβιέρα Κρήτης
200 γρ. προβολόνε
250 γρ. γκούντα
1 πιπεριά
2 πράσα
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο

Για την μπεσαμέλ

2 φάκελοι Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ
1100 ml. γάλα
½ κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Αλάτι

Επιπλέον θα χρειαστούμε

1 κουταλιά της σούπας σουσάμι
20 γρ. βούτυρο
1 ασπράδι

Εκτέλεση

Ψιλοκόβουμε το πράσο και την πιπεριά, τα σοτάρουμε με το ελαιόλαδο για μερικά λεπτά μέχρι να καραμελώσουν.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα τυριά μαζί.

Ετοιμάζουμε τη Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ χτυπώντας τη σε μπολ μαζί με το γάλα, όταν είναι έτοιμη της προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο και λίγο αλάτι, 4 κουταλιές της σούπας από τα τριμμένα τυριά, 2 κουταλιές της σούπας από τα σοταρισμένα λαχανικά, και ανακατεύουμε.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C .

Απλώνουμε τα φύλλα της σφολιάτας σε ταψί ή ταρτιέρα, πασπαλίζουμε τη μισή ποσότητα των τυριών και απλώνουμε τις φέτες από το ψητό ζαμπόν, πασπαλίζουμε με λίγο πιπέρι και προσθέτουμε το υπόλοιπο τυρί.

Απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια τη Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ και γυρίζουμε προς τα μέσα τις άκρες της σφολιάτας.

Αλείφουμε το στεφάνι της σφολιάτας με το ασπράδι, πασπαλίζουμε με το σουσάμι και προσθέτουμε το βούτυρο, κομμένο σε μικρά κομματάκια, επάνω στη μπεσαμέλ.

Ψήνουμε για 50’ στους 180ο C και σερβίρουμε.

Σημειώσεις για τη συνταγή:

-Μπορούμε να παραλείψουμε το ζαμπόν
-Προτιμάμε να χρησιμοποιήσουμε κόκκινη, κίτρινη ή πορτοκαλί πιπεριά
Εδώ, μπορείς να βρεις και άλλες συνταγές για πίτες και τάρτες

Ανοιχτή τυρόπιτα με πράσο και μπεσαμέλ, ψητό ζαμπόν
Συνταγές για τυρόπιτα με προβολόνε, γκούντα και γραβιέρα, ψητό ζαμπόν
Συνταγές για εύκολη μπεσαμέλ και σφολιάτα
Συνταγές για τυρόπιτα με μπεσαμέλ
Ανοιχτή τυρόπιτα τάρτα με προβολόνε, γκούντα και γραβιέρα
Ανοιχτή τυρόπιτα με σφολιάτα και μπεσαμέλ

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Καλημέρα Εύα! Τα 2 φύλλα της σφολιάτας πώς τα τοποθέτησες στην ταρτιέρα σου; Το ένα πάνω στο άλλο ή δίπλα-δίπλα; Δεν αρκεί μόνο ένα; Επίσης, στη γέμιση βάζεις μόνο 2 κουταλιές από το μίγμα πράσο-πιπεριά. Το υπόλοιπο το αφήνουμε στην άκρη για άλλη παρασκευή;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.