Μπορεί οι αυγοφέτες να μην είναι κάποια περίτεχνη συνταγή είναι όμως μία από τις πιο αγαπημένες της παιδικής μας ηλικίας, γεμάτη αναμνήσεις!
Τα καλοκαίρια η γιαγιά μας έφτιαχνε κάθε μέρα αυγοφέτες, όπως μάλλον όλες οι γιαγιάδες.
Κι ενώ το πρωινό μας ήταν μόνο ένα ποτήρι γάλα, στο δεκατιανό μας έδινε μεγάλη σημασία και έστρωνε ολόκληρο τραπέζι κάτω από την κληματαριά!
Καυτές, χρυσαφένιες αυγοφέτες με κανελοζάχαρη ή μέλι, βραστά αυγά και ντεκοτό, φρούτα, τυρί, ντομάτες από το περιβόλι, μαρμελάδα δαμάσκηνο ή από κορόμηλα.
Άμα ξυπνούσαμε τα απογεύματα από τη μεσημεριανή ραστώνη, η αυλή μοσχομύριζε ελληνικό καφέ και πεπόνι!
Η συνταγή για αυγοφέτες θέλουν και αυτές τον τρόπο τους και τα μικρά τους «μυστικά» ώστε να γίνουν λαχταριστές και νόστιμες, όταν ρώταγα τη γιαγιά γιατί οι δικές τις αυγοφέτες είναι πιο νόστιμες από της μαμάς μου απαντούσε «είναι το ψωμί και τ΄αυγά».
Το ψωμί λοιπόν πρέπει να κομμένο σε χοντρές φέτες περίπου 2,5-3 εκ. λευκό ή μαυρό δεν έχει σημασία αρκεί να είναι μπαγιάτικο. Επίσης μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να τις φτιάξεις αρκετά είδη αρτοσκευασμάτων, από κουλούρι Θεσαλλονίκης μέχρι bagel ή τσουρέκι.
Το μείγμα πρέπει να είναι παχύρευστο, συχνά προτιμώ να χρησιμοποιώ γάλα εβαπορέ (όπως και η γιαγιά μου σε αναλογία 60% νερό και 40% γάλα) και πλέον το μοσχοκάρυδο το θεωρό σχεδόν απαραίτητο.
Το σπορέλαιο δίνει το πιο ελαφρύ αποτέλεσμα και το πιο ωραίο χρώμα, πάντα χρησιμοποιώ αντικολλητικό τηγάνι καλά ζεσταμένο ώστε να μη χρησιμοποιώ μεγάλη ποσότητα λαδιού, επίσης πάντα ακουμπάω τις αυγοφέτες σε απορροφητικό χαρτί και κατόπιν σε σχάρα μέσα σε ζεστό φούρνο μέχρι να τις σερβίρω.
Αλήθεια εσύ πώς τις προτιμάς;
Γλυκές, τις κλασικές της γιαγιάς με κανελοζάχαρη ή μέλι ή μήπως αλμυρές και πιο ευρωπαϊκές, το λεγόμενο French Toast;
Όπως θα δεις παρακάτω υπάρχουν αυγοφέτες για όλα τα γούστα αρκεί μια φραντζόλα μπαγιάτικο ψωμί, ολόφρεσκα αυγά και είσαι ένα βήμα πριν την παιδική μας απόλαυση!
Αυγοφέτες Γλυκές και Αλμυρές – French Toast
Χρόνος Προετοιμασίας: 30′
Χρόνος Αναμονής: 20′
Βαθμός Δυσκολίας: Εύκολος
Μερίδες: 4 άτομα
Υλικά
10 φέτες μπαγιάτικο ψωμί (χωριάτικο ή ψωμί του τοστ με προζύμι)
6 αυγά
380 ml. γάλα
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο ή φυτικό βούτυρο
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
¼ κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο ή κανέλα
Σπορέλαιο για το τηγάνισμα
Για τις γλυκές αυγοφέτες
Φρούτα εποχής
Μέλι
Κανέλα
Λιωμένη σοκολάτα
Ζάχαρη κρυσταλλική
Για τις αλμυρές αυγοφέτες
Γραβιέρα
Καπνιστό ζαμπόν
Μουστάρδα
Εκτέλεση συνταγής
Σ΄ένα μπωλ ανακατεύουμε καλά το γάλα, τα αυγά, τη ζάχαρη, το αλάτι, το μοσχοκάρυδο και το ΒΙΤΑΜ λιωμένο.
Αραδιάζουμε τις φέτες σ΄ενα σκεύος και τις περιχύνουμε με το μείγμα αυγών που ετοιμάσαμε. Τοποθετούμε το σκεύος στο ψυγείο για 20-30 λεπτά ώστε να ρουφήξουν οι φέτες του ψωμιού το μείγμα και να μαλακώσουν.
Βάζουμε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά και προσθέτουμε λίγο λάδι, τηγανίζουμε τις αυγοφέτες μέχρι να πάρουν χρυσό χρώμα και τις ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί για λίγα λεπτά.
Μεταφέρουμε τις αυγοφέτες σε σχάρα και μέχρι να τις σερβίρουμε τις τοποθετούμε σε ζεστό φούρνο. Παρακάτω ακολουθούν οι συνδυασμοί για να διαλέξεις τον αγαπημένο σου!
Δοκίμασες αυτή την συνταγή; Μοιράσου τη μαζί μας! Tag @funkycookgr ή με το hashtag #funkycookgr
Πως μπορείς να σερβίρεις τις αυγοφέτες
Το κλασικό σερβίρισμα
Αν προτιμήσουμε να σερβίρουμε τις αυγοφέτες με τον κλασικό τρόπο όσο είναι ζεστές τις πασπαλίζουμε με μπόλικη κρυσταλλική ζάχαρη και κανέλα.
Ή μήπως μελωμένες με φρούτα;
Διαλέγουμε ένα αρωματικό μέλι, όσο είναι ζεστές τις περιχύνουμε με όσο μέλι και κανέλα θέλουμε.
Εναλλακτικά σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε 100 g. μέλι , τα σποράκια από 1 λοβό βανίλιας και 1 κουταλάκι του γλυκού ΒΙΤΑΜ, περιχύνουμε τις αυγοφέτες και προσθέτουμε φρούτα εποχής.
Choco lover;
Ετοίμαζουμε μια γκανάζ με την αγαπημένη μας σοκολάτα χρησιμοποιώντας 50 ml. ζεστή κρέμα γάλακτος μέσα στην οποία προσθέτουμε 125 g. κουβερτούρα, ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθεί και σερβίρουμε με μπανάνα και μπισκότο τριμμένο.
Αλμυρό French Toast
Μόλις ψήσουμε τις αυγοφέτες τις γεμίσουμε, αλείφουμε με μουστάρδα, προσθέτουμε τη γραβιέρα τριμμένη και το καπνιστό ζαμπόν, τοποθετούμε μια αυγοφέτα από πάνω και ψήνουμε στο φούρνο ή σε τοστιέρα. Αν θέλουμε να κάνουμε ένα εντυπωσιακό σερβίρισμα βάζουμε το ένα τόστ επάνω στο άλλο και κόβουμε στη μέση.
Tips για τη συνταγή:
– Κόβουμε το ψωμί σε χοντρές φέτες, αν χρησιμοποιήσουμε ψωμί του τόστ προτιμάμε χωριάτικο με προζύμι ή σίκαλης ή ολικής.
– Το γάλα και τα αυγά τ΄αφήνουμε να έρθουν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
– Αφήνουμε τις φέτες του ψωμιού να τραβήξουν καλά το μείγμα ώστε να γίνουν αφράτες και νόστιμες.
– Για τις αλμυρές αυγοφέτες χρησιμοποιούμε μοσχοκάρυδο ενώ για τις γλυκές κανέλα, φυσικά ταιριάζουν και άλλα μπαχαρικά ή αρώματα εσπεριδοειδών.
– Το τηγάνισμα μπορεί να γίνει είτε με τη μέθοδο του deep fry ή με ελάχιστο λάδι, στη δεύτερη περίπτωση χαμηλώνουμε λίγο τη θερμοκρασία ώστε να ψηθούν σωστά μέχρι μέσα. Μπορούμε να ψήσουμε τις αυγοφέτες και στο φούρνο.
– Μπορούμε να πασπαλίζουμε τις αυγοφέτες με λίγη φρυγανιά ή με μείγμα ξηρών καρπών και βρώμης γι΄ακόμη πιο τραγανό αποτέλεσμα.
Αχ είναι η μία ιδέα πιο λαχταριστή από την άλλη!! Μια συνταγή για κάθε πρωινό και θα μας τελειώσει όλο το κρις κρις σε μια βδομάδα!!!