Μπορεί να ξεκίνησαν τα πρωτοβρόχια αλλά ακόμη έχω τη ντοματόπιτα στο νου μου, αυτή η άκρως καλοκαιρινή γεύση πώς να μη μείνει αξέχαστη! και μπορεί σε λίγο καιρό τελειώνει η εποχή της αγαπημένης μου ντομάτας όμως ακόμη καλά κρατούν οι ντομάτες και μάλιστα οι τελευταίες της εποχής είναι πεντανόστιμες.
Κάθε φορά δε χάνω ευκαιρία να χρησιμοποιώ τη φρέσκια ντομάτα για να φτιάξω «μεγαλειώδη» κοκκινιστά και σάλτσες ντομάτας, την επόμενη εβδομάδα σκοπεύω να φτιάξω κέτσαπ (συνταγή εδώ) και μια μαρμελάδα ντομάτας για όλο το χειμώνα.
Όπως έχω αναφερθεί και σε παλιότερα κείμενα τα καλοκαίρια μου, τα παιδικά μου χρόνια και οι αναμνήσεις μου είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τη «γεύση» ντομάτας αφού ο παππούς μου υπήρξε παραγωγός ντομάτας και «ζούσαμε» όλα τα στάδιά της από την καλλιέργεια ως τη συγκομιδή, η οποία ήταν μια φιέστα!
Η ντοματόπιτα δεν είναι μια πίτα που συνηθίζεται μα ούτε και η ντομάτα είναι σύνηθες συστατικό μιας πίτας, τουλάχιστον ωμή και φρέσκια, όμως είναι ιδιαίτερα αγαπητή στα νησιά αλλά και στις περιοχές που παράγουν ντομάτες. Συχνά εμπλουτίζεται από τοπικά τυριά όπως ξινομυζήθρα ή σκληρά τυριά αλλά και φέτα.
Έτσι, σκεφτήκαμε με την ΑΒ Βασιλόπουλος να σας «ψήσουμε» αυτή τη μοναδική σε νοστιμιά, #MADEWITHAB παραδοσιακή ελληνική ντοματόπιτα με χειροποίητο φύλλο και με γέμιση από τα μοναδικά τυριά Νάξου με πρωταγωνίστρια την αγαπημένη μου ντομάτα!
Έκανα μερικές δοκιμές για να καταλήξω σε αυτή τη ντοματόπιτα που θα παρακολουθήσεις στο παρακάτω βίντεο.
Ξεκινώντας από το φύλλο, τίποτα δε θα μπορούσε ν΄αντικαταστήσει ένα χειροποίητο φύλλο που ως συνήθως προτιμώ για τις πίτες μου -ειδικά όταν έχω χρόνο- έτσι λοιπόν 4 φύλλα είναι αρκετά.
Αν έχει ενδοιασμούς για τις δεξιότητές σου για το χειροποίητο φύλλο, μην ανησυχείς!
Απλά θα χρειαστείς έναν πλάστη και το «αλεύρι για παραδοσιακά ζυμώματα» που μετά από πολλά ζυμώματα επιβεβαιώνω οτι θα ενθουσιαστείς με το αποτέλεσμα.
Αυτές τις ημέρες στο οπωροπωλείο της ΑΒ Βασιλόπουλος θα βρεις ωραίες ντομάτες, στο click2shop παρείγγειλα μεταξύ άλλων και πομοντόρια βιολογικά, πόσο γλυκά και νόστιμα!
Ένα από τα τυριά προτίμησής μου για πίτες είναι η γραβιέρα. Αυτή τη φορά όμως η γλυκιά ντομάτα ήθελε ένταση, το φανταστικό και ξεχωριστό αρσενικό Νάξου και η γραβιέρα ήταν ό,τι έπρεπε! Λίγη φέτα ΠΟΠ σε άλμη, λίγη ρίγανη και το ανεπανάληπτο ελαιόλαδο.
Μόλις δεις το λαχταριστό βίντεο, κρίμα που δε μπορείς να δεις backstage, δύο ντοματόπιτες εξαφανίζονται σε ασύλληπτο χρόνο με το που «έκλεισαν» οι κάμερες, καλά ψησίματα και καλό αποκαλόκαιρο!
Ντοματόπιτα με Τυριά Νάξου
Χρόνος Προετοιμασίας: 60 λεπτά
Χρόνος Ψησίματος: 60 λεπτά
Ποσότητα: 12 μερίδες
Υλικά
Για το φύλλο
400 γρ. ΑΒ αλεύρι ζυμωτό (συσκ. 1KG)
1 κουταλιά της σούπας ξύδι
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο ΑΒ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ (συσκ. 1lt) και για το λάδωμα των φύλλων
265 ml. νερό κόρν φλάουρ ή νισεστέ για το άνοιγμα
½ κ.γ. αλάτι
Για τη γέμιση
1500 γρ. τομάτες (βιολογικές Καστοριάς)
200 γρ. γραβιέρα Νάξου
100 γρ. αρσενικό Νάξου
250 γρ. AB φέτα ΠΟΠ σε άλμη (συσκ. 400ΓΡ ΛΙΓΟΤ. ΑΛΑΤΙ 40%)
1 πιπεριά
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
Αλάτι
Πιπέρι
Εκτέλεση Συνταγής
Το φύλλο
[dropcap type=”1″]1[/dropcap] Ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί και χωρίζουμε το ζυμάρι σε 4 ισόποσα κομμάτια.
Σκεπάζουμε τα ζυμάρια με μεμβράνη τροφίμων μέχρι να ανοίξουμε τα φύλλα.
Η γέμιση
[dropcap type=”1″]2[/dropcap] Χαράζουμε ελαφρά τις τομάτες στο κάτω μέρος με ένα κοφτερό μαχαιράκι.
Τις τοποθετούμε σε ένα μπολ, τις καλύπτουμε με καυτό νερό, τις αφήνουμε για μερικά λεπτά και τις ξεφλουδίζουμε.
Κόβουμε τις τομάτες σε κυβάκια, τις βάζουμε σε ένα σουρωτήρι, τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε για περίπου 45’, για να βγάλουν τα υγρά τους.
[dropcap type=”1″]3[/dropcap]Ανοίγουμε τα φύλλα, με τη βοήθεια του νισεστέ,με πλάστη.
Στρώνουμε διαδοχικά 3 φύλλα μέσα σε ένα ταψί (34-36 εκ.), ραντίζοντας κάθε φύλλο με ελαιόλαδο.
Ψιλοκόβουμε την πιπεριά και τρίβουμε στον τρίφτη τη γραβιέρα και το αρσενικό. Αναμειγνύουμε τις τομάτες, την πιπεριά, τα τριμμένα τυριά, τη ζάχαρη, το πιπέρι και τη ρίγανη σε ένα μπολ, και τα ανακατεύουμε απαλά.
[dropcap type=”1″]4[/dropcap] Απλώνουμε το μίγμα πάνω στο φύλλο, προσθέτουμε τη θρυμματισμένη φέτα, κλείνουμε με το άλλο φύλλο, λαδώνουμε και χαράζουμε ελαφρά με μαχαιράκι την επιφάνεια.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις (στο χαμηλότερο ράφι) στους 200°C, για περίπου 60’ και σερβίρουμε!
Σημειώσεις για τη συνταγή:
– Προτιμήστε ώριμες αλλά σφιχτές ντομάτες, μη παραλείψετε να τις ξεφλουδίσετε για να δώσετε στη γέμιση ττην τέλεια υφή.
-Στη γέμιση της ντοματόπιτας δεν χρειάζεται επιπλέον αλάτι ούτε ελαιόλαδο.
– Μπορείτε να προσθέσετε ποικιλία υλικών στην πίτα, ελιές, ξερά μυρωδικά όπως θυμάρι, θρούμπι ή μαντζουράνα, επίσης λαχανικά όπως κρεμμύδι ή καυτερές πιπεριές.
– Τα υγρά που θα περισσέψουν από τις ντομάτες μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε για το φαγητό ή να φτιάξετε μια ωραία ντοματόσουπα.
Τα υλικά για τη ντοματόπιτα μπορείς να τα αγοράσεις και online στο click2shop
*(Το άρθρο περιέχει τοποθέτηση προϊόντος στα πλαίσια συνεργασίας με την ΑΒ Βασιλόπουλος για την καμπάνια #MADEWITHAB, καταγράφει την προσωπική μου εμπειρία, έχει δοκιμαστεί από εμένα την ίδια και χρησιμοποιήθηκε στην παραπάνω συνταγή).
Εξαιρετική συνταγή! Ευχαριστούμε πολύ!!!
Μπορώ να ρωτήσω από που μπορώ να προμηθευτώ την ξύλινη επιφάνεια για ζύμωμα που χρησιμοποιήτε;