Το πιο αγαπημένο κέικ μετά αυτό με σοκολάτα είναι το λεμόνι, συμφωνείς; Που να δοκιμάσεις και αυτό το κέικ λεμόνι με λεμονόκρεμα!
Αυτό το κέικ εδώ και καιρό στριφογύριζε στο μυαλό μου, όμως για να φτιάξω την τέλεια εύκολη λεμονόκρεμα σχεδόν σα lemon curd, έπρεπε να έχω ολόφρεσκα, μυρωδάτα και ζουμερά λεμόνια όπως αυτά στις φορτωμένες λεμονιές στη μονοκατοικία απέναντι από το σπίτι μου.
Υπάρχει άραξε κανείς που δεν λατρεύει το λεμόνι;
Aυτή η λέξη ακόμη και στο άκουσμά της είναι τόσο εύηχη και μπορεί η πρώτη γνωριμία όλων μας με το λεμόνι να είναι λίγο «ξινή» αλλά το λεμόνι είναι βασικό και καθημερινό υλικό στη γαστρονομία, στα καλλυντικά, επίσης το λεμόνι έχει το δικό του χαρακτηριστικό χρώμα, τις πιό ευεργετικές ιδιότητες, είναι φυσικό συντηρητικό τροφίμων και βέβαια έχει το πιο υπέροχο άρωμα όλου του κόσμου!
Το λεμόνι και τις λεμονιές τα αγαπώ, μου θυμίζουν το κτήμα με τις λεμονιές του παππού Ηλία και τη σπιτική λεμονάδα που πάντα μας κερνούσε η θεία Τασσία, με «ταξιδεύουν» στο λεμονοδάσος του Πόρου που «γνώρισα» μέσα από το ομώνυμο ερωτικό μυθιστόρημα του Κοσμά Πολίτη, το οποίο το 1978 έγινε τηλεοπτική σειρά και το υπέροχο βαλσάκι που τραγούδησε με την λυρική φωνή του ο Γ. Μούτσιος, ένα διαμάντι της Ελληνικής τηλεόρασης!
Το λεμόνι είναι ικανό να σου φτιάξει τη διάθεση, δεν είναι τυχαίο το quote “When Life Gives You Lemon” γιατί πιο δε λαχταράει μια φρέσκια σπιτική, καλοφτιαγμένη λεμονάδα ή την επική lemon curd που κλείνει «αμέτρητη» λεμονίλα σε κάθε κουταλιά.
Η συνταγή για lemon curd που θα δεις παρακάτω δεν είναι το «γνήσιο» lemon curd καθώς αυτή περιέχει αρκετά αυγά και θέλει ιδιαίτερη «μεταχείριση» και χρόνο ώστε να βγει σούπερ πετυχημένη, ετσι τα τελευταία χρόνια αυτό το εύκολο lemon curd είναι το αγαπημένο μου.
Ετσι λοιπόν ένα από τα πιο ωραία κέικ, όπως είπα και παραπάνω, δεν είναι απλά το κλασικο κέικ λεμόνι αλλά το κέικ φουλ του λεμονιού, το μόνο κλασικό σ΄αυτή τη συνταγή είναι το ΒΙΤΑΜ SOFT για σίγουρη επιτυχία σε κάθε μου κέικ!
Κέικ Λεμόνι με Lemon Curd και Crumble
[vc_row][vc_column width=”1/4″] Χρόνος Προετοιμασίας: 40′ [/vc_column][vc_column width=”1/4″] Χρόνος Ψησίματος: 50′ [/vc_column][vc_column width=”1/4″] ΄Βαθμός Δυσκολίας: Μέτριος [/vc_column][vc_column width=”1/4″] Μερίδες: 12[/vc_column][/vc_row]
Υλικά
Για τη λεμονόκρεμα
200 ml. φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού
20 γρ. κόρν φλάουρ
160 γρ. ζάχαρη
1 κρόκο αυγού
20 γρ. ΒΙΤΑΜ SOFT
Για το κέικ
115 γρ. ΒΙΤΑΜ SOFT
220 γρ. ζάχαρη
4 μέτρια αυγά
80 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
30 ml. χυμό λεμονιού
325 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλιά της σούπας ξύσμα λεμονιού
1 ½ κουταλάκια του γλυκού baking powder
¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
2 κάψουλες βανιλλίνη
Για το κράμπλ
80 γρ. ΒΙΤΑΜ SOFT
150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 γρ. ζάχαρη
¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα λεμονιού
Εκτέλεση Συνταγής
[dropcap type=”1″]1[/dropcap] Ξεκινάμε ετοιμάζοντας τη λεμονόκρεμα: Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε όλα τα υλικά, εκτός από το ΒΙΤΑΜ και ανακατεύουμε καλά, κατόπιν τοποθετούμε σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία και ανακατεύουμε συχνά μέχρι να δέσει η κρέμα. Όταν η κρέμα κοχλάζει, αποσύρουμε και προσθέτουμε το ΒΙΤΑΜ, αφήνουμε να κρυώσει πριν τη χρησιμοποιήσουμε.
[dropcap type=”1″]2[/dropcap] Συνεχίζουμε με την παρασκευή του κραμπλ: Στον επεξεργαστή τροφίμων, τοποθετούμε όλα τα υλικά και τ΄ανακατεύουμε μέχρι να πάρουμε ένα ψιχουλιαστό σε υφή μείγμα. Αφήνουμε το κραμπλ στο ψυγείο μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε.
[dropcap type=”1″]3[/dropcap] Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175ο C. και ξεκινάμε την προετοιμασία του κέικ. Σ’ ένα μπωλ ανακατεύουμε το αλεύρι, το αλάτι και το baking powder. Στον κάδο του μίξερ, χρησιμοποιώντας το φτερό, χτυπάμε το ΒΙΤΑΜ και τη ζάχαρη μέχρι ν΄αφρατέψουν.
Προσθέτουμε ένα-ένα τ΄αυγά και συνεχίζουμε το χτύπημα, προσθέτουμε 1 κουταλιά της σούπας αλεύρι, αμέσως μετά το γιαούρτι, το χυμό λεμονιού, το ξύσμα και 100 γρ. από τη λεμονόκρεμα που ετοιμάσαμε.
Τέλος ενσωματώνουμε το αλεύρι τμηματικά και μεταφέρουμε το μείγμα σε ταψί που έχουμε αλείψει με ΒΙΤΑΜ και έχουμε αλευρώσει καλά.
[dropcap type=”1″]4[/dropcap] Στην επιφάνεια του κέικ προσθέτουμε 6-7 κουταλάκια λεμονόκρεμα και μ΄ένα μαχαίρι ανακατεύουμε με τυχαίες κινήσεις, χωρίς όμως να φτάσουμε στον πάτο. Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με το κραμπλ και ψήνουμε για 50-60 λεπτά στο χαμηλότερο ράφι του φούρνου στους 175ο C.
Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει και σερβίρουμε με επιπλέον λεμονόκρεμα.
Σημειώσεις για τη συνταγή:
– Αν θέλουμε μπορούμε να φτιάξουμε μόνο το κέικ λεμόνι χωρίς τη λεμονόκρεμα και το κραμπλ είναι εξίσου νόστιμο
– Αν θέλουμε μπορούμε να φτιάξουμε το κέικ και την κρέμα με άλλο εσπεριδοειδή ή μαρμελάδα της επιλογής μας (ταιριάζουν οι κόκκινες μαρμελάδες)
– Μπορούμε να φτιάξουμε τη διπλάσια ποσότητα λεμονόκρεμας και να τη χρησιμοποιήσουμε και σε άλλα γλυκίσματα ή να την απολαύσουμε σκέτη
– Στο κραμπλ μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και καστανή ζάχαρη
– Για το κραμπλ χρησιμοποιούμε το ΒΙΤΑΜ SOFT αμέσως μόλις το βγάλουμε από το ψυγείο και κατόπιν το αφήνουμε εκτός για να φτιάξουμε το κέικ
τι διαστασεισ εχει το ταψι για το κεικ λεμονι με λεμονοκρεμα και κραμπελ