Χιώτικα Μασουράκια

7.3K

Η ξακουστή Χίος , που σίγουρα στο άκουσμα του ονόματός της σου έρχονται στο μυαλό δύο πράγματα, η μαστίχα και το μανταρίνι της, όμως η Χίος «δίνει» το δικό της στίγμα στο γαστρονομικό χάρτη της Ελλάδας με τα προϊόντα της, την παραδοσιακή και τοπική κουζίνα της με τις μοναδικές Χιώτικες συνταγές, όπως τα Χιώτικα μασουράκια που είναι και από τις ωραιότερες γιορτινές και Χριστουγεννιάτικες συνταγές!

Τα χιώτικα μασουράκια τα «ερωτεύτηκα» με την πρώτη μπουκιά, όταν ο Πέτρος μου είχε φέρει ένα κουτί από τον Αυγουστάκη -λέγεται πως είναι από τα καλύτερα.

Ποτέ δεν θα πίστευα ποτέ πως αυτά τα γλυκά μασουράκια θα μπορούσαν να είναι τόσο νόστιμα, τόσο που δεν συγκρίνονται με οτιδήποτε άλλο!

Αμέσως πλημμυρίζεις γεύση, υφές και αρώματα από τραγανό φύλλο, αμύγδαλο, χιώτικο μανταρίνι και μαστίχα, πραγματικά δεν μπορούσα να καταλάβω τί ακριβώς είναι αυτός ο παράδεισος και φυσικά αναζήτησα αμέσως τη συνταγή.

Μου φαινόταν πανεύκολο, τα έφτιαξα και την πρώτη συνταγή την ανέβασα στο blog το 2013, μετά από πέντε χρόνια και αρκετές δοκιμές πιστεύω πως πλέον η συνταγή είναι πολύ κοντά στα παραδοσιακά χιώτικα μασουράκια.

Τα μασουράκια χρειάζονται φρέσκια ασπρισμένη αμυγδαλόψιχα, μαστίχα κοπανισμένη και ιδανικά χιώτικο μανταρίνι.

Επίσης ελαφρύ σιρόπιασμα και το καλύτερο φύλλο κρούστας για γλυκά, επιλέγω πάντα το φύλλο κρούστας «πολίτικο» της alfa που παραμένει πάντα τραγανό και μετά το σιρόπιασμα ενώ δεν σπάει και στη χρήση του δεν «απογοητεύει» γιατί δεν σπάει!

Τα χιώτικα μασουράκια δοκίμασέ τα οπωσδήποτε, ειδικά τα Χριστούγεννα αν ψάχνεις διαφορετικές και πρωτότυπες χριστουγεννιάτικες συνταγές για γλυκά ή κέρασμα, όποιος δοκιμάσει αυτά τα υπέροχα μασουράκια, του ονείρου, το σίγουρο είναι πως θα πει «Γεια στα χέρια σου»!


Χιώτικα Μασουράκια


Χρόνος Προετοιμασίας: 45 λεπτά
Χρόνος Ψησίματος: 25 λεπτά
Ποσότητα: 48 μασουράκια

Υλικά

Για τα μασουράκια
1 συσκευασία φύλλο κρούστας «πολίτικο» της alfa
400 γρ. αμυγδαλόψιχα
400 γρ. γλυκό μαστίχα (υποβρύχιο)
2 ασπράδια αυγών
2 κουταλιές της σούπας φρυγανιά τριμμένη
¼ κουταλάκι του γλυκού μαστίχα κοπανισμένη
1 ½ κουταλιά της σούπας ξύσμα από μανταρίνι
1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα από λεμόνι
¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
30 γρ. βούτυρο
Ελαιόλαδο ελαφρύ ή σπορέλαιο για τα φύλλα
Ανθόνερο, προαιρετικά

Για το σιρόπι
250 γρ. μέλι
150 ml. νερό
1 μανταρινόφλουδα

Για την επικάλυψη
200 γρ. αμυγδαλόψιχα ή άχνη ζάχαρη

Εκτέλεση Συνταγής

[dropcap type=”1″]1[/dropcap]
Αφήνουμε τα φύλλα να ξεπαγώσουν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος για 2 ώρες πριν ξεκινήσουμε να φτιάχνουμε τα χιώτικα μασουράκια.

[dropcap type=”1″]2[/dropcap]
Βάζουμε το υποβρύχιο μαζί με το βούτυρο σε μπεν μαρί για να ρευστοποιηθεί και αφήνουμε στην άκρη για να «πέσει» λίγο η θερμοκρασία της.
Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε τ’ ασπράδια μαζί με το αλάτι σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να γίνει σφιχτή μαρέγκα, όταν αρχίσουν να δημιουργούνται «κορυφές» η μαρέγκα είναι έτοιμη.

[dropcap type=”1″]3[/dropcap]
Σ΄ενα μπωλ ανακατεύουμε την αμυγδαλόψιχα, τη φρυγανιά, τα ξύσματα και την κοπανισμένη μαστίχα.
Ενσωματώνουμε με απαλές κινήσεις το υποβρύχιο και την αμυγδαλόψιχα στη μαρέγκα.
Ανοίγουμε το φύλλο κρούστας «πολίτικο» της alfa και στοιβάζουμε τα φύλλα το ένα επάνω στο άλλο και κόβουμε τα φύλλα σε τέσσερις κάθετες λωρίδες.

[dropcap type=”1″]4[/dropcap]
Τοποθετούμε μια κουταλιά από το μείγμα σε κάθε λωρίδα, κλείνουμε τα πλαϊνά του φύλλου προς τα μέσα και τυλίγουμε σε «μασουράκια». Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170ο C.
Τοποθετούμε τα μασουράκια σε καλά λαδωμένο ταψί, τα ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και ψήνουμε για 25 περίπου λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.

[dropcap type=”1″]5[/dropcap]
Ετοιμάζουμε το σιρόπι όσο ψήνονται τα μασουράκια, βράζοντας το μέλι, το νερό και τη μανταρινόφλουδα για 3-4 λεπτά.
Μόλις ψηθούν τα ραντίζουμε αμέσως με ανθόνερο, αν θέλουμε, και τα σιροπιάζουμε.
Αφού κρυώσουν τα περνάμε από την αμυγδαλόψυχα και τα διατηρούμε εκτός ψυγείου.

Σημειώσεις για τη συνταγή
– Το σιρόπι μελιού μπορεί να φαίνεται λίγο όμως δεν θέλουμε να «σιροπιαστούν» όπως άλλα σιροπιαστά γλυκά τα μασουράκια
– Το ανθόνερο είναι προαιρετικό και μπορούμε να το παραλείψουμε
– Αν βρούμε χιώτικο μανταρίνι είναι το ιδανικό
– Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και φυστίκι για την επικάλυψη
– Στο σιρόπιασμα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και ένα κλασικό σιρόπι με ζάχαρη

Συνταγές για Μασουράκια με Φύλλο Κρούστας

Μασουράκια Χίου Συνταγή

Συνταγές για Κεράσματα με Μανταρίνι

Τοπικές Συνταγές Χίου

Συνταγές για Μασουράκια

Συνταγές για Χριστουγεννιάτικα Κεράσματα

Greek Recipes Chios

Χιώτικα Μασουράκια Συνταγές

Συνταγές για Χριστουγεννιάτικα Γλυκά

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Like
Close
Cook & Eat with Funkycook © Copyrights 2022. All rights reserved.
Close