Φοινίκια Ικαριώτικα

Η Νίκη το 2011 μου έδωσε τη συνταγή για φοινίκια από την Ικαρία, στην πραγματικότητα δεν έχουν καμία σχέση με τα μικρασιάτικα ή τα μελομακάρονα, σχεδόν μοιάζουν σα κουλουράκια!

Τα Ικαριώτικα φοινίκια είναι το παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο γλύκισμα ακόμη και σήμερα.

Τα τραγανά αυτά κουλουράκια μπορεί να μοιάζουν πολύ με τα μελομακάρονα σε υλικά και εκτέλεση, όμως δεν περιέχουν ίχνος από σιρόπι-μέλι και παραμένουν τραγανά.

Σίγουρα τα φοινίκια δεν είναι «τυχαία» αφού η συνταγή τους προέρχεται από τα πολύ παλιά χρόνια και από ένα απομακρυσμένο, σχεδόν ξεχασμένο νησί.. κάποτε.

Οι Ικαριώτες ήταν ολιγαρκείς γιατί έπρεπε, η γη τους ήταν άγονη, η θάλασσα άγρια, το καλοκαίρι κατανάλωναν ότι καλλιεργούσαν και επομένως  το χειμώνα τα πράγματα ήταν δύσκολα.

Είχαν ελαιόλαδενδρα γι΄αυτό και όλη τους η διατροφή στηρίζεται σε αυτό και γι΄αυτό έγιναν άλλωστε γνωστοί στα πέρατα του κόσμου, για τη μακροβιότητα, τη λιτότητα και τη διατροφή τους.

Έτσι και τα ικαριώτικα φοινίκια είναι απλά, λιτά αλλά και συνάμα σπουδαίο γλύκισμα με ότι υπήρχε στο νοικοκυριό τους.

Όσοι με “ξέρετε” γνωρίζετε την ιδιαίτερη σχέση και αγάπη που έχω με την Ικαρία, ένα νησί που λατρεύω από το 2003.

Κουλουράκια χριστουγεννιάτικες συνταγές από την Ικαρία

Η βάση τους είναι το ελαιόλαδο απαραίτητα λίγα μπαχαρικά και ούζο.

Όλα σε ισορροπία γι΄αυτό και το ελαιόλαδο που χρησιμοποιώ πάντα, όλα αυτά τα χρόνια για να φτιάξω τα φοινίκια είναι το Ελαιόλαδο Άλτις κλασικό.

Η απαλή και γλυκιά γεύση του το κάνει ιδανικό όχι μόνο για αυτά τα φοινίκια.

Δοκίμασέ το για τα μελομακάρονα, το μπακλαβά, το κανταΐφι και όλα τα Χριστουγεννιάτικα γλυκά, αφού χαρίζει όλη τη γεύση του ελαιόλαδου χωρίς να τα «βαραίνει».

Τα φοινίκια όπως και όλα τα αντίστοιχα γλυκά δεν θέλουν πολύ ζύμωμα, στο πλάσιμο να προσέξεις να είναι τσουπωτά,  μικρά και κυλινδρικά.

Ψήνεις, πασπαλίζεις κανελοζάχαρη ή μελώνεις, όπως και να τα προτιμήσεις είναι τόσο εύκολα, σίγουρα πετυχημένα και νόστιμα που θα γίνουν τα αγαπημένα σου κάθε Χριστούγεννα!

Μέχρι τις επόμενες χριστουγεννιάτικες συνταγές, την αγάπη μου.
Εύα <3

Παραδοσιακές συνταγές για κουλουράκια από την Ικαρία

Συνταγή για φοινίκια από την Ικαρία

Κατηγορία Συνταγής: Ελληνική Κουζίνα, Χριστούγεννα, Παραδοση, Κουλουράκια
Χρόνος Προετοιμασίας: 15’
Χρόνος Ψησίματος: 30 λεπτά
Βαθμός Δυσκολίας: Εύκολο
Ποσότητα: 50 φοινίκια

Υλικά
180 ml Ελαιόλαδο Άλτις κλασικό
380 γρ. αλεύρι
100 ml χυμό πορτοκάλι
120 γρ. ζάχαρη
20 ml ούζο
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
½ κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο
1 κουταλάκι του γλυκού baking powder
½ κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα λεμονιού

Επιπλέον χρειαζόμαστε
Ζάχαρη άχνη ή κρυσταλλική
Κανέλα

Εκτέλεση

Χτυπάμε την ζάχαρη και το ελαιόλαδο στο μίξερ μέχρι να ασπρίσουν.

Προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιού, τον οποίο έχουμε ανακατέψει με το baking powder και τη σόδα, τα ξύσματα, την κανέλα, το γαρύφαλλο και το ούζο.

Σταματάμε το χτύπημα και στο εξής συνεχίζουμε το ζύμωμα με το χέρι προσθέτοντας σταδιακά το αλεύρι.

Ζυμώνουμε με ανάλαφρες κινήσεις για πολύ λίγο ωσότου να ενωθούν τα υλικά και να πάρουμε μια μαλακή, εύπλαστη ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια.

Σε δίσκο ψησίματος στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160ο C.

Κόβουμε κομμάτια ζύμης, από 20-25 γρ. και πλάθουμε κυλινδρικά τσουπωτά φοινίκια, τα αραδιάζουμε το ένα δίπλα στο άλλο αφήνοντας μικρή απόσταση μεταξύ τους.

Αν θέλουμε τα πιέζουμε με τρίφτη ή  ένα πιρούνι ώστε να κάνουμε ανάγλυφα σχέδια.

Κατόπιν τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 175°C Κελσίου μέχρι να ροδίσουν, περίπου 20 λεπτά.

Μόλις τα βγάλουμε από τον φούρνο τα κυλάμε σε κρυσταλλική ζάχαρη και κανέλα ή πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και κανέλα.

Σημειώσεις για τη συνταγή:

-Μπορούμε να μελώσουμε τα φοινίκια όπως ακριβώς και τα μελομακάρονα δειτε εδώ
-Αν μας αρέσει μπορούμε να γεμίσουμε τα φοινίκια με καρύδι ή να τα πασπαλίσουμε
-Πλάθουμε και δίνουμε στρογγυλό σχήμα τα φοινίκια, αν θέλουμε

Φοινίκια Ικαρίας

Συνταγές με ελαιόλαδο

Μελομακάρονα συνταγές

Συνταγή για μελομακάρονα

Συνταγές από την Ικαρία

Χριστουγεννιάτικα γλυκά

Συνταγές για φοινίκια

Παραδοσιακή ελληνική κουζίνα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.